Logo
Menu 

Τα 10 Βήματα του Επιτυχή Θηλασμού

Ο θηλασμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη του μωρού σας και πρέπει να είστε σίγουρες πως όλα γίνονται σωστά. Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τον θηλασμό που ίσως δεν γνωρίζατε, είναι οι εξής.

Τα 10 Βήματα του Επιτυχή Θηλασμού

Τα 10 βήματα για τον επιτυχή θηλασμό που προτάθηκαν από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την Unicef είναι:

1. Πρέπει να υπάρχει γραπτή πολιτική για το μητρικό θηλασμό στο Νοσοκομείο ή το Μαιευτήριο και η πολιτική αυτή να ακολουθείται από όλους τους φορείς του μαιευτηρίου.
2. Οι φορείς να εκπαιδεύονται ώστε να γίνουν ικανοί να εφαρμόσουν την πολιτική αυτή.
3. Να ενημερώνονται όλες οι μητέρες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού.
4. Ο θηλασμός να αρχίζει το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό.
5. Οι μητέρες να εκπαιδεύονται στη τέχνη του θηλασμού. Σε περίπτωση προώρου τοκετού και αναγκαστικού αποχωρισμού από το παιδί τους, οι μητέρες να εκπαιδεύονται στη διατήρηση της γαλουχίας.
6. Στο νεογέννητο να δίνεται μόνο μητρικό γάλα, όχι άλλα υγρά, όχι συμπλήρωμα με ξένο γάλα (formula), εκτός αν υπάρχει ειδικός ιατρικός λόγος.
7. Να εφαρμόζεται το σύστημα «rooming in», δηλαδή το νεογέννητο να είναι στο μαιευτήριο στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του, 24 ώρες το 24ωρο.
8. Ο θηλασμός να είναι χωρίς ωράριο και απεριόριστος.
9. Να μη δίνονται πιπίλες ή μπιμπερό στα παιδιά που θηλάζουν.
10. Να ιδρυθούν ομάδες υποστήριξης του μητρικού θηλασμού και μετά την έξοδο του νεογέννητου από το μαιευτήριο, στις οποίες να μετέχουν και μητέρες.

Σημαντικό για όλες τις μανούλες είναι να θυμούνται ότι ο θηλασμός είναι ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΣ και ΧΩΡΙΣ ΩΡΑΡΙΟ. Θηλάζουμε το παιδί μας όσο θέλει, όποτε θέλει (εξαιρούνται οι περιπτώσεις που υπάρχει αποδεδειγμένος ιατρικός λόγος).

Ελένη Θεοδωρίδου
Μαία- Ψυχοπροφυλάκτρια
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Διοίκησης Μονάδων Υγείας

Print Friendly, PDF & Email