Logo
Menu 

Εργαζόμενη Μητέρα ένας Διπλός Ρόλος Κάθε Μέρα

Σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών εργάζεται είτε από συνειδητή επιλογή προσωπικής ολοκλήρωσης και κοινωνικής ένταξης κυρίως για οικονομικούς λόγους. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, Μαμάδες με ένα διπλό ρόλο κάθε μέρα.
Και Εργαζόμενη Και Μητέρα Ένας Διπλός Ρόλος Κάθε Μέρα
Εργαζόμενη Μητέρα, Ένα πρόγραμμα ‘’Γολγοθάς’’

Για να καταλάβετε ότι δεν υπερβάλουμε με τον τίτλο “Γολγοθά”, θα σας παρουσιάσουμε ένα κλασσικό πρόγραμμα μιας εργαζόμενης μαμάς.

Το πρωί αφού ξυπνήσει και σηκωθεί, πρέπει να ξυπνήσει τα παιδιά, να τα ετοιμάσει για το σχολείο.  Πρέπει να προγραμματίσει τα καθημερινά ψώνια του σπιτιού, το φαγητό που θα ετοιμάσει για το μεσημέρι, τη καθαριότητα του σπιτιού, τα πλυντήρια, το σιδέρωμα, ενώ ταυτόχρονα, θα πρέπει να τακτοποιείσει τις υποχρεώσεις της στο χώρο εργασίας της.

Το απόγευμα, με την επιστροφή της στο σπίτι, πρέπει να ετοιμάσει το φαγητό, να διαβάσει τα παιδιά της, να τους λύσει τυχόν απορίες στα μαθήματα, να έχουν μια καλή συζήτηση για το πως ήταν η μέρα τους και αφού παίξουν να μπουν για μπάνιο και τέλος να τα βάλει για ύπνο.

Το βράδυ, όση ώρα της μείνει ελεύθερη, θα κάτσει να μιλήσει με τον σύζηγο της πριν πέσουν για ύπνο.

Ο Μύθος του σήμερα

Αντίθετα με το αμερικάνικο όνειρο που θέλει τη μητέρα όμορφη και πλήρως αφοσιωμένη στο σπίτι και στην οικογένειά της, η ελληνική παραδοσιακή οικογένεια πλέον δεν έχει κανένα κοινό στοιχείο με αυτό.
Μπορεί λόγω της αστυφυλίας προσωρινά να υπήρξαν γυναίκες μη εργαζόμενες και ασχολούμενες μόνο με την οικογένεια και τα παιδιά, αλλά  αστικοποίηση της κοινωνίας οδήγησε τη γυναίκα στην εργασία και τη μητέρα στο διπλό ρόλο.

Η Φροντίδα είναι Οικογενειακή

Είναι γνωστό πως τα παιδιά επηρεάζονται από την ποιότητα της γονικής φροντίδας και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το αν η μητέρα είναι εργαζόμενη ή όχι.  Τα παιδιά έχουν ανάγκη από τρυφερότητα και φροντίδα, οπότε σημασία δεν έχει αν η μητέρα εργάζεται ή όχι, αλλά αν το παιδί καλύπτει τις ανάγκες του για στοργή, σταθερότητα και επικοινωνία μέσα από τις σχέσεις του με τη μητέρα και τον πατέρα του.
Η παρουσία τους πρέπει να είναι σταθερή, ποιοτική και να μην δημιουργούνται  κενά στο παιδί, τα οποία θα του δημιουργήσουν μελλοντικά θέματα.

Και Εργαζόμενη Και Μητέρα Ένας Διπλός Ρόλος Κάθε ΜέραΥπάρχουν και θετικά!

Είναι αλήθεια, ότι μια εργαζόμενη μητέρα δεν έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει επαρκώς στους βασικούς ρόλους της ως γυναίκα, μητέρα, σύζυγος, ερωμένη και νοικοκυρά και να κουράζεται πολύ.
Παρ’ όλα αυτά, μην απογοητεύεστε. Πολλές έρευνες δείχνουν, ότι η ψυχολογική κατάσταση της εργαζόμενης μητέρας είναι καλύτερη από αυτήν της μη εργαζόμενης, η οποία παρουσιάζει περισσότερα συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας. Τα θετικά που μπορούν να απολαμβάνουν οι εργαζόμενες μητέρες είναι τα εξής:

  1. Έχουν προσωπικές προσδοκίες
  2. Νιώθουν τη χαρά της δημιουργίας και σε επαγγελματικό επίπεδο
  3. Τα χρήματα που κερδίζουν, τις απαλλάσσουν από καθημερινά άγχη και νοιώθει ανεξάρτητη
  4. Έχουν προσωπικό εισόδημα, που μπορούν να διαθέσουν για δικές τους ανάγκες
  5. Δεν έχουν στο μυαλό τους  μόνο με τις δουλειές του σπιτιού και τα παιδιά
  6. Εντάσσονται καλύτερα κοινωνικά, έχουν αυτοπεποίθηση

 

Η γνώμη των ειδικών

Οι γνώμες των ειδικών ως συνήθως διίστανται. Φαίνεται, ότι οι απόψεις αλλάζουν σύμφωνα με τις εξελίξεις στις ανάγκες της κοινωνίας, και όχι πάντα με γνώμονα το ίδιο το παιδί. Οι επιστήμονες, που αναπτύσσουν διαφορετικές κάθε φορά θεωρίες, ζουν και αυτοί σε μια συγκεκριμένη κοινωνία, με συγκεκριμένες ανάγκες και έχουν συγκεκριμμένα βιώματα.

Μια έρευνα που μπερδεύει

Μια νέα στατιστική έρευνα, που έγινε στην Αυστραλία σε 4.500 παιδιά προσχολικής ηλικίας, δείχνει ότι τα παιδιά οικογενειών  στις οποίες η μητέρα εργάζεται με μειωμένο ωράριο είναι πιο υγιή σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων η μητέρα  εργάζεται έχοντας πλήρες ωράριο ή  ασχολείται αποκλειστικά με τα οικιακά.  Οι ερευνητές εξηγούν αυτό το γεγονός λέγοντας ότι οι μητέρες που δουλεύουν έχοντας μειωμένο ωράριο διαθέτουν τον απαραίτητο ποιοτικό χρόνο για τα παιδιά τους. Δεν μπορούν να εξηγήσουν όμως γιατί δεν ισχύει το ίδιο στις περιπτώσεις που η μητέρα ασχολείται αποκλειστικά με την ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα του σπιτιού και θεωρούν ότι χρειάζεται βαθύτερη ανάλυση του οικογενειακού συστήματος

Print Friendly, PDF & Email

ΣΕΛΙΔΕΣ: 1 2