Logo
Menu 

Μάθετε τα Πάντα για τον Διαβήτη Κύησης

Τι είναι ο διαβήτης κύησης;

Ο διαβήτης κύησης, επίσης γνωστός ως σακχαρώδης διαβήτης της κύησης, το GDM, ή διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ένας τύπος διαβήτη που μόνο οι έγκυες γυναίκες έχουν. Αν μια γυναίκα έχει διαβήτη όταν είναι έγκυος, αλλά ποτέ δεν είχε πριν, τότε έχει διαβήτη κύησης.
Κανονικά, το στομάχι και τα έντερα σας αφομοιώνουν τους υδατάνθρακες στο φαγητό σας σε ένα σάκχαρο που ονομάζεται γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή του σώματός σας και της ενέργειας σας. Μετά την πέψη, οι κινήσεις της γλυκόζης στο αίμα σας θα δώσει ενέργεια στο σώμα σας.
Για να πάρετε τη γλυκόζη από το αίμα σας και τα κύτταρα του σώματός σας, το πάγκρεας σας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη. Εάν έχετε διαβήτη, είτε το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα σας δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν με τον τρόπο που θα έπρεπε. Αντ ‘αυτού, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα σας, προκαλώντας διαβήτη ή υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ο διαβήτης κύησης συμβαίνει σε περίπου 5% του συνόλου των κυήσεων.

Μάθετε τα Πάντα για τον Διαβήτη Κύησης

 

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω διαβήτη κύησης;
Οι γιατροί θα σας εξετάσουν τις περισσότερες γυναίκες που έχουν μέσο κίνδυνο για διαβήτη κύησης όταν είναι μεταξύ 24-28 εβδομάδων έγκυος.
Εάν ο κίνδυνος είναι υψηλότερος από το μέσο όρο, ο γιατρός σας μπορεί να σας εξετάσει νωρίτερα, πιθανόν μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος.
Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για τη δοκιμή για τον διαβήτη κύησης:
Στην προσέγγιση ενός σταδίου, μια γυναίκα θα γνωρίζει γρήγορα για 4 έως 8 ώρες. Στη συνέχεια, ένας γιατρός θα μετρήσει το σάκχαρο στο αίμα της και θα το κάνει και πάλι 2 ώρες μετά αφού πιεί ένα ποτό με ζάχαρη. Αυτό το είδος της δοκιμής ονομάζεται δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα.
Στην προσέγγιση σε δύο στάδια, ένας γιατρός μετρά το σάκχαρο στο αίμα μιας γυναίκας 1 ώρα μετά αφού πιεί ένα ποτό με ζάχαρη. Οι γυναίκες των οποίων τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι φυσιολογικά μετά από 1 ώρα πιθανότατα δεν έχουν διαβήτη κύησης. Οι γυναίκες των οποίων τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά μετά από 1 ώρα, στη συνέχεια θα πρέπει να έχουν μια εξέταση ανοχής στη γλυκόζη για να δουν εάν έχουν διαβήτη κύησης.
Θα επηρεάσει διαβήτης κύησης το μωρό;
Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν διαβήτη κύησης θα γεννήσουν υγιή μωρά, ειδικά όταν ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, ασκούνται, και διατηρούν ένα υγιές βάρος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, ο διαβήτης της κύησης μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη και το μωρό. Μερικοί πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν:
Το σώμα του μωρού να είναι μεγαλύτερο από το κανονικό, ονομάζεται μακροσωμία. Ένα μεγάλο μωρό μπορεί να χρειαστεί ο τοκετός να γίνει με καισαρική τομή, αντί των φυσικών διαδικασιών μέσω του κόλπου. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του μωρού είναι πολύ χαμηλό, ονομάζεται υπογλυκαιμία. Ξεκινώντας να θηλάσει αμέσως μπορεί να βοηθήσει να πάει περισσότερη γλυκόζη στο μωρό. Το μωρό μπορεί να χρειαστεί να πάρει γλυκόζη, μέσω ενός σωλήνα στο αίμα του ή της. Το δέρμα του μωρού γίνεται κιτρινωπό και το ασπράδι των ματιών μπορεί να αλλάξει το χρώμα, που ονομάζεται ίκτερος. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται εύκολα και δεν είναι σοβαρό αν γίνει θεραπεία. Το μωρό μπορεί να έχει δυσκολία στην αναπνοή και να χρειάζεται οξυγόνο ή άλλη βοήθεια-που ονομάζεται σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας. Το μωρό μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα ορυκτό στο αίμα. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να προκαλεί μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παροχή επιπλέον ορυκτών στα μωρά.

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης κύησης;
Πολλές γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν υγιή εγκυμοσύνη και υγιή μωρά, επειδή ακολουθούν ένα πρόγραμμα θεραπείας από τον γιατρό τους. Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί μόνο για τις ανάγκες της, αλλά υπάρχουν και κάποιοι γενικοί τρόποι για να μείνετε υγιείς με διαβήτη κύησης:
Γνωρίστε το σάκχαρο στο αίμα σας και διατηρήστε το υπό έλεγχο – Με τη δοκιμή πόση ζάχαρη είναι στο αίμα σας, είναι πιο εύκολο να το κρατήσετε σε ένα υγιές εύρος. Οι γυναίκες συνήθως πρέπει να δοκιμάσουν μια σταγόνα από το αίμα τους αρκετές φορές την ημέρα για να μάθετε το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.
Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή –ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ένα σχέδιο με την καλύτερη διατροφή για σας. Συνήθως ο έλεγχος των υδατανθράκων είναι ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής για τις γυναίκες με διαβήτη κύησης, επειδή οι υδατάνθρακες επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος.
Πάρτε την τακτική, μέτρια σωματική δραστηριότητα – άσκηση μπορεί να βοηθήσει έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει καλύτερα για τις δραστηριότητες και το σωστό ποσό για σας. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος – Το ποσό της αύξησης του βάρους, που είναι υγιές για σας θα εξαρτηθεί από το πόσο θα ζυγίζετε πριν από την εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τόσο τη συνολική αύξηση του βάρους σας και εβδομαδιαίο ποσοστό του κέρδους. Κρατήστε την καθημερινή αρχεία της διατροφής σας, τη σωματική δραστηριότητα και το επίπεδο γλυκόζης – Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης θα πρέπει να γράψετε τους αριθμούς του σακχάρου στο αίμα τους, τη σωματική δραστηριότητα, και ό, τι τρώνε και να πίνουν σε καθημερινή βιβλίο ρεκόρ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να παρακολουθείτε πόσο καλά δουλεύει η θεραπεία και τι, αν μη τι άλλο, πρέπει να αλλάξει. Μερικές γυναίκες με διαβήτη κύησης θα πρέπει επίσης να παίρνουν ινσουλίνη για να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τους. Η επιπλέον ινσουλίνη μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας.

Τι συμβαίνει μετά τη γέννηση του μωρού;
Για τις περισσότερες γυναίκες, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα γρήγορα μετά τη γέννηση του μωρού. Έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού, θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση αίματος για να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Το τεστ ελέγχει επίσης για τον κίνδυνο να πάθετε διαβήτη στο μέλλον. Εάν θέλετε να πάρετε και πάλι έγκυος, και έχετε σάκχαρο πρέπει να κάνετε τεστ έως τρεις μήνες πριν μείνετε έγκυος για να βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας είναι φυσιολογικό. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν διαβήτη κύησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία, καθώς έχουν μια μη φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη και διαβήτη. Οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης και τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν διαβήτη κύησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στη ζωή τους για την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον διαβήτη και τον αυξημένο κίνδυνο από διαβήτη κύησης.

Print Friendly, PDF & Email