Logo
Menu 

Ο Αθλητισμός στη Ζωή των Παιδιών

Έφτασε η ώρα να ξεκινήσει το παιδί σας κάποιο άθλημα; Ο αθλητισμός στη ζωή των παιδιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Τα Σπορ στη Ζωή των Παιδιών

Για τον λόγο αυτό, η συγκεκριμένη υπόθεση χρειάζεται ώριμη σκέψη. Καλό θα ήταν οι γονείς μαζί με το παιδί να επιλέξουν το σπορ που πιθανότατα θα το συντροφεύει στην υπόλοιπη ζωή του.

7 έως 10 ετών:
Σε αυτές τις ηλικίες, η έμφαση πρέπει να δίνεται στο συνδυασμό των βασικών δεξιοτήτων που ήδη κατέχουν και στην πρόοδό τους με βάση κάποιους εύκολους στόχους.  Για παράδειγμα, μπορεί να κλωτσήσει τη μπάλα βάζοντας ένα στόχο σε κάποια απόσταση;

10 ετών και άνω:
Πλέον τα περισσότερα παιδιά έχουν αναπτύξει τις δεξιότητές τους επαρκώς ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε πολύπλοκες δραστηριότητες και οργανωμένα αθλήματα.

Σπορ ή παιχνίδι;
Για τα παιδιά κάτω των 6 ετών, ο αθλητισμός πρέπει να μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι. Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν, πως 8 στα 10 παιδιά που ξεκινούν την συστηματική άθληση, εγκαταλείπουν κάθε αθλητική δραστηριότητα μέχρι την ηλικία των 15 ετών κι αυτό γιατί χάνουν το ενδιαφέρον τους ή τη βλέπουν σαν αγγαρεία.

Πολλά τα οφέλη
Οι γονείς πρέπει να δείξουν στα παιδιά τους ότι ο αθλητισμός και τα σπορ είναι ένας τρόπος όχι μόνο για να εξασκηθούν και να αναπτύξουν νέες σωματικές ικανότητες, αλλά και για να κάνουν νέους φίλους, να μάθουν να είναι μέλη μιας ομάδας, να ψυχαγωγούνται και να βελτιώσουν το αίσθημα αυτοπεποίθησής τους.

Ποιο του ταιριάζει;
Μεγάλο ρόλο παίζει για το παιδί να ασχοληθεί με ένα άθλημα που θα του αρέσει, θα του ταιριάζει και θα μπορέσει να εξελίξει καθώς μεγαλώνει. Η επιλογή καλός ή κακός έχει να κάνει με την ηλικία, την σωματική διάπλαση και τις δεξιότητές του.

Μπάσκετ: Αν έχει καλές αντοχές, είναι ευκίνητο, αγαπάει τα παιχνίδια με μπάλα και του αρέσει να παίζει με άλλα παιδιά.

Ποδόσφαιρο: Αν είναι αρκετά πειθαρχημένο, αν αναπτύσσει γρήγορη ταχύτητα, να έχει καλό συντονισμό κινήσεων, να είναι αρκετά κοινωνικό και να του αρέσει να συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά.

Κολύμβηση: Αν αγαπάει το νερό, αν έχει αντοχές και καλό συντονισμό κινήσεων.

Πολεμικές τέχνες: Αν έχει αυτοπειθαρχία, συγκέντρωση, αυτοπεποίθηση και καλό συντονισμό κινήσεων.

Ο ρόλος των γονιών
Ίσως ο πιο σημαντικός στη συγκεκριμένη περίπτωση,διότι είναι δική μας ευθύνη να βρούμε τρόπους να παροτρύνουμε το παιδί να ασχοληθεί με ένα άθλημα, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, τις ικανότητες και ενδεχομένως κάποιο ταλέντο που έχει επιδείξει ως τώρα. Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε συνήθως είναι πως φορτώνουμε υπερβολικά το πρόγραμμά του με σχολικά μαθήματα και ξένες γλώσσες, και δεν του δίνουμε την ευκαιρία να νιώσει ελεύθερο και να «ξεδώσει» μέσα από κάποιο άθλημα. Εφόσον είναι σε ηλικία που μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του και να αποφασίσει, πρέπει να αφήσουμε εκείνο να επιλέξει το σπορ που θα του άρεσε να ακολουθήσει.

Από εκεί και πέρα:
Δεν πρέπει να το πιέζουμε στις προσπάθειές του, επειδή έχουμε υψηλές προσδοκίες. Αντιθέτως πρέπει να επιβραβεύουμε κάθε προσπάθεια που κάνει. Δεν πρέπει να επεμβαίνουμε στη δουλειά του προπονητή και σαφώς να μην κατακρίνουμε ποτέ τις χαμηλές επιδόσεις του.  Σαν γονείς πρέπει να είμαστε πάντα παρόντες σε επιδείξεις ή φιλικούς αγώνες που συμμετέχει, ώστε να νιώθει την υποστήριξή μας.

Print Friendly, PDF & Email