Logo
Menu 

Γιατί το Καλό Πρωινό είναι απαραίτητο για τον Μαθητή

Η καλή μέρα από το Πρωί φαίνεται,  λεέι η παροιμία και όπως ισχύει για τα περισσότερα πράγματα ισχύει και για το πρωινό που είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας. Ειδικά για τους μαθητές είναι απαραίτητο μιας και τους  προσφέρει όλη την ενέργεια που χρειάζονται – σωματικά και πνευματικά- για το πρόγραμμα του σχολείου. 

Γιατί το Καλό Πρωινό είναι απαραίτητο για τον Μαθητή

Γιατί είναι απαραίτητο;
Το ξεκίνημα της ημέρας χρειάζεται ενέργεια όπως τα αυτοκίνητα χρειάζονται βενζίνη για κινηθούν. Όταν δεν τρώμε πρωινό ο οργανισμός δεν παιρνει την ενέργεια που χρειάζεται γαι να ξεκινήσει την ημέρα του. Αυτό ισχύει για όλοτο χρόνο και ειδικά τώρα που ξεκινάνε τα σχολεία το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσουμε είναι τα παιδιά μας να τρώνε ένα καλό πρωινό.
Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό, δεν παίρνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε το σώμα τους να έχει αρκετή ενέργεια για να είναι συγκεντρωμένα και να μπορούν να αποδώσουν στο σχολείο. Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά που τρώνε πρωινό αποδίδουν καλύτερα και έχουν αυξημένη προσοχή την ώρα του μαθήματος και συνολικά καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη. Και όλα αυτά γιατί το πρωινό γεύμά «γεμίζει» το παιδί, σωματικά και πνευματικά με ενέργεια, και να ξεκινάει με καλή διάθεση την ημέρα του.

Αφιερώστε χρόνο
Το πρώτο πράμα που χρειάζεται η οργάνωση ενός καλού πρωινού είναι ο χρόνος. Στις περισσότερες οικογένειες, κάθε πρωί, όλα γίνονται συνήθως γρήγορα, η μητέρα τρέχει να ετοιμαστεί για τη δουλειά και να ετοιμάσει τα παιδιά για το σχολείο, ενώ ο πατέρας πίνει έναν καφέ «στα γρήγορα» πριν ξεκινήσει, για να γλιτώσει την πρωινή κίνηση στους δρόμους. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει.
Ας ξυπνήσουμε όλοι 10 λεπτά νωρίτερα, να ετοιμαστούμε και να να καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι για να πάρουμε το πρωινό μας. Μπορεί να χάσουμε 10 λεπτά ύπνου αλλά θα κερδίσουμε όλη την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε καλά την ημέρα μας.

Δώστε το σωστό παράδειγμα
Το πρωινό μπορεί να γίνει στα παιδιά συνήθεια αρκεί εμείς να δίνουμε κάθε μέρα το σωστό παράδειγμα. Το βασικότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τρώμε πρωινό εμείς οι ίδιοι. Αν το παιδί βλέπει ότι η οικογένεια κάθε πρώι συγκεντρώνεται στο τραπέζι για το πρωινό το πιο πιθανό είναι ότι θα αρχίζει να το συνηθίζει. Μια καλή ιδέα είναι να ενθαρρύνουμε το παιδί να βοηθάει και να σχεδιάζει μαζί μας διαφορετικά πρωινά γευμάτα για κάθε μέρα της εβδομάδα.
Τώρα όταν τα πάντα γίνονται βιαστικά και δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για πρωινό, φροντίζουμε να έχουμε πάνω στο τραπέζι ένα μπολ με φρέσκα φρούτα, οι μπάρες δημητριακών που μπορεί να πάρει και το παιδί μαζί του στο σχολείο αλλά και εμείς στο γραφείο.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ;
Ένα πρωινό που περιλαμβάνει γάλα, δημητριακά, ψωμί, τυρί, ζαμπόν, μέλι, κάποιο φρούτο ή χυμό, ένα κομμάτι σπιτικό κέικ είναι ιδανικό για το μαθητή. Ένα τέτοιο πρωινό θα εφοδιάσει τον οργανισμό του με τόσο με υδατάνθρακες και πρωτείνες που θα δώσουν ενέργεια στο παιδί για το υπόλοιπο της ημέρας.
Έτσι το παιδί θα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις των μαθημάτων του, και όλων των άλλων δραστηριοτήτων του σχολείου. Απαραίτητο επίσης είναι το ‘’Δεκατιανό’’ όπως έχουμε μάθει να το λέμε που πρέπει να είναι κάτι που παίρνει το παιδί από το σπίτι για να ειναι σίγουρη η ποιότητα του και να αποφεύγει τα παχυντικά σνακς.

Πρωινές Προτάσεις
1 ποτήρι γάλα
1 φέτα ψωμί με βούτυρο & μέλι

1 ποτήρι χυμό
1 τόστ ( ζαμπόν- τυρί) ή 1 κομμάτι σπιτικό κέικ

1 ποτήρι γάλα με δημητριακά

Πρωινό και ποιότητα υγείας

Η συνήθεια του υγιεινού πρωινού είναι κάτι που βοηθά μακροχρόνια στη ποιότητα της υγείας του παιδιού αλλα και εμάς των γονέων.

• Μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της υψηλής χοληστερόλης
• Μειώνει την αντίσταση ινσουλίνης (μία κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπαθειών).
• Βελτιώνει την απόδοση σε εργασίες που συνδέονται με τη μνήμη.
• Ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση σνακ
• Αυξάνει την λήψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, τα οποία σπάνια συμπληρώνονται από τα άλλα γεύματα της ημέρας.
• Αυξάνει την επίδοση των παιδιών και των εφήβων στο σχολείο.

Κάνει καλό ακόμα και στα δόντια
Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όταν τα παιδιά δεν τρώνε πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης οδοντικών προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, παιδιά ηλικίας από 4 έως 10 ετών, που δεν τρώνε πρωινό σε καθημερινή βάση, αντιμετωπίζουν τετραπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν τερηδόνα σε σχέση με όσα δεν παραλείπουν ποτέ να φάνε το πρωί. Ο βασικός λόγος για τον οποίο παρατηρείται το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι τα παιδιά που αποφεύγουν το πρωινό, συνηθίζουν να τρώνε πολλά σνακς και γενικά περισσότερο πρόχειρο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας

Print Friendly, PDF & Email