Logo
Menu 

Πώς Να Προλάβετε τις Ιώσεις και τα Κρυολογήματα

Οι εποχικές ιώσεις είναι συχνό φαινόμενο αυτή την περίοδο, ειδικά για τα Παιδιά. Πυρετός, συνάχι, βήχας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους αλλά με λίγη προσοχή μπορούμε αν όχι να τις αποφύγουμε να τις μειώσουμε δραστικά. Αρκεί να είμαστε προσεκτικοί και να προσθέσουμε στην καθημερινότητα την δική μας αλλά και των παιδιών κάποιες συνήθειες, που θα φανούν χρήσιμες.

«Πώς Να Προλάβετε τις Ιώσεις και τα Κρυολογήματα»

Ο ήλιος και η Βιταμίνη D

Η «βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ειδικών σε θέματα ανοσίας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε ότι η έλλειψή της από τον οργανισμό έχει ως συνέπεια εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D παράγεται κυρίως από το δέρμα, όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο, αλλά μπορεί κανείς να την καταναλώσει τρώγοντας «παχιά» ψάρια και τρόφιμα εμπλουτισμένα με αυτήν. Είκοσι λεπτά την ημέρα στον ήλιο τώρα τον χειμώνα, είναι αρκετά για να αποκατασταθούν τα αποθέματα του οργανισμού μας.

Άσκηση και Γυμναστική όλο το χρόνο

Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όσοι φροντίζουν να γυμνάζονται τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα, μειώνουν έως 46% τις πιθανότητες να κρυολογήσουν τον χειμώνα. Επίσης μισή ώρα αεροβική δραστηριότητα (όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα) την ημέρα, διπλασιάζει την αντίδραση του οργανισμού μας στο αντιγριπικό εμβόλιο. Συνεπώς, αν δεν αντέχετε τα σπορ και τα γυμναστήρια φροντίστε να περπατάτε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα έστω και για λίγα λεπτά και με αρκετά γρήγορο βήμα, ώστε να λαχανιάζετε λίγο και να αρχίζετε να ιδρώνετε.

Το κλειδί της διατροφή

Η διατροφή αποτελεί «κλειδί» για την υγεία του ανοσοποιητικού. Υπάρχουν τρόφιμα που διεγείρουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού μας. Το σελήνιο (στα καρύδια), ο σίδηρος (στο κόκκινο κρέας και τα όσπρια), ο ψευδάργυρος (σε οστρακόδερμα, δημητριακά και γαλακτοκομικά), η βιταμίνη Α (από καρότα, κολοκύθια, πορτοκαλί ή κίτρινες πιπεριές), η βιταμίνη C (από εσπεριδοειδή) και η βιταμίνη Ε (από σπόρους και ελαιόλαδο). Όσον αφορά τα διατροφικά συμπληρώματα, το βότανο Echinacea φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει.

Δίαιτες με μέτρο

Τα περιττά κιλά εξασθενούν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Το σωματικό λίπος εκκρίνει ορμόνες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Κατ’ επέκταση, η μείωση του σωματικού λίπους μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία του. Ωστόσο, η απότομη απώλεια βάρους δεν είναι η λύση. Ο πλήρης αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, πατάτα, ζυμαρικά, δημητριακά, φρούτα) και τα λίπη, μπορεί να αποδυναμώσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα», προειδοποιεί η διατροφολόγος δρ Σάρα Σένκερ, από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής. Δεν είναι καθόλου ωφέλιμο για τον οργανισμό να υποβάλλεται σε στερητικές δίαιτες.

Πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι πειραματόζωα που υποβλήθηκαν σε αυστηρή δίαιτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν απ’ ό,τι άλλα ζώα που έχαναν βάρος αργά και σταθερά.

Ξεκούραση και καλός ύπνος

Μία και μόνο νύχτα κακού ύπνου αρκεί για να ελαττωθεί κατά το ήμισυ η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές. Ως φαίνεται, όταν έχουμε έλλειψη ύπνου μειώνονται τα επίπεδα των προστατευτικών κυττάρων και αυξάνονται αυτά των κυττάρων της φλεγμονής, με επακόλουθο να αυξάνεται ο κίνδυνος να αρρωστήσουμε από κάποιον ιό. Έτσι, το 8ωρο του καθημερινού ύπνου είναι απαραίτητο για μικρούς και μεγάλους. Τέλος η μεσημεριανή ξεκούραση βοηθά τον οργανισμό να ανασυγκροτηθεί και να πάρει δυνάμεις για το υπόλοιπο της ημέρας .

Ντυθείτε καλά
Οι μητέρες και οι γιαγιάδες όλου του κόσμου μπορούν πλέον να αισθάνονται δικαιωμένες. Η προαιώνια συμβουλή τους «ντύσου καλά γιατί θα κρυολογήσεις» απόκτησε επιστημονική τεκμηρίωση, καθώς επιστήμονες από το Κέντρο Κοινού Κρυολογήματος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ βρήκαν τις πρώτες επιστημονικές αποδείξεις ότι το να κρυώνει κανείς μπορεί να προκαλέσει κρυολόγημα. Ο καθηγητής Ρόναλντ Έκκλς και οι συνεργάτες του, ζήτησαν από 90 εθελοντές να σταθούν ξυπόλητοι μέσα σε παγωμένο νερό για 20 λεπτά. Το 29% εξ αυτών ανέπτυξε κρυολόγημα μέσα σε πέντε ημέρες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ άλλων 90 εθελοντών οι οποίοι δεν είχαν βραχεί ήταν μόλις 9%. Άρα όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, προστατευτείτε από το κρύο με σωστό ρουχισμό.

Όχι στον συνωστισμό
Αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε, είναι ο συνωστισμός. Δηλαδή εκεί που υπάρχουν άτομα που μπορεί να είναι κρυωμένα, που έχουν συμπτώματα, να μην πηγαίνουμε. Να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους, τα καφέ, τους κινηματογράφους και γενικότερα τους χώρους, όπου υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουμε .

Το στρες αρρωσταίνει
Το στρες ασκεί αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα μας. Όταν έχει κανείς επίμονο στρες, η κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες) παραμένει αυξημένη σε επιβλαβή επίπεδα και το ανοσοποιητικό σύστημα υποφέρει. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες εμποδίζει τα ουδετερόφιλα κύτταρα να σκοτώνουν τα βακτήρια, με συνέπεια να καθίσταται ο οργανισμός ευάλωτος σε επικίνδυνες λοιμώξεις. Άρα λέμε όχι στο άγχος και στο στρες, από σήμερα κιόλας .

Αποφύγετε τα μικρόβια
Μπορεί το «πλύνετε τα χέρια σας πριν το φαγητό ή μετά την τουαλέτα» να σας ακουστεί κοινότυπο αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια για να αποφύγετε τα μικρόβια. Τώρα το Χειμώνα που ο οργανισμός είναι ευαίσθητος, η καθημερινή συναναστροφή με τόσους ανθρώπους, μπορεί να σας μεταφέρει κάποιο μικρόβιο που θα σας κάνει τη ζωή δύσκολη! Πλένετε συχνά τα χέρια σας και μην ξεχνάτε πως τα απολυμαντικά μαντηλάκια είναι απαραίτητα.

Και ένα μοναδικό κόλπο
Το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα όσο τίποτα άλλο. Δείτε κωμωδίες, ανταλλάξτε ανέκδοτα, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, απολαύστε τη συντροφιά των γύρω σας και γελάστε μαζί τους!

Print Friendly, PDF & Email