Logo
Menu 

Βάλτε στην Διατροφή σας τις Σούπες

Βάλτε στην Διατροφή σας τις ΣούπεςΗ λέξη σούπα προέρχεται από το γαλλικό soup που έχει σαν ρίζα το λατινικό suppa που σημαίνει ψωμί βουτηγμένο σε ζουμί. Οι  πρώτες σούπες χρονολογούνται περίπου στα 6000 π.Χ., καθώς το βράσιμο δεν αποτελούσε διαδεδομένη μέθοδο μαγειρέματος μέχρι να ανακαλυφθούν πήλινα σκεύη πριν από 9000 χρόνια. Βάλτε στην διατροφή σας τις σούπες.

Δημοφιλείς σε πολλές χώρες
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταναλώνονται περίπου 2,5 δισεκατομμύρια μερίδες σούπας κάθε χρόνο. Στη χώρα μας από την άλλη, οι σούπες δεν είναι δημοφιλείς παρά μόνο για λίγους μήνες το χειμώνα, γεγονός λογικό σύμφωνα και με τον καιρό της Ελλάδας, αν και σε κάποιες χώρες καταναλώνεται σαν κρύο πιάτο με διάφορες προσμίξεις, όπως φρούτα.

Προσφέρουν πολλά
Οι σούπες αποτελούν πολύ καλή διατροφική επιλογή για τη σιλουέτα σας καθώς μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια ή τη συντήρηση υγιούς βάρους. Καταρχήν, οι σούπες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε λαχανικά, όσπρια και προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερα έξοδα και ιδιαίτερη προετοιμασία, Τα συστατικά αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ενώ η περιεκτικότητα τους σε λίπος θα καθοριστεί από εσάς ανάλογα με την προσθήκη φυτικών (πχ ελαιόλαδο) ή ζωικών λιπών (πχ βούτυρο). Σε κάθε περίπτωση οι σούπες αποτελούν πολύ διαιτητική και ωφέλιμη επιλογή όταν δεν περιέχουν λάδι ή βούτυρο ή έστω περιέχουν λάδι σε πολύ μικρή ποσότητα (μέχρι 1 κουταλιά σούπας ανά μερίδα).

Και ΄΄οικονομία΄΄ θερμίδων
Η κατανάλωση μιας γευστικής σούπας προσφέρει ικανοποίηση και κορεσμό, ενώ πληθώρα επιστημονικών μελετών αποδεικνύει ότι όταν μια σούπα λαχανικών χρησιμοποιείται σαν ορεκτικό οι συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνονται στο γεύμα είναι λιγότερες, κατά 20% περίπου. Επιπλέον, η κατανάλωση μιας μερίδας σούπας μας απασχολεί για πολύ ώρα (χρησιμοποιούμε το κουτάλι, ανακατεύουμε, φυσάμε, μυρίζουμε, μασάμε), γεγονός που συντελεί στη γρηγορότερη δημιουργία αίσθησης κορεσμού με άμεση συνέπεια να τρώμε λιγότερο

Ποιες να προτιμάτε
Αντίθετα με τον υπόλοιπο κόσμο όπου οι σούπες λαχανικών είναι πολύ δημοφιλείς, στην Ελλάδα οι σούπες που καταναλώνουμε είναι κυρίως κοτόσουπες, κρεατόσουπες και ψαρόσουπες. Οι σούπες αυτές είναι πολύ θρεπτικές λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε πρωτεΐνη, ενώ σε αυτές τις σούπες για να αποφεύγουμε υπερ-πρόσληψη θερμίδων καλό είναι να μην προσθέτουμε επιπλέον λάδι. Εάν σε αυτές τις σούπες προσθέτουμε και πολλά λαχανικά τότε μπορούμε να έχουμε ένα πλήρες γεύμα με χαμηλή σχετικά θερμιδική αξία και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουμε το αυγολέμονο και να προτιμούμε την προσθήκη ασπραδιών και σκέτου λεμονιού.
Βάλτε στην Διατροφή σας τις Σούπες
Τι περιέχουν
Συνολικά οι σούπες αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για πιάτα με λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να καταναλώσουμε ποσότητα λαχανικών χωρίς να τα φάμε σε σαλάτα, ενώ παίρνουμε και σημαντική ποσότητα υγρών. Παιδιά και άτομα που δεν τρώνε πολλά λαχανικά μπορούν με τις σούπες να πάρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Όλα τα υδατοδιαλυτά και λιποδιαλυτά συστατικά των τροφίμων παραμένουν στο ζωμό της σούπας. Μία σούπα είναι συνήθως πλούσια σε βιταμίνες Β και C, σε ασβέστιο, σε μαγνήσιο, σε σίδηρο, σε κάλιο και σε νάτριο. Επιπλέον, ανάλογα με τα συστατικά της μπορεί να περιέχει σελήνιο, λυκοπένιο, χαλκό, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγγάνιο και φώσφορο.

Προτιμάτε τις σπιτικές
Να προτιμάτε πάντα οι σούπες να είναι σπιτικές και να παρασκευάζονται από φρέσκα υλικά. Οι τυποποιημένες σούπες του εμπορίου έχουν το πλεονέκτημα των καθορισμένων και συνήθως λίγων θερμίδων (αν επιλεχθούν σωστά), ενώ επιπλέον παρασκευάζονται γρήγορα και εύκολα και προκαλούν έντονο αίσθημα κορεσμού. Από την άλλη περιέχουν συντηρητικά, ενώ οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν δεν απορροφώνται στα ίδια υψηλά ποσοστά σε σχέση με τις φρέσκες σούπες με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερη θρεπτική αξία.

Ζεστή ή κρύα;
Εκτός από τις ζεστές σούπες υπάρχουν και οι κρύες, οι οποίες είτε μαγειρεύονται κανονικά και σερβίρονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από τη θερμοκρασία δωματίου είτε δε μαγειρεύονται καθόλου. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν και οι διαδεδομένες στην Ασία και τη Σκανδιναβία σούπες φρούτων. Οι σούπες που δε μαγειρεύονται καθόλου πλεονεκτούν καθώς φέρουν αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που περιέχουν.

Σούπα και υγεία
Σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA, η κοτόσουπα περιέχει αμινοξέα, όπως η κυστεΐνη, της οποίας η χημική σύσταση μοιάζει με εκείνη του φαρμάκου ακετυλoκυστεΐνη, που χορηγείται για τη βρογχίτιδα και άλλα πνευμονολογικά προβλήματα. Σε αντίστοιχο συμπέρασμα κατέληξαν και ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, αφού ανέλυσαν τη σύσταση σε διάφορες παραλλαγές της κοτόσουπας (με λαχανικά, ρύζι κλπ).

Το 1772 το πρώτο εγχειρίδιο μαγειρικής που δημοσιεύθηκε στην Αμερική περιείχε τη συνταγή της πατατόσουπας που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, ενώ το πρώτο βιβλίο με συνταγές σούπας εκδόθηκε το 1882.

Φτιάξτε Βελουτέ πατάτας στα γρήγορα

Συστατικά:
600 γρ πατάτες
1 καρότο
1 πράσο
1 κρεμμύδι
500 μλ ζωμό λαχανικών
100 μλ κρέμα γάλακτος
μοσχοκάρυδο
κανέλα
κάρυ
αλάτι, πιπέρι
λάδι

Οδηγίες:
Ξεφλουδίζετε τα λαχανικά και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
Τα μαγειρεύετε σε λάδι για 5 με 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνετε τα μπαχαρικά και το ζωμό.
Βράζετε για 25 με 30 λεπτά.
Τέλος προσθέτετε την κρέμα γάλακτος.
Τα χτυπάτε στο μίξερ και είναι έτοιμα.

Print Friendly, PDF & Email