Logo
Menu 

Μπρόκολο – Ασπίδα Προστασίας Κατά του Καρκίνου και Όχι Μόνο

Βάση πειραμάτων που έγιναν σε ποντίκια, παρατηρήθηκε ότι η συνδυαστική κατανάλωση ντομάτας και μπρόκολου είναι καλύτερη από την κατανάλωση των δύο λαχανικών ξεχωριστά και βοηθούν στην αναφορικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξη όγκων στον προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που καταναλώνουν μπρόκολο και ντομάτα 3 έως 5 φορές την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 30%.  Επιπλέον, το μπρόκολο περιέχει ουσίες που πιθανόν να μπορούν να προλαμβάνουν ή να καθυστερούν, εώς 44%, την εξάπλωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε χλωροφύλλη, το μπρόκολο είναι εξαιρετικά ισχυρό στην πρόληψη των κυτταρικών μεταλλάξεων που συντελούνται πριν από τον καρκίνο. Επομένως, ορισμένα συστατικά των πράσινων λαχανικών λειτουργούν ως αντίδοτο στη διαδικασία του καρκίνου που συνεχίζεται για χρόνια μετά την έκθεση σε καρκινογόνα, όπως είναι ο καπνός του τσιγάρου. Ακόμη, το μπρόκολο έχει αντιμικροβιακή δράση. Μάλιστα φάνηκε ότι μία ουσία του, η σουλφοραφάνη, μπορεί να σκοτώσει το βακτήριο το οποίο είναι η αιτία του έλκους στο στομάχι.

Το μπρόκολο όμως έχει κι άλλες  ευεργετικές δράσεις. Πιθανόν να προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία. Να προστατεύει από τη νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα παρέχει προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου. Είναι ευεργετικό για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης και αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της κακής, LDL-χοληστερόλης.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης

Για την καλύτερη εκμετάλλευση των θρεπτικών συστατικώντου, συνιστάται η κατανάλωση δύο με τριών μερίδων μπρόκολο την εβδομάδα, για μεγαλύτερη προστασία και εφόσον είναι ωμό ή ελαφρός βρασμένο.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης

Καλό θα είναι να το καταναλώνεται όσο γίνεται πιο σύντομα από την αγορά του, ενώ αν θελήσετε να το συντηρήσετε, τυλίξτε το σε χαρτί κουζίνας και έπειτα σε σακούλα με τρύπες ώστε να αερίζεται. Αν θέλετε να τοδιατηρήσετε στη κατάψυξη για αρκετό διάστημα, θα πρέπει πρώτα να το ζεματήσετε σε καυτό νερό που βράζει, ύστερα να το βουτήξετε μέσα σε παγωμένο νερό και αφού στεγνώσει, είναι έτοιμο για αποθήκευση. Το μπρόκολο έτσι θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό στη κατάψυξή σας, αλλά μην ξεχνάτε πως οι θρεπτικές αξίες του φρέσκου μπρόκολου δεν συγκρίνονται με αυτές του κατεψυγμένου.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος

Αρχικά, ξεπλύνετέ το καλά με νερό και ξεχωρίστε τα κεφάλια μεταξύ τους πριν το μαγειρέψετε. Τρώγεται ωμό, βραστό, στον ατμό, ή ψημένο στο φούρνο. Γενικά, το βρασμένο μπρόκολο χάνει μέχρι και το 66% των συστατικών του ενώ σε χύτρα πίεσης μόνον το 47%. Μόνον στον ατμό χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του. Θέλει λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρεμά του, αφού η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΣΕΛΙΔΕΣ: 1 2