Logo
Menu 

Μπρόκολο – Ασπίδα Προστασίας Κατά του Καρκίνου και Όχι Μόνο

Το μπρόκολο συνήθως είναι είτε αγαπητό, είτε μισητό από πολλούς. Είναι το πιο δυνατό λαχανικό στη μάχη κατά του καρκίνου και των άλλων νοσημάτων και για τον λόγο αυτό, ακόμη και όσοι δεν το προτιμούν, τώρα θα τους δωθεί η ευκαιρία να αλλάξουν γνώμη.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης

Το μπρόκολο,  με καταγωγή από την Ιταλία,  ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το κουνουπίδι.

Kαλλιεργήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους και εισήχθει στην Αγγλία στις αρχές του 16ου αιώνα. Το μπρόκολο έφτασε στις αρχές του 1800 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγή του . Η πρώτη αποστολή από τη δύση στην ανατολή πραγματοποιήθηκε το 1923, ενώ η αξία του ως λαχανικό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία

Το μπρόκολο περιέχει 91% νερό και προσφέρει στο διαιτολόγιο μας σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.

Πίνακας 1:

Μπρόκολο … το Βαρύ Πυροβολικό στη Μάχη του Καρκίνου

Οφέλη για την υγεία

Το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα γλυκοζιδάσης, η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια άλλη ουσία, την ισοθιοκινάτα, που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή. Επίσης, είναι σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες.

Το μπρόκολο είναι γνωστό ως πολλαπλό όπλο κατά του καρκίνου. Είναι πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν τα άτομα με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα.

Η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), που περιέχει, έχει πολλαπλή κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού. Ενώ τα κύτταρα αναπτύσσονται, η ουσία DIM μπορεί να επιδράσει στον οργανισμό αποτρέποντας τα κακοήθη κύτταρα, παρεμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου. 

Print Friendly, PDF & Email

ΣΕΛΙΔΕΣ: 1 2