Logo
Menu 

Επιλέξτε το Σχολείο που του ταιριάζει

Η επιλογή του σχολείου, είναι μία από τις σημαντικότερες για το μέλλον των παιδιών μας. Αξίζει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο, ώστε να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Χρειάζεται όμως μεγάλη υπομονή και ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφύγουμε πιθανές παγίδες.

Επιλέξτε το Σχολείο που του ΑρέσειΠότε γίνονται οι εγγραφές;

Οι εγγραφές στο δημοτικό σχολείο και στο νηπιαγωγείο γίνονται κάθε χρόνο το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουνίου.

Έρευνα Αγοράς … η απαραίτητη

Επισκεπτόμαστε τα σχολεία που μας ενδιαφέρουν, παρατηρούμε τους μαθητές που φοιτούν ήδη εκεί και ερχόμαστε σε επαφή με το προσωπικό. Μας προβληματίζει κάτι; Πρέπει να είμαστε αδίστακτοι στις ερωτήσεις μας. Πρόκειται για το μέλλον του παιδιού μας σε ένα -ουσιαστικά- δεύτερο σπίτι του. Δε διστάζουμε να πάμε και δεύτερη και τρίτη φορά στο ίδιο σχολείο αν δεν έχουμε λύσει όλες μας τις απορίες.

Τι πρέπει να ελέγξετε στην πρώτη επίσκεψη;

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης, πρέπει να ελέγξουμε ιδιαίτερα προσεκτικά τους χώρους του σχολείου, τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται, αλλά και το θέμα της καθαριότητας.
Αν κάτι από αυτά δεν μας ικανοποιήσει πλήρως, ας προχωρήσουμε καλύτερα στην επόμενη επιλογή.

Ποιο είναι το ωράριο των σχολείων;

Στα περισσότερα σχολεία τα μαθήματα ολοκληρώνονται το αργότερο στις 2 και μισή το μεσημέρι… Όλα όμως, προσφέρουν επιπλέον δραστηριότητες, όπως ξένες γλώσσες, μουσική κ.τ.λ.
Έτσι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στο σπίτι νωρίς το απόγευμα, μετά το τέλος κάποιας έξτρα δραστηριότητάς του.

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται;

Η εγγραφή σε ένα σχολείο δεν είναι ιδιαίτερος πονοκέφαλος. θα χρειαστούν όμως τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας που να φανερώνει την εγγραφή του μαθητή στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια
  2. Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του μαθητή ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια
  3. Πιστοποιητικό οδοντολογικής εξέτασης (ένθετο έντυπο στο Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού)
  4. Πιστοποιητικό οφθαλμολογικής εξέτασης
  5. Πιστοποιητικό καρδιολογικής εξέτασης

Τι να ρωτήσετε τους αρμόδιους;

Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε με τους υπεύθυνους του σχολείου. Θέματα που αφορούν το ωράριο των μαθημάτων, τη μετακίνηση του παιδιού από και προς το σχολείο, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τη διδασκαλία και τις σχέσεις Δασκάλων-Μαθητών. Προτιμότερο είναι να συγκεντρώσουμε όλες μας τις ερωτήσεις σε ένα χαρτί και να τις θέσουμε στους αρμόδιους κάθε σχολείου.

Ποιο είναι το κόστος;

Το κόστος σε κάθε σχολείο τροποποιείται, ανάλογα με τις απαιτήσεις μας. Το ετήσιο κόστος ανεβαίνει αν επιλέξουμε για παράδειγμα δραστηριότητες μετά το τέλος των μαθημάτων ή αν επιλέξουμε τη μετακίνηση του παιδιού με το σχολικό. Μεταξύ των σχολείων παρατηρείται μεγάλη διαφορά στα δίδακτρα. Έτσι, η καλύτερη επιλογή είναι η σωστή έρευνα και η διαπραγμάτευση με το αρμόδιο τμήμα του κάθε σχολείου. Ειδικές τιμές γίνονται στα περισσότερα σχολεία αν φοιτήσουν παράλληλα δύο ή τρία παιδιά της ίδια οικογένειας.

Η ώρα της απόφασης

Και όπως σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις, δύο ακόμα παράγοντες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Αρχικά, ας έλθουμε σε επαφή και ας ζητήσουμε τη γνώμη άλλων γονιών που στέλνουν ήδη τα παιδιά τους στα σχολεία που μας ενδιαφέρουν. Δεύτερον, εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας. Σε ποιο σχολείο νιώθουμε ότι ταιριάζει καλύτερα το παιδί μας; Σε ποιο θα αισθάνεται καλά και θα μπορεί να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο;

Χαρακτηριστικά του ιδανικού δασκάλου

Να γνωρίζει καλά το αντικείμενο που διδάσκει
Να οργανώνει το μάθημα με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι κατανοητό και να μη μένουν κενά
Να έχει υπομονή και να εξηγεί πολλές φορές μια δυσνόητη ενότητα του μαθήματος
Να έχει χιούμορ
Να οργανώνει σωστά την τάξη και το χρόνο διδασκαλίας
Να είναι δίκαιος
Να είναι πρόθυμος και να ακούει τους μαθητές εάν κάτι τους απασχολεί.
Να μπορεί να εμπνεύσει στους μαθητές ενθουσιασμό για το μάθημα

Χρήσιμες συμβουλές

Επιλέξτε ένα καλό σχολείο που θα βρίσκεται όσο το δυνατόν κοντύτερα στο σπίτι σας. Είναι πραγματικό μαρτύριο να πρέπει να ξυπνά το παιδί στις 6.30 το πρωί για να μεταφερθεί -έστω και με το σχολικό- στην άλλη άκρη της πόλης.
Προσπαθήστε να μαθαίνετε τα πάντα. Ζητήστε από το παιδί σας να σας μιλάει αναλυτικά και με πάσα ειλικρίνεια για τη ζωή στο σχολείο, τους καθηγητές, τα προβλήματα που τυχόν δημιουργούνται.
Η απόδοση του παιδιού σας εξαρτάται πρώτα από το ίδιο. Μην έχετε την απαίτηση από το σχολείο να χαρίζει στους μαθητές καλούς βαθμούς.

Print Friendly, PDF & Email