Logo
Menu 

Τα Χριστούγεννα Υιοθετήστε ένα Κατοικίδιο για το Παιδί!

Αυτά τα Χριστούγεννα Υιοθετήστε ένα ΚατοικίδιοΠόσες φορές δεν έχουμε όλοι οι γονείς σκεφτεί και προβληματιστεί για την πιθανότητα να πάρουμε ένα κατοικίδιο στο παιδί μας; Αμέσως δε μετά ή σκέψη μας πάει στο τι θα ήταν καλύτερο να πάρουμε αν το αποφασίζαμε;

Όλοι συμφωνούν ότι κάνει καλό

Οι απόψεις ειδικών και μη συμφωνούν ότι η παρέα ενός παιδιού με ένα κατοικίδιο κάνει καλό και σε αυτό καταλήγουν γιατί όταν παιδί έχει ένα κατοικίδιο μαθαίνει αρκετά πράγματα. Από το να γίνεται υπεύθυνο εφόσον θα πρέπει να αναλάβει την φροντίδα του δηλαδή να το ταΐσει να το καθαρίσει και γενικά να κάνει ότι άλλο χρειάζεται. Επίσης μαθαίνει να μοιράζεται, γιατί ένα κατοικίδιο θέλει το χώρο του και πολλές φορές ”ζητά” και πράγματα. Επίσης βοηθά τον συναισθηματικό του κόσμο γιατί μαθαίνει να νοιάζεται.

Καλό και για την υγεία
Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά που κάνουν παρέα με ζώα αποκτούν με τον καιρό ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και ειδικότερα έχουν πιο λίγες πιθανότητες να υποφέρουν από αλλεργίες και άσθμα που είναι από τις ασθένειες που ταλαιπωρούν πολλά παιδιά.  Όλα αυτά από έρευνα του παιδιάτρου Τζέιμς Γκερν από το πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν-Μάντισον. Ένα ακόμα ζήτημα που μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από την επαφή με τα ζώα είναι και η απώλεια της ζωής που είναι κάτι που σίγουρα θα αντιμετωπίσουν όταν έχουν ένα κατοικίδιο.

Αυτά τα Χριστούγεννα Υιοθετήστε ένα Κατοικίδιο

Τι να διαλέξουμε;

Όποια επιλογή και να κάνετε θά έχετε τα θετικά που αναφέραμε ποιο πάνω. Καλό θα ήταν να προτιμήσετε ένα κατοικίδιο που δεν μένει σε κλουβί και ο βασικός λόγος είναι ότι η επαφή του παιδιού μαζί του θα είναι άμεση. Η συνηθισμένη επιλογή και πρώτη σκέψη όλων είναι σκύλος ή γάτα; Είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια από την αρχαιότητα. Ειδικά ο Σκύλος έχει γίνει ο καλύτερος σύντροφος του ανθρώπου και πολλές φορές είναι σημαντική βοήθεια για την οδήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης, την διάσωση αγνοουμένων και στην φύλαξη σπιτιών και άλλων χώρων. Η γάτα που επίσης έχει εξημερωθεί από τα αρχαία χρόνια είναι μια άλλη πρώτη επιλογή. Γενικά να γνωρίζετε ότι ο σκύλος απαιτεί περισσότερο χρόνο και φροντίδα από την γάτα. 

Επιλογές με βάσει την ηλικία

Παιδί έως 2 ετών: Αν δεν έχετε κατοικίδιο καλό είναι να μην αποκτήσετε σε αυτή την ηλικία .

Παιδί 2-3 ετών: Σε αυτή την περίοδο ότι και αν επιλέξετε θέλει προσοχή η επαφή γιατί μπορεί να εκνευρίσουν το ζωάκι με απρόσμενες συνέπειες.
Παιδί 4-5 ετών : Είναι η ηλικία που το παιδί μπορεί να κτίσει την σχέση του με το κατοικίδιο αλλά είναι δύσκολο να αναλάβει ευθύνες.
Παιδί 6 ετών και άνω: Είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για να αποκτήσετε αν το αποφασίσετε κατοικίδιο, είναι η ηλικία που το παιδί κοινωνικοποιείται και μπορεί να αναλάβει και μέρος από την φροντίδα του. 

Αυτά τα Χριστούγεννα Υιοθετήστε ένα Κατοικίδιο!Πότε είναι καλό να το αποφύγουμε 
Κάποιες φορές όσο και αν το θέλουμε ίσως να πρέπει να μην πάρουμε κατοικίδιο στο παιδί.

Α. Όταν για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους απουσιάζετε αρκετά από το σπίτι ή ταξιδεύετε συχνά και δεν μπορείτε να το παίρνετε μαζί σας 

Β. Όταν δεν μπορείτε για οποιοδήποτε λόγο να είστε συνεπείς στην τήρηση των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής 

Γ.  Επειδή μαζί με όλα τα άλλα το κατοικίδιο έχει και κόστος να δεν μπορείτε να το καλύψετε σωστά.
Δ.  Αν δεν είστε σίγουροι για την απόφαση σας γιατί όπως θα έχετε παρατηρήσει σε όλες τις γειτονιές τα αδέσποτα υπάρχουν .

Η σχέση με τα ζώα είναι ιδιαίτερη και καλό είναι είτε έχουμε δικό μας είτε όχι να έχουμε υπόψη μας μερικούς βασικούς κανόνες που κάνουν αυτή την επαφή για παιδιά και μεγάλους καλύτερη

1.  Αν πλησιάσουμε έναν σκύλο ή μια γάτα καλό είναι να σκύβουμε για να είμαστε στο ίδιο επίπεδο γιατί είμαστε αρκετά μεγαλύτεροι.
2.  Να μην αφήνουμε τα παιδιά ποτέ μόνα τους ειδικά στην πρώτη επαφή με ένα σκύλο.
3.  Αν έχουμε κατοικίδιο να προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τα παιχνίδια και των δύο γιατί έτσι μαθαίνει ο καθένας να έχει τα δικά του. 
4.  Να μην φερόμαστε με βία στα ζώα γιατί τότε δεν έχει νόημα να έχουμε κατοικίδιο
5.  Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και για τα ζώα, να μην το ξεχνάμε ποτέ. 

Αν λοιπόν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην απόκτηση κατοικίδιου καλό είναι να έχετε σκεφτεί δύο φορές και τα καλά και τα κακά έτσι ώστε να πάρετε την απόφαση με σιγουριά. 

Print Friendly, PDF & Email