Logo
Menu 

Ένα Βιβλίο Ζωντανεύει το Καλοκαίρι του Παιδιού

Ένα Βιβλίο Ζωντανεύει το Καλοκαίρι του ΠαιδιούΘάλασσα ή βουνό, πόλη ή χωριό, όπου και αν βρεθείτε φέτος για διακοπές μην ξεχάσετε στην παρέα των Παιδιών να βάλετε και ένα βιβλίο. Με τη δική σας βοήθεια θα γίνει ο φίλος με τις καλύτερες αναμνήσεις των.

  • 6-24 μηνών «Ένα βιβλίο υπάρχει για όλους» 

Από την ηλικία των 6 μηνών το μωρό σας είναι έτοιμο για τα πρώτα του βιβλία. Και είναι βέβαιο ότι θα λατρέψει τον συνδυασμό της γλυκιάς φωνής σας με τις πολύχρωμες φωτογραφίες που θα χαζεύει με τις ώρες. Το καλοκαίρι είναι ιδανικό για ένα τέτοιο ξεκίνημα.

Το βιβλίο έχει πολλά να προσφέρει στο παιδί σας: αναπτύσσει το μυαλό και το λεξιλόγιό του, ερεθίζει τη φαντασία του, βελτιώνει την ικανότητα επικοινωνίας, ενώ είναι ένας υπέροχος τρόπος για να βρεθείτε κοντά του. Διαλέξτε, λοιπόν, βιβλία που απευθύνονται σε μωράκια, φτιαγμένα από χοντρό χαρτί (ώστε να αντέχουν στην… κακομεταχείριση και την άμμο της παραλίας), με μεγάλες πολύχρωμες φωτογραφίες και λίγες λεξούλες ανά σελίδα και αρχίστε την ανάγνωση.

Φροντίστε να ακολουθείτε πάντοτε τη διάθεση του παιδιού. Αν δείτε ότι κάποια στιγμή βαριέται και δεν θέλει πια να σας παρακολουθήσει ή κάτι άλλο προσελκύει το ενδιαφέρον του, σταματήστε.

 

  • 2-3 χρόνων: «Η χαρά της επικοινωνίας» 

Το μικρό σας βρίσκει άκρως διασκεδαστικό το να ξεφυλλίζει τα πάντα. Από διαφημιστικά φυλλάδια μέχρι το αγαπημένο σας περιοδικό! Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έλκονται από τα έντονα και φωτεινά χρώματα των εικόνων, ενώ τους αρέσει πολύ να ανοίγουν και να κλείνουν κάθε είδους βιβλίο.

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε κι εσείς το χεράκι σας για να αγαπήσει τα βιβλία ακόμα περισσότερο.

Προτιμείστε τα βιβλία που έχουν σχέση με την θάλασσα και τα ψάρια

Καθιερώστε να διαβάζετε στο παιδί σας την ίδια ώρα κάθε μέρα ώστε να γίνει μια ευχάριστη καθημερινή ρουτίνα.

Κάντε ένα διάλειμμα για να απαντήσετε στις ερωτήσεις του, να ξεμουδιάσει λίγο, να πιει νερό ή να πάει στην τουαλέτα.

Αφήστε το παιδί να συμμετάσχει. Μπορεί να γυρνά τις σελίδες, να μιμείται μαζί σας τις φωνές των ζώων ή να συμπληρώνει τις λέξεις που λείπουν σε ένα γνωστό παραμύθι.

Συζητήστε για τις φωτογραφίες. Τα παιδιά τις χρησιμοποιούν για να καταλάβουν καλύτερα την ιστορία του βιβλίου.

Ένα Βιβλίο Ζωντανεύει το Καλοκαίρι του Παιδιού

  • 3-5 ετών: «Πρώτες απόπειρες ανάγνωσης» 

Τα περισσότερα μικρά λατρεύουν να κάθονται στο πάτωμα, να έχουν ανοιχτά τα ποδαράκια τους και να ξεφυλλίζουν ένα βιβλίο, κάνοντας πως καταλαβαίνουν απόλυτα το νόημα όσων τάχα διαβάζουν! Πριν ακόμα το παιδί σας περάσει την πόρτα του νηπιαγωγείου δέχεται σημαντικά μαθήματα από την επαφή του με τα βιβλία.

Αρχικά συνειδητοποιεί πως οι λέξεις αποτελούνται από σχήματα-γράμματα και πως πολλές λέξεις μαζί φτιάχνουν μια ιστορία. Επιπλέον, μαθαίνει να συνδυάζει την εικόνα με το κείμενο που την περιγράφει και ταυτόχρονα μπορεί να προσέχει τα βιβλία του (δεν τραβά τα φύλλα, δεν τα αγγίζει με λερωμένα χέρια), αποκτώντας έτσι την ευθύνη τους.

Ενισχύστε το ενδιαφέρον του παιδιού σας:

Συζητώντας την ώρα που διαβάζετε.

Ζητώντας τη γνώμη του για την υπόθεση και τι πιστεύει πως θα γίνει παρακάτω.

Πηγαίνοντας μαζί στο βιβλιοπωλείο για να επιλέξει το βιβλίο που θέλει.

Υπολογίζοντας την άποψή του. Ποτέ μην πιέσετε το παιδί να ασχοληθεί με ένα βιβλίο αν προτιμά να παίξει.

Ποιο είναι το ιδανικό βιβλίο γι’ αυτήν την ηλικία;

Μια καλή ιδέα είναι να επιλέξετε βιβλία στα οποία επαναλαμβάνονται πολλές από τις λέξεις του κειμένου ή σχηματίζουν ομοιοκαταληξία. Σίγουρα θα διασκεδάσουν το παιδί, ενώ με την επανάληψη αφομοιώνει το νόημα των λέξεων. Επίσης, τα βιβλία με φωτογραφίες, που δεν απεικονίζουν απλώς ένα σπίτι ή ένα ανθρωπάκι αλλά είναι «πλούσιες» σε περιεχόμενο, προσφέρονται για περισσότερη συζήτηση με το μικρό σας.

 

  • Ένα Βιβλίο Ζωντανεύει το Καλοκαίρι του Παιδιού6+ ετών: «τώρα διαβάζω μόνο μου!»  

Με την είσοδό του στο σχολείο το μικρό σας έρχεται καθημερινά σε επαφή με γράμματα, λέξεις, τετράδια και βιβλία, που όλα μαζί «συνωμοτούν» για να μάθει να διαβάζει. Το παιδί σιγά-σιγά μπαίνει στον κόσμο της «γνώσης» και αρχίζει να την κατακτά.

Αρχικά συλλαβίζοντας καταφέρνει να διαβάζει το κείμενο του σχολικού (ή εξωσχολικού) βιβλίου και, παράλληλα, παρατηρεί τις εικόνες που το συνοδεύουν, ενώ την ίδια στιγμή καταλαβαίνει πως μια ιστορία αποτελείται από κεφάλαια που το ένα είναι η συνέχεια του άλλου.

Τονώστε την όρεξη του παιδιού σας για μάθηση:

Μην παριστάνετε τον δάσκαλο! Μην το διορθώνετε συνεχώς και μην παίρνετε αυστηρό ύφος όταν για πολλοστή φορά τονίζει λάθος τη λέξη. Βοηθήστε το να την προφέρει σωστά.

Δείξτε ενδιαφέρον κάθε φορά που θέλει να μοιραστεί μαζί σας αυτό που διάβασε και το εντυπωσίασε.

Εξασφαλίστε ποικιλία βιβλίων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, τα ενδιαφέροντα που έχει και το επίπεδό του στην ανάγνωση.

Ποιο είναι το ιδανικό βιβλίο γι’ αυτήν την ηλικία;

Αποφεύγετε την αγορά βιβλίων με φανταστικό περιεχόμενο ή αφηρημένες έννοιες και δύσκολα νοήματα. Οι λέξεις πρέπει να είναι απλές και τα γράμματα όχι πολύ μικρά.

Μη δίνετε στο παιδί βιβλία τα οποία το δυσκολεύουν. Αν διαπιστώσετε ότι «κολλάει» συχνά (έχει πρόβλημα με 1 στις 10 λέξεις που διαβάζει), δώστε του ένα πιο εύκολο βιβλίο.

Μην ανησυχείτε αν σας ζητά να διαβάζει το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά. Τα παιδιά καμιά φορά αντιδρούν στο να διαβάσουν ένα καινούριο βιβλίο μπροστά στους γονείς τους, γιατί φοβούνται την αποτυχία.

Print Friendly, PDF & Email