Logo
Menu 

Ψείρες; Δράστε Άμεσα

6-12 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο  ταλαιπωρούνται μάθε χρόνο από τις ψείρες. Δεν πρόκειται για κάποια ασθένεια, ούτε πρέπει να ντραπούμε αν μας τύχει. Μπορούμε εύκολα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με απλές κινήσεις.

Ψείρες; Δράστε Άμεσα

Τι περπατάει στο κεφάλι του;

Οι ψείρες, τα ενοχλητικά αυτά παράσιτα που επισκέπτονται συχνά τα μαλλιά των παιδιών , έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στο μαθητόκοσμο ( 6 – 10 χρονών) , αλλά και στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Η εμφάνιση τους στα παιδικά κεφάλια δεν έχει καμία σχέση με την έλλειψη καθαριότητας. Ίσα – ίσα που οι ψείρες προτιμούν τα καθαρά κεφάλια. Η μετάδοση μπορεί να γίνει από παιδί σε παιδί με την άμεση επαφή των κεφαλιών ή με κοινή χρήση κάποιων προσωπικών αντικειμένων( καπέλα, χτένες, βούρτσες κ.α)

Πως θα τις εντοπίσετε;

Το παιδί που έχει κολλήσει ψείρες εμφανίζει έντονη φαγούρα σε όλο το τριχωτό της κεφαλής , ιδιαίτερα δε πάνω από το σβέρκο και πίσω από τα αυτιά. Σε αυτές τις περιοχές θα τις εντοπίσουμε με γυμνό μάτι ή πιο εύκολα με έναν μεγεθυντικό φακό τις ψείρες, αλλά κυρίως τα αυγά τους , τις λεγόμενες κόνιδες.

Οι κόνιδες κολλάνε στην τρίχα με μια ειδική κόλλα που εκκρίνει η θηλυκή ψείρα , έχουν λευκό χρώμα και μοιάζουν με πιτυρίδα, αλλά απομακρύνονται δύσκολα από τα μαλλιά . Χρειάζονται 7 ημέρες για να σκάσει το αυγό και να γεννηθεί μια νέα ψείρα.

Γι’ αυτό σημαντικό είναι η αντιφθειρική αγωγή που θα εφαρμόσουμε να εξοντώνει όχι μόνο το ενήλικο  παράσιτο αλλά και την κόνιδα για να μην έχουμε επαναμόλυνση αλλά και για να μην ταλαιπωρούμε το παιδί επαναλαμβάνοντας την εφαρμογή συχνά με αγωγές που δεν είναι αποτελεσματικές και στην κόνιδα.

Προσοχή γιατί αντιστέκονται

Οι μητέρες σήμερα παραπονιούνται όλο και πιο συχνά ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καταπολέμηση της φθειρίασης.  Το πρόβλημα οφείλεται στην αντοχή που έχουν αναπτύξει οι ψείρες ενάντια στις υπάρχουσες θεραπείες. Το θέμα της ανθεκτικότητας της ψείρας ακολουθεί τους κανόνες κληρονομικότητας του Mendel και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Έτσι οι ψείρες έχουν αναπτύξει την ικανότητα να αντιστέκονται σε μια ουσία που προσπαθεί να την εξοντώσει. Όμως οι παρασιτολόγοι έχουν αποδείξει ότι η ψείρα είναι γενετικά αδύνατον να αναπτύξει ανθεκτικότητα συγχρόνως σε δύο ουσίες που δρουν με διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Ένας τέτοιος μηχανισμός έχει το πλεονέκτημα να είναι γενετικά “απρόσβλητος”.

Αντιμετωπίστε τις

Καταρχήν διατηρήστε την ψυχραιμία σας, μην πανικοβάλλετε το παιδί και μην του δημιουργείτε ενοχές. Τονίστε του ιδιαίτερα ότι οι ψείρες προτιμούν τα καθαρά, υγιή κεφάλια και προχωρήστε στα διαδικαστικά.

Χρήσιμες Συμβουλές:

  • Ενημερώστε άμεσα το σχολείο για την εμφάνιση ψειρών έτσι ώστε να προληφθεί η έξαρση.
  • Ελέγχεται τακτικά το κεφάλι του παιδιού, ιδιαίτερα σε περίοδο έξαρσης της ψείρας.
  • Ελέγχεται προσεκτικά όλα τα μέλη της οικογένειας και εφαρμόστε τη φαρμακευτική αγωγή σε όσους έχουν προσβληθεί για να αποφύγετε την επαναμόλυνση.
  • Εφαρμόστε αγωγές οι οποίες είναι γρήγορες , αποδεδειγμένα αποτελεσματικές όχι μόνο στη ψείρα αλλά και στην κόνιδα και οι οποίες αντιμετωπίζουν την αντοχή των ψειρών.
  • Πλένετε μετά από κάθε χρήση με καυτό νερό και σαπούνι τα χτενάκια που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των αυγών και των ψειρών καθώς επίσης και τα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού (καπέλα, κορδέλες κ.α)
  • Επιπλέον μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε τους απαραίτητους καθημερινούς κανόνες υγιεινής αλλάζοντας καθημερινά τα σεντόνια του παιδιού και κρατώντας καθαρά όλα όσα έρχονται σε επαφή με το κεφάλι του παιδιού, θυμίζοντας ότι η ψείρα μπορεί να παραμείνει ζωντανή έως και 24 ώρες εκτός ανθρώπινου κεφαλιού.
  • Εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι σημαντικό να μην αλλάζουν τα ρούχα και τα προσωπικά τους μεταξύ τους χωρίς να τα πανικοβάλλετε.
Print Friendly, PDF & Email