Logo
Menu 

Περίεργα Συμπτώματα Εγκυμοσύνης

Εκκεντρικά, ενοχλητικά και πραγματικά ακαθάριστα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που ο γιατρός σας μπορεί να ξέχασε να αναφέρει.

Περίεργα Συμπτώματα Εγκυμοσύνης

Σίγουρα, υπάρχουν μητέρες που να αποπνέουν ένα ορισμένο είδος ομορφιάς ούσες εγκυμονούσες αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πολλά δυσάρεστα πράγματα συμβαίνουν με το σώμα σας όταν είστε έγκυος – παράξενα συμπτώματα που μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση.

Εμείς σας δίνουμε στο πιάτο για όσα δεν σας έχουν προειδοποιήσει.

«Κολπικά Υγρά»

Συμπτώματα: Κολλώδες λευκό ή απαλό κίτρινο υγρό μπορεί να εμφανίζεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και η ανάγκη των νέων εσώρουχων γίνεται επιτακτική. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν αναπτυχθεί μια αποκρουστική οσμή, φαγούρα, εγκαύματα ή γίνεται πρασινωπό-κίτρινο, πολύ παχύ ή πολύ υγρό,  μπορεί να έχετε λοίμωξη.

Αιτία: Αυξημένη ορμόνες και την κολπική ροή του αίματος.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Φορέστε ένα ελαφρύ σερβιετάκι και χρησιμοποιείστε προσωπικά μαντηλάκια για τον γρήγορο καθαρισμό. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις ή να χρησιμοποιήσετε κολπικά αποσμητικά που μπορεί να είναι ενοχλητικά.

«Διαρροή»

Συμπτώματα: όταν γελάτε, φτερνίζεστε – υπάρχει  διαρροή.

Αιτία:  Τα πολλά υγρά σε συνδυασμό με τα επιπλέον κιλά του μωρού σας και της μήτρας πιέζει την κύστη σας.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:  Πηγαίνετε τουαλέτα όσο πιο συχνά γίνεται. Όσο περισσότερο το κρατάτε, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες να υπάρχει διαρροή. Χρησιμοποιήστε σερβιετάκι, και για να διατηρήστε  φρέσκια έχετε μαζί σας ένα εφεδρικό ζευγάρι εσώρουχα. Δοκιμάστε την παρακάτω άσκηση : αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας, σφίξτε τους μύες του πυελικού σας και κρατήστε το (σαν να κρατάτε κατούρημα σας). Όταν οι μύες αρχίζουν να απελευθερώνονται φυσικά, σφίξτε ξανά μέχρι να νιώσετε μια αίσθηση μουδιάσματος. Κρατήστε και μετρήστε μέχρι το 20 περίπου και επαναλάβετε.

«Έχω αέρια!»

Συμπτώματα: Φούσκωμα και μερικές φορές επώδυνες κράμπες στην κοιλιά σας, και την επιθυμία να σπάσετε τον άνεμο συχνά.

Αιτία: Τα έντερα είναι υποτονικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χάρη στη προγεστερόνη που κυκλοφορεί στο σώμα σας.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Θεωρητικά, η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τα αέρια και το φούσκωμα σας. Δεν είναι πάντα τόσο απλό, όμως.

Παρακολουθήστε την πρόσληψη σας από τους συνήθεις υπόπτους, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το καλαμπόκι, τα κρεμμύδια και τα ανθρακούχα ποτά. Εάν το πρόβλημα επιμένει ή επιδεινώνεται, μιλήστε με το γιατρό σας.

«Έχω ρινική αιμορραγία , αλλά δεν είμαι άρρωστη.»

Συμπτώματα: Μπορεί να αισθανθείτε αδιαθεσία και να έχετε ρινική αιμορραγία ενώ δεν είστε άρρωστη.

Αιτία: οι αυξημένες ορμόνες σας και το αίμα σας παράγει  προκαλεί βλεννώδεις μεμβράνες και αιμορραγείτε.

Πώς να το αντιμετωπίσετε : Χρησιμοποιήστε αλατούχες ρινικές σταγόνες, πίνετε άφθονα υγρά. Εάν έχετε αιμορραγία από τη μύτη, μη γέρνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω. Κρατήστε το κεφάλι σας ίσια και τσιμπήστε τα ρουθούνια κλειστά μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία, η οποία συνήθως διαρκεί περίπου πέντε λεπτά. Βάλτε πάγο πάνω από τη γέφυρα της μύτης σας και τσιμπήστε πάλι, εάν είναι απαραίτητο. Αν η αιμορραγία επιμένει, καλέστε τον γιατρό σας.

«Ροχαλίζω.»

Συμπτώματα: Ροχαλίζετε από κει που δεν ροχαλίζατε παλιά.

Αιτία: Οι  πρησμένες βλεννώδεις μεμβράνες. Η συμφόρηση στη μύτη σας αναγκάζει να αναπνέετε από το στόμα και εξ’ ου και το ροχαλητό σας.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Χρησιμοποιήστε αλατούχες ρινικές σταγόνες πριν πάτε για ύπνο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν είναι απαραίτητο. Κοιμηθείτε στο πλάι και να επενδύστε σε ένα μαξιλάρι σώματος για να σας κρατήσει στο πλάι.

«Ιδρώνω πολύ!»

Συμπτώματα: Ο ιδρώτας παντού: κάτω τα χέρια σας, ανάμεσα στα πόδια σας, στην κοιλιά σας και να τρέχει κάτω από το πρόσωπο και το λαιμό σας.

Αιτία: Ο μεταβολισμός σας είναι σε υπερδιέγερση, και επιπλέον το αίμα  που αντλείται μέσω του σώματός σας και ζεσταίνει το δέρμα. Η εφίδρωση είναι ο τρόπος του σώματός σας για υπαναχώρηση.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Φόρεστε ρούχα που δεν παγιδεύουν τη θερμότητα όπως συνθετικά υφάσματα. Πίνετε άφθονα υγρά, και χρησιμοποιήστε στη μασχάλη σας αποσμητικά ταλκ ή πούδρα γενναιόδωρα.

«Έχω πολύ σάλιο.»

Συμπτώματα: Ορισμένες έγκυες γυναίκες παράγουν έως και τρία ή τέσσερα λίτρα σάλιο την ημέρα!

Αιτία: Οι ορμόνες είναι υπαίτιες για ακόμη μία φορά!

 

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Δοκιμάστε τον περιορισμό άμυλου στη διατροφή σας ή πόσιμο νερό με χυμό λεμονιού.

«Οι Θηλές μου είναι διπλάσιες.»

Συμπτώματα: Οι θηλές μεγαλώνουν και γίνονται πιο σκούρες σε σημείο που αρχίζει να ξεπερνάει το στήθος σας. Εν τω μεταξύ, μικροσκοπικά εξογκώματα φυτρώνουν γύρω από την ίδια τη θηλή και μπορεί να εκκρίνουν ακόμα υγρό.

Αιτία: Το σκούρο χρώμα είναι ένα άλλο παράδειγμα της υπέρχρωση από ορμόνες, και μερικοί λένε ότι αυτός είναι ο τρόπος της φύσης να βοηθήσει το νεογέννητό σας να βρει το στήθος σας. Τα μικρά εξογκώματα είναι αδένες που μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το δέρμα τεντωμένο  γύρω από τη θηλή σας και να λιπαίνεται.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Οι θηλές σας πιθανότατα θα είναι πάντα ελαφρώς πιο σκούρες από ό, τι ήταν κάποτε, θα συρρικνωθούν όταν γεννήσετε.

«Τα πόδια μου έχουν φλεβίτιδα.»

Συμπτώματα: Το μεγεθυμένο, διογκωμένο με πορφυρές ή μαύρες φλέβες συμβαίνουν πιο συχνά στα πόδια, αλλά επίσης εμφανίζονται στα χείλη του αιδοίου. Και εκείνες ενοχλητικές αιμορροΐδες είναι στην πραγματικότητα οι κιρσοί του πρωκτού.

Αιτία: Η συσσώρευση του αίματος στις φλέβες, συνήθως λόγω της πίεσης από τη μήτρα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Μην στέκεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους, στηριγμένη στα πόδια σας όταν μπορείτε. Τακτικά λουτρά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των αιμορροΐδων.

¨Τα παπούτσια μου είναι μικρά! «

Συμπτώματα: Η όμορφη προ-εγκυμοσύνης συλλογή των παπουτσιών σας μπορεί να είναι αχρείαστη για μερικούς μήνες. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα παπούτσια σας δεν εφαρμόζει το ίδιο ή αρκετά  και ότι είστε άνετα στο αγαπημένο σας ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.

Αιτία: Η κατακράτηση υγρών είναι κοινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και τα πόδια σας μπορεί να διογκωθούν έως ένα μέγεθος μεγαλύτερο. Υπάρχει μια πιθανότητα τα πόδια σας να μην επιστρέψουν στο κανονικό τους μέγεθος αφού έρθει το μωρό.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Άνεση είναι το κλειδί. Αν το παπούτσι δεν σας ταιριάζει, μην το φορέσετε. Δοκιμάστε ένα ζευγάρι  σαγιονάρες για παπούτσια, και να μην φοβάστε να αγοράσετε ένα μέγεθος μεγαλύτερο.

«Ματώνουν τα ούλα μου!»

Συμπτώματα: Η αιμορραγία των ούλων είναι κοινή στην εγκυμοσύνη, και η περιοδοντίτιδα στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση των δοντιών και άλλες μείζονες οδοντιατρικές ανησυχίες. Μπορείτε να παρατηρήσετε ακόμη και οζίδια που ονομάζεται «όγκους εγκυμοσύνης» στα ούλα σας, αλλά είναι ακίνδυνο και εξαφανίζεται μετά τον τοκετό.

Αιτία: Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν επιπλέον ροή του αίματος προς τα ούλα και το στόμα . Με όλο αυτό το επιπλέον αίμα, τα ούλα σας μπορεί να πρηστούν και να γίνουν  πιο ευαίσθητα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Κρατήστε το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, αλλά να μεταβείτε σε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε απαλά. Τα ούλα των εγκύων μπορούν να προσελκύσουν περισσότερη πλάκα, για αυτό προγραμματίστε τακτικά οδοντιατρικά ραντεβού για καθαρισμούς και check-ups.

«Έχω ταχυπαλμίες!»

Συμπτώματα: Αν αισθανθείτε την καρδιά σας να χτυπάει γρήγορα (που δεν αποδίδεται στο  ενθουσιασμό για το μωρό), μπορείτε να αισθανθείτε τρομαγμένη ή άγχος. Έχοντας μια καρδιά που χτυπάει σαν τρελή είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο.

Αιτία: η αύξηση του όγκου του αίματος σας και πώς η καρδιά σας αντλεί όλο αυτό το επιπλέον αίμα σε όλο το σώμα σας και αλλάζει δραστικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σας. Ο χτύπος της καρδιάς σας μπορεί να αυξηθεί 10 με 15 παλμούς ανά λεπτό.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Μιλήστε ανοικτά με το γιατρό σας σχετικά με οποιοδήποτε θέμα σας ανησυχεί. Αν νιώθετε λιποθυμία, η  λιποθυμήσετε ,η έχετε δύσπνοια ή πόνο στο στήθος, πείτε στο γιατρό σας.

Print Friendly, PDF & Email