Logo
Menu 

Συμπτώματα Αμυγδαλίτιδας στα Παιδιά

Η αμυγδαλίτιδα είναι μία ασθένεια που περνούν σχεδόν όλα τα παιδιά κάποια στιγμή. Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι αντιμετωπίσιμη, αρκεί να δώσουμε σημασία σε όλα τα πιθανά «καμπανάκια» που θα μας προειδοποιήσουν.

Συμπτώματα Αμυγδαλίτιδας στα Παιδιά

Τι είναι η αμυγδαλίτιδα;

Οι αμυγδαλές είναι λεμφαδένες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος και του φάρυγγα. Βοηθούν στην αντιμετώπιση και στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προσπαθούν να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν λοίμωξη. Είναι ένα είδος φίλτρου δηλαδή. Όταν όμως προσβάλλονται οι ίδιες από μικροοργανισμούς είναι δυνατόν να πρηστούν και να παρουσιάσουν έντονα σημεία φλεγμονής, ενώ πολλές φορές εμφανίζουν και συλλογή πύου. Η αμυγδαλίτιδα είναι πολύ κοινή πάθηση, ειδικά στα παιδιά.

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί έχει αμυγδαλίτιδα και τι μπορεί να την έχει προκαλέσει;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως χαρακτηριστικά. Υπάρχει έντονη φαρυγγίτιδα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσκολία στην κατάποση. Ταυτόχρονα ίσως εμφανιστούν πυρετός -πολλές φορές υψηλός-, καθώς και διάχυτοι πόνοι σε όλο το σώμα. Η αμυγδαλίτιδα είναι μια πάθηση που μπορεί να προκληθεί από πολλούς μικροοργανισμούς, τόσο ιούς όσο και βακτήρια. Πολλά από αυτά ζουν φυσιολογικά στο στόμα μας και εκμεταλλεύονται ευκαιρίες, κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα είναι κουρασμένο, για να προσβάλουν τις αμυγδαλές. Σε σπάνιες περιπτώσεις η αμυγδαλίτιδα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην καρδιά ή και βλάβες των νεφρών.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος; Είναι πάντα απαραίτητη η αντιβίωση;

Ο ιατρός μπορεί με μία απλή επισκόπηση του στόματος και των αμυγδαλών να καταλάβει εάν ο ασθενής έχει αμυγδαλίτιδα. Πολλές φορές ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε καλλιέργεια μικρής ποσότητας υλικού από τις αμυγδαλές, ώστε να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει προκαλέσει τη νόσο. Στη συνέχεια αποφασίζει αν θα την αντιμετωπίσει με αντιβιοτικά ή όχι. Σε περιπτώσεις που η αμυγδαλίτιδα έχει προκληθεί από ιό, η αντιβιοτική αγωγή δεν είναι απαραίτητη.

Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές;

Οι αμυγδαλές αφαιρούνται σε περιπτώσεις που οι ασθενείς, κυρίως τα παιδιά, παρουσιάζουν επανειλημμένες λοιμώξεις, πολλές φορές μέσα σε ένα χρόνο, οι οποίες δύσκολα αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά φάρμακα.

Print Friendly, PDF & Email