Logo
Menu 

Παγωτό ένα ‘γλυκό σνακ’ στη Διατροφή του Παιδιού

Για τα περισσότερα παιδιά, το παγωτό δεν είναι απλό γλύκισμα, αλλά μια ευκαιρία για γιορτή, μια στιγμή ευτυχίας. Το καλοκαίρι έφτασε… το Παγωτό ένα ‘γλυκό’ στη Διατροφή του Παιδιού, αποτελεί για όλους μας μία μοναδική, γλυκιά και πάνω απ’ όλα δροσερή γεύση για τις καυτές μέρες που ακολουθούν. Μικροί, μεγάλοι, αγόρια και κορίτσια τρελαίνονται για παγωτό. Τι περιέχει και τι μας προσφέρει όμως ένα παγωτό;

Παγωτό μια Πλούσια Διατροφική ΑδυναμίαΠαγωτό το υγιεινό σνακ του καλοκαιριού

Η κατανάλωση του παγωτού μας προφέρει σίγουρα δροσιά… Η χαμηλή του θερμοκρασία είναι πολλές φορές μία μικρή όαση στις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Η γλυκιά του γεύση είναι αναμφίβολα απολαυστική για όλους μας ενώ οι υδατάνθρακες που περιέχει δίνουν στον οργανισμό μας την ενέργεια που του είναι τόσο απαραίτητη. Ένα απλό παγωτό ξυλάκι, περιέχει λιγότερες θερμίδες από μια πάστα ζαχαροπλαστείου και είναι μια καλή και υγιεινή επιλογή σνακ για το καλοκαίρι που μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε.

Τι είναι το παγωτό και ποια τα συστατικά του

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, «ως παγωτά νοούνται τα προϊόντα που παρασκευάζονται με ανάμιξη είτε γάλακτος, είτε χυμού φρούτων με φυσική γλυκαντική ύλη και άλλες ύλες, μετά από πήξη με ψύξη της μάζας αυτής που έχει ομογενοποιηθεί»

Είναι λανθασμένη η άποψη ότι το παγωτό δεν έχει διατροφική αξία αντιθέτως, είναι τρόφιμο που περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως:

_ 6% – 10% λίπος γάλακτος

_ 3% – 5% πρωτεΐνες (καζεΐνες)

_ 9 – 12% υδατάνθρακες (λακτόζη, ζάχαρη,

γλυκόζη, φρουκτόζη)

_ ασβέστιο (σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα)

_ φώσφορο

_ βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6

Παγωτό ένα σνακ με Διατροφική αξία

Από διατροφικής πλευράς, το παγωτό είναι μια άριστη πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών. Σαν γαλακτοκομικό προϊόν, προσφέρει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5 και C  και παρέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα ασβεστίου που μας προσφέρει και η αντίστοιχη ποσότητα γάλακτος. Επιπλέον, δεν χρειάζεται συντηρητικά για να διατηρηθεί, αφού συντηρείται μόνο στην κατάψυξη.

– πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες της τροφής αποτελούν για τον άνθρωπο τη μοναδική πηγή αμινοξέων για σύνθεση νέων ιστών ή για τις επισκευές των καθημερινών κυτταρικών φθορών

– υδατάνθρακες

Oι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες αποτελούν καλή πηγή ενέργειας.

– βιταμίνες

Οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του οργανισμού και την επιτέλεση αρκετών βασικών λειτουργιών.

– λιπαρά

Τα λιπαρά αποτελούν μια από τις κυριότερες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών των τροφίμων που καταναλώνουμε. Θεωρούνται σημαντική πηγή ενέργειας, προσφέροντας υγεία κι ευεξία στον οργανισμό μας

– μεταλλικά στοιχεία

Υπάρχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία, απαραίτητα για τη ζωή μας. Τα μεταλλικά στοιχεία παρεμβαίνουν σε διάφορες διεργασίες: ανάπτυξη, συντήρηση, ρύθμιση και διάφορες ισορροπίες

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Παγωτό μια Πλούσια Διατροφική ΑδυναμίαΤο παγωτό δεν περιέχει συντηρητικές ουσίες καθώς διατηρείται αποκλειστικά στην κατάψυξη. Λόγω αυτής του της ιδιαιτερότητας κατατάσσεται στα ευπαθή προϊόντα, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

_ Αποφεύγουμε να αγοράσουμε παγωτό με εμφανή ελαττώματα ή παραμόρφωση στη συσκευασία. Το ίδιο ισχύει και για όσα παγωτά εμφανίζουν ίζημα, θρυμματίζονται σε μικρά κομμάτια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους, καθώς όλα αυτά τα χαρακτηριστικά φανερώνουν πως το προϊόν έλιωσε και στη συνέχεια καταψύχθηκε ξανά.

_ Ελέγχουμε στο σημείο πώλησης αν τηρούνται οι σωστές συνθήκες συντήρησης των παγωτών. Ο καταψύκτης πρέπει να είναι τοποθετημένος σε σκιερό μέρος και να μην είναι υπερβολικά γεμάτος.

_ Το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος του χύμα παγωτού πρέπει να βρίσκεται μέσα σε διαφανές δοχείο με νερό συνεχούς ροής.

_ Τα τυποποιημένα παγωτά φυλάσσονται σε καταψύκτες με θερμοκρασία -18 βαθμούς, ενώ τα χύμα σε ειδικές βιτρίνες μακριά από τον ήλιο.

Print Friendly, PDF & Email