Logo
Menu 

Τροφές Απαραίτητες για τον Οργανισμό των Παιδιών

Στις μέρες μας η διατροφή των παιδιών πασχολεί όλους τους γονείς, καθώς οι διατροφικές συνήθειες που διαμορφώνονται από τα πρώτα χρόνια ακολουθούν τον καθένα στην υπόλοιπη ζωή του. Συχνά οι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους να καταναλώνουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή να τελειώνουν όλο το φαγητό από το πιάτο τους, χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο τι πραγματικά καταναλώνουν. Το αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνονται κακές διατροφικές συνήθειες και να αποκλείονται τροφές πολύ πιο ωφέλιμες για τον οργανισμό τους.

Τροφές..."Φάρμακα" για τον Οργανισμό των Παιδιών

Τα παιδιά δύσκολα αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα των τροφώνπου καταναλώνουν και πόσο μάλλον να τις αγαπήσουν. Οι γονείς αποτελούν πρότυπο διατροφής για τα παιδιά τους, οπότε μπορούν να επηρεάσουν αποτελεσματικά τις διατροφικές τους συνήθειες.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά τρόφιμα … «φάρμακα» για τον οργανισμό των παιδιών αλλά πολλές φορές για ευκολία και λόγω έλλειψης χρόνου, οι γονείς προτιμούν τις κακής ποιότητας τροφές όπως είναιτα junk food. Τροφές που κάθε παιδί αναζητά αλλά δεν είναι αυτές που χρειάζονται για να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά, ενώ τα παιδιά χρειάζονται τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες και φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά.

Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται στη σωστή αναλογιά για να αποκτήσουν τα παιδιά καλές διατροφικές συνήθειες και σωστή ανάπτυξη, είναι οι εξής:

1) Το γάλα

Το αγαπημένο «ποτό» των παιδιών, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, καταναλώσεται σε μεγάλες ποσότητες, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ηλικίες που το καταναλώνουν ολοένα και σε μικρότερες ποσότητες. Αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά εκτίθενται και σε άλλα υγρά όπως τα αναψυκτικά και οι χυμοί τα οποία είναι πιο γλυκά στη γεύση και γίνονται αμέσως πιο επιθυμητά. Ενδεικτικά το γάλα ως εξαιρετική πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης, πρέπει να καταναλώνεται σε ποσότητα 2-4 ποτηριών την ημέρα (μετά τα 2 έτη).

2) Τα μήλα

Όπως και τα περισσότερα φρούτα,αποτελούν τα μικρά σνακ μεταξύ των μεγάλων γευμάτων μέσα στην ημέρα. Είναι ζουμερά και γλυκά, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν μόνο 90 θερμίδες κατά μέσο όρο. Είναι προτιμότερο να καταναλώνεται με τη φλούδα και φυσικά χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή μελιού.

3) Το γιαούρτι

Είναι μια πολύ καλή εναλλακτική επιλογή ειδικά για τα παιδιά που δεν πίνουν πολύ γάλα. Με τον τρόπο αυτό προσλαμβάνουν το απαραίτητο ασβέστιο. Τα γιαούρτια με προβιοτικά είναι πιο ωφέλιμα για τα παιδιά και όσο λιγότερα πρόσθετα, χρωστικές και ζάχαρη περιέχει το παιδικό γιαούρτι, τόσο καλύτερα μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός τους τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά.

4) Τα ψάρια

Περιέχουν πολύτιμες ουσίες για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και πρέπει να τα εντάξουμε στο διατροφολόγιό τους. Συνήθως τα παιδιά δεν τρώνε εύκολα ψάρι.Καλό θα ήταν να μην επιχειρήσετε να τα μάθαιτε να τρώνε fish sticks ή τηγανιτά ψάρια. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά που δεν τους αρέσει το ψάρι, δείχνουν να τους αρέσει ο τόνος. Χρησιμοποιήστε τόνο κονσέρβας νερού σε μέτριες ποσότητες (λόγω του υδραργύρου) και φροντίστε να καταναλώνουν 1-2 φορές την εβδομάδα. Έτσι θα προσλαμβάνουν πρωτεΐνη, ω-3 λιπαρά οξέα, φώσφορο και άλλα σημαντικά συστατικά.

5) Τα δημητριακά

Να προτιμάτε κυρίως τα δημητριακά ολικής άλεσης με περιεκτικότητα μέχρι 7% σε λιπαρά και με θερμίδες έως 390 ανά 100 γραμμάρια. Είναι ο πιο υγιεινός και εύκολος τρόπος να τα συμπεριλάβεται στη διατροφή τους. Αποθαρρύνετε τα παιδιά από το να τα καταναλώνουν σκέτα χωρίς γάλα και προτείνετέ τους να τα συνοδεύουν με μια μπανάνα ή κάποιο άλλο φρούτο.

6) Τα αυγά

Είναι μια πολύ καλή τροφή για τα παιδιά καθώς και μια πλούσια πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Όσον αφορά τη κατανάλωση του αυγού, καλό είναι να τα καταναλώνουν μέρα παρά μέρα λόγω της χοληστερόλης που περιέχουν. Καλό είναι να αποφεύγονται τα τηγανιτά αυγά και οι ομελέτες και να προτιμώνται τα καλο βρασμένα αυγά.

7) Το κόκκινο κρέας

Αποτελεί ίσως το Α και το Ω στη διατροφή των παιδιών λόγω του σιδήρου και της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Καλό είναι να συμπεριλαμβάνεται μία με δύο φορές την εβδομάδα στη διατροφή των παιδιών αρκεί να μην είναι τηγανιτό και φυσικά αφού έχει καθαριστεί καλά από τα ορατά λίπη.

8) Τα λαχανικά

Ο αιώνιος εχθρός και φίλος των παιδιών αλλά και των μεγάλων,είναι άκρως απαραίτητα για τη σωστή θωράκιση του οργανισμού των παιδιών. Γνωρίζοντα ότι τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να τα καταναλώσουν, θα πρέπει οι γονείς να τα ξεγελάσουν προσθέτοντας πολλά λαχανικά στα περισσότερα φαγητά, σε τοστ, σε πιάτα κρεατικών, σε  μικρά κομματάκια ώστε να μην μπορούν να τα αναγνωρίσουν. Εξάλλου, υπάρχουν κάποια λαχανικά που τα παιδιά τείνουν να συμπαθούν περισσότερο. Για παράδειγμα τα βραστά καρότα, το καλαμπόκι, η τομάτα, ο αρακάς, τα φασολάκια και οι πιπεριές δεν ενοχλούν τα παιδιά στο φαγητό τους, ενώ παράλληλα βοηθούν στην προσθήκη των φυτικών ινών, της βιταμίνης Α, βιταμίνης C και του κάλιου.  Παρόλα αυτά αν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να τα καταναλώνουν καθημερινά, να υπάρχουν πάντα στο τραπέζι ή και μέσα στο πιάτο έστω και αν δεν καταναλώνονται. Φαίνεται ότι ειδικά εάν δεν υπάρξει πίεση τα παιδιά κάποια στιγμή θα τα καταναλώσουν.

Το Μυστικό 

Το μυστικό για την ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών είναι η ποικιλία. Καθώς τα παιδιά πλέον καταναλώνουν τροφές από όλες τις ομάδες, έχουν πολύ πιο ισορροπημένο διαιτολόγιο και πολύ καλύτερες πιθανότητες να προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις ποσότητες που τα χρειάζονται.

Print Friendly, PDF & Email