Logo
Menu 

Αξίες που πρέπει να Μάθετε στο Παιδί σας

Ένα παιδί είναι πρώτα απ’ όλα παιδί και πρέπει να το αντιμετωπίζουμε έτσι. Πολλές φορές απαιτούμε από τα παιδιά μας να δείξουν μια ωριμότητα που δεν συνάδει με την ηλικία τους. Άρα, υπάρχουν κάποιες αξίες τις οποίες πρέπει εμείς οι ίδιοι να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας. Μεγαλώνοντας, τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις που είτε φέρνουν τους γονείς σε αμηχανία διότι δεν ξέρουν πως θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτές, είτε θεωρούν άσκοπο να εξηγήσουν στα παιδιά γιατί θεωρούν ότι είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν. Αφού, λοιπόν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για να τα προετοιμάσουμε σωστά ,είναι χρέος μας να τους δείξουμε το σωστό δρόμο με τις σωστές αξίες που θα τους μάθουμε από την πρώτη παιδική ηλικία..

Ειλικρίνεια

Η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντική. Το παιδί πρέπει να μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να δέχεται οποιαδήποτε συνέπεια των πράξεων του χωρίς να καταφεύγει στο ψέμα. Κανένα ψέμα δεν είναι ασήμαντο και φυσικά δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό. Έτσι κατά συνέπεια δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο, γιατί το παιδί πρέπει να μπορεί να ξεχωρίζει τη διαφορά αλήθειας και ψέματος. Ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Τα παιδιά δεν έχουν το ίδιο επίπεδο συνείδησης που έχουμε εμείς και αυτό σημαίνει πως κάθε παιδί συμπεριφέρεται με τον τρόπο που θεωρείται αποδεκτό από την οικογένεια του. Αν εμείς φανούμε ανεκτικοί όταν το παιδί ψεύδεται τότε τα ερεθίσματα θα είναι λανθασμένα και το παιδί θα μάθει να λέει ψέματα Για αυτό λοιπόν, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η υπομονή να εξηγήσουμε στο παιδί, ότι αυτό είναι λάθος και ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς φωνές αλλά με κατανόηση.

Φιλία 5 Αξίες που Αξίζει να του Μάθετε

Η φιλία είναι η αρχή της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Για το κάθε παιδί η δημιουργία φίλων είναι πολύτιμη διαδικασία. Έχει το δικό του περιβάλλον και χτίζει τις πρώτες του κοινωνικές σχέσεις. Οι γονείς πρέπει να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να συναναστρέφονται με παιδιά της ηλικίας τους. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα και καλό θα ήταν να μην το πιέσετε . Κάποια παιδιά είναι πιο ντροπαλά από αλλά και η ανάπτυξη φιλίας είναι πιο δύσκολη. Με η δική σας υπομονή και ενθάρρυνση θα τα βοηθήσετε να ανοιχτούν και να κάνουν τις δικές τους παρέες που θα είναι σημαντικές για την κοινωνική τους εξέλιξη.

Αγάπη

Η αγάπη είναι το Α και το Ω για ένα παιδί. Πρέπει να νιώθει και να εισπράττει την αγάπη των γονιών του σε όλες τις φάσεις της ζωής του, ακόμα και αν το παιδί έχει κάνει κάτι κακό. Η αγάπη των γονιών πρέπει να είναι μια σταθερά και σε καμιά περίπτωση να μην χρησιμοποιείται εκβιαστικά. Οι συναισθηματικοί εκβιασμοί για να επιβάλλουμε τη γνώμη μας κλονίζουν τις σχέσεις μεταξύ γονέα και παιδιού και το παιδί νιώθει απόρριψη και δημιουργείται ανασφάλεια που θα έχει άσχημες ψυχολογικές συνέπειες. Επίσης παρ’ όλες τις υποχρεώσεις ενός γονέα πρέπει να βρίσκει χρόνο για να δείχνει την αγάπη και τη τρυφερότητα του στο παιδί, γιατί κάθε παιδί έχει την ανάγκη να νοιώθει στο έπακρον την αγάπη των γονιών του. Ένα τέτοιο συναισθηματικό κενό θα είχε επιπτώσεις στη σωστή εξέλιξη του παιδιού.

Αίσθημα Δικαίου

Κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα με τα ελαττώματα του και τον εγωισμό του και για αυτό πρέπει να είμαστε πάντα κοντά του να του εμφυσήσουμε το αίσθημα του δικαίου. Αν είμαστε δίκαιοι με τα παιδιά μας και τα παιδιά μας θα είναι δίκαια με τη σειρά τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Σε περίπτωση λάθους πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι σημασία δεν έχει να κάνουμε λάθη, γιατί ούτως ή άλλως μέσα από αυτά μαθαίνουμε ποιο είναι το σωστό, αλλά να βρίσκουμε τρόπο να τα διορθώνουμε.. Τα λάθη πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ηρεμία, αλλά να μην τα προσπερνάμε. Να τους μαθαίνουμε ότι για να επέλθει ισορροπία στις ανθρώπινες σχέσεις πρέπει να προσπαθούμε για να διορθώσουμε τα λάθη μας και να ζητάμε συγνώμη δείχνοντας έτσι, ότι μετανιώσαμε και ότι δεν θέλαμε να πληγώσουμε κανέναν με τη συμπεριφορά μας,

Εργατικότητα

Ένα παιδί πρέπει να μάθει ότι για να πετύχει τους στόχους και τα όνειρά του πρέπει να δουλέψει και να εργαστεί με προσήλωση. Πρέπει να μάθει να διεκδικεί και να παλεύει και να μην τεμπελιάζει. Και μείς με τη σειρά μας πρέπει να ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια του παιδιού μας. Το παιδί πρέπει να πιστεύει ότι ο επιμένων νικά και να μην τα παρατάει με τη πρώτη δυσκολία. Οι γονείς, ταυτόχρονα πρέπει αναγνωρίζουν την προσπάθεια των παιδιών τους και να συμμερίζονται τον ενθουσιασμό τους για να τα παροτρύνουν να συνεχίσουν. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόοδο του παιδιού. Ακόμα, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε μια προσπάθεια και να κερδίσει το υπέροχο προνόμιο της υπομονής και της επιμονής που θα τον οδηγήσει στη πραγματοποίηση των στόχων του.

Σεβασμός

Κάθε παιδί, έχει ως πρότυπα τους γονείς του και εμείς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών τους και να μην τα απογοητεύσουμε γιατί έτσι είναι ο καλύτερος τρόπος να τα μάθουμε τις σωστές αξίες της ζωής. Για να διδάξουμε σε ένα παιδί τον σεβασμό οφείλουμε αρχικά να του διδάξουμε την τέχνη του να ακούει τους γύρω του. Αν τους ακούει, αν αφιερώνει χρόνο σε αυτούς τότε θα μάθει να σέβεται και τα συναισθήματα τους. Αν μάθει να ακούει, θα επεκταθεί η σκέψη του και θα μάθει να σέβεται τη διαφορετικότητα του αλλού και να σέβεται τις απόψεις των άλλων ακόμα και αν δεν το βρίσκουν σύμφωνο. Το παιδί πρέπει να μάθει ότι σεβασμός δεν απαιτείται. Όταν απαιτείται τότε τον χάνουμε. Ο σεβασμός εμπνέεται και τον κερδίζουμε μόνο όταν σεβόμαστε και εμείς τον άλλον.

Οι γονείς κάθε μέρα  καλούνται να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά τους να λάβουν σωστή διαπαιδαγώγηση που θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν με τις δικές τους δυνάμεις ως σωστοί άνθρωποι. Αυτό που πρέπει κάθε γονιός να θυμάται είναι ότι χτίζοντας μια οικογένεια με αξίες, τότε το παιδί μας θα έχει αξίες.

 

 

Print Friendly, PDF & Email