Logo
Menu 

Πρώτες Μέρες στο Σπίτι με το Μωρό μου

Πρώτες Μέρες στο Σπίτι με το Μωρό μου. Κάθε Μανούλα έχε ι άγχος για αυτή τη μετάβαση. Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να γίνει αυτή η μετάβαση όσο το δυνατόν πιο εύκολη τόσο για σας όσο και για το μωρό σας

Πρώτες Μέρες στο Σπίτι με το Μωρό μου

Θερμοκρασία Δωματίου
22-24 C το χειμώνα και μέχρι 27-29 C το καλοκαίρι. Η χρήση του κλιματιστικού γίνεται όταν κρίνεται απαραίτητη, αλλά προσοχή ποτέ η κατεύθυνση του αέρα να μην είναι προς το μωρό.

Ρούχα του Μωρού
Πάντα με λίγο πιο ζεστά ρούχα από εσάς, δηλαδή: αν εσείς φοράτε κοντομάνικο, το μωρό σας να φοράει φοράει μακρυμάνικο. Αν φοράτε μακρυμάνικο το μωρό σας να φοράει το μακρυμάνικο και ένα φανελάκι από κάτω.
Προσέχουμε ώστε να φοράμε πάντα βαμβακερά ρούχα στο μωρό, ενώ τα πλένουμε με φυσικό σαπούνι και χωρίς μαλακτικό.

Φαγητό
Τους 2-3 πρώτους μήνες της ζωής του και ιδιαίτερα εάν είναι κάτω των 4 κιλών πρέπει να τρώει κάθε 3 ώρες και ακόμη και εάν κοιμάται πρέπει να το ξυπνάμε. Στο θηλασμό δεν υπάρχει ωράριο. Το μωρό θηλάζει όποτε θέλει.
Πάντα μετά το τάισμα κρατάμε το μωρό στον ώμο μας για να «ρευτεί». Τα μωράκια που θηλάζουν μπορεί και να μην ρευτούν, ενώ τα μωράκια που σιτίζονται με biberon μπορεί να ρευτούν πάνω από 1 φορά. Πρακτικά κρατήστε το μωράκι σας στον ώμο σας περίπου 15-20 λεπτά μετά από κάθε τάισμα ακόμη και εάν έχει «ρευτεί». Είναι ένας καλός τρόπος για να αποτρέψουμε τις αναγωγές. Αποφεύγουμε να πίνουν τις φυσαλίδες (αφρό) από τον πάτο του μπουκαλιού. Όταν δούμε ότι το μωράκι μας δεν αφήνει υπόλοιπο στο μπουκάλι, στο επόμενο γεύμα φτιάχνουμε 30ml (1 μεζούρα γάλα σκόνη) επιπλέον.

Κάθε πότε πρέπει να του αλλάζω πάνα?
Συνήθως τα μωράκια που θηλάζουν κάνουν από 1-7 κενώσεις την ημέρα. Ενώ τα μωράκια που σιτίζονται με γάλα φόρμουλα κάνουν στην αρχή 2-4 κενώσεις την ημέρα και μετά περίπου 1-2 το 24ωρο. Αλλάζουμε το μωρό κάθε φορά που κάνει κένωση καθώς και όταν η πάνα είναι πολύ «γεμάτη» από ούρα.
Πρακτικά περίπου 30 λεπτά μετά το τάισμα, οπότε συνήθως τα περισσότερα θηλάζοντα βρέφη κάνουν και την κένωση.


Μπάνιο

Καλό είναι τις πρώτες φορές το μπάνιο του μωρού σας να γίνεται με βοήθεια. Προσέχουμε το νερό να είναι σε θερμοκρασία 36-39 C. Χρησιμοποιούμε βρεφικό σαμπουάν. Στεγνώνουμε καλά –ιδιαίτερα στις πτυχές- και ΔΕΝ χρησιμοποιούμε μπατονέτες!!! Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού της τυμπανικής μεμβράνης αλλά και μπορεί και να καταστρέψουμε τη φυσική προστασία της κυψελίδας.
Προσπαθήστε το μπανάκι του μωρού σας να γίνεται κάθε βράδυ σε συγκεκριμένη ώρα (περίπου στις 21:00), ώστε να προετοιμάζεται για το νυχτερινό του ύπνο και να μπαίνει σιγά-σιγά σε πρόγραμμα.

Πως να καθαρίζω τον αφαλό του;
Συνήθως τις πρώτες 10-12 μέρες, σπάνια έως και 40 μέρες, «πέφτει» το μανταλάκι από το μαιευτήριο. Έως τότε χρησιμοποιείτε τοπικά 4-6 φορές την ημέρα καθαρό οινόπνευμα και προσπαθήστε να διατηρήσετε την περιοχή καθαρή και στεγνή.

Ύπνος
Τους πρώτους 6 μήνες καλό είναι το μωρό να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του, αλλά στην κούνια του. Μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρι ή πάπλωμα, ενώ η προτεινόμενη θέση είναι η ύπτια.


Πιπίλα

Στα νεογέννητα που θηλάζουν καλό είναι να περάσει ο πρώτος μήνας χωρίς πιπίλα. Στα μωρά που αναζητούν πιπίλα τους τη δίνουμε, όμως φροντίζουμε να την αφαιρέσουμε μόλις αποκοιμηθούν. Γενικά η πιπίλα είναι μια συνήθεια που κόβεται εύκολα μετά τον 1ο χρόνο της ζωής, όμως το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι μια συνήθεια που μπορεί να διατηρηθεί μέχρι την ενήλικο ζωή. Οπότε χρειάζεται πάλι προσοχή.

Print Friendly, PDF & Email