Logo
Menu 

Ιτσλί Κεφτέ (itsli kefte)

Το Ιτσλί Κεφτέ είναι ένα  κλασικό ανατολίτικο πιάτο που μπορείτε να συναντήσετε σε πολλές χώρες, όχι απαραίτητα μεσογειακές. Εδώ δίνουμε την παραδοσιακή αρμένικη συνταγή.

itsli-kefte-armeniko-gia-mamdes.gr-photo

Υλικά για τη γέμιση
2 κιλά μοσχαρίσιος κιμάς
1 κιλό κρεμμύδι
500 γρ βούτυρο
αλάτι πιπέρι

Υλικά για το περίβλημα
1 κιλό άπαχο κρέας κιμάς
1 κιλό πλιγούρι
αλάτι, πιπέρι, κόκκινο καυτερό πιπέρι, πάπρικα

Συνταγή
Σε ζεστό τηγάνι, ρίξτε μέσα το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίξτε και τα κρεμμύδια. Ύστερα σοτάρετε το κιμά, βάζοντας το αλάτι και το πιπέρι. Κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει πολύ καλά. Κάντε τον κιμά μπαλάκια και το βάλτε τα στο ψυγείο (καλό θα είναι να το ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ).
Χτυπήστε στο μπλέντερ ένα φλιτζάνι κιμά, 3/4 από κούπα νερό, ένα κουταλάκι αλάτι, μισό κουτάλι γλυκιά πάπρικα, ελάχιστο καυτερό πιπέρι και μαύρο πιπέρι. Κάνουμε το ίδιο για όλο το κρέας. Πάρτε ένα κομμάτι από το μείγμα και βάλτε το στο μπλέντερ μαζί με 1 και 1/4 κούπες πλιγούρι και 3/4 από κούπα νερό . Βγάζοντάς τα από το μπλέντερ κάντε τα μικρά μπαλάκια( βγαίνουν γύρω στα 12-14). Πάρτε στο χέρι σας ένα κομμάτι από το μείγμα, βουτάμε το άλλο χέρι σε νερό, και ανοίξτε μία στρογγυλή τρύπα και τοποθετήσουμε το παγωμένο μπαλάκι (που είχατε αφήσει στο ψυγείο). Κλείστε το πολύ καλά με τη βοήθεια νερού.
Πριν σερβίρετε, βράστε το νερό και τοποθετήστε τα ιτσλί στη κατσαρόλα. Μετά από 15 λεπτά βγάλτε τα από τη φωτιά και σερβίρετε με λεμόνι.

Print Friendly, PDF & Email