Logo
Menu 

Ασφάλεια και Οδική Συμπεριφορά

Κάθε φορά που οδηγούμε, είτε μόνοι είτε με παρέα στην καμπίνα του αυτοκινήτου, επιβάλλεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να φτάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας. Υπάρχουν δεκάδες πράγματα που μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή κατά την διάρκεια της οδήγησης. Χρειάζεται νηφαλιότητα, καθαρό μυαλό, ψυχραιμία και συγκέντρωση στο τιμόνι.

Mην ομιλείτε στον οδηγό

Ασφάλεια και Οδική ΣυμπεριφοράΕρευνητές από το πανεπιστήμιο του Michigan έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν, σύμφωνα με το οποία η συζήτηση που μπορεί να αναπτύξει ο οδηγός ενός αυτοκινήτου με κάποιον συνεπιβάτη είναι εξίσου επικίνδυνη με το να μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο. Είναι χαρακτηριστικό πως το ποσοστό των οδηγών που έκαναν κάποιο λάθος όταν μιλούσαν με κάποιον συνεπιβάτη τους ήταν ίδιο με το ποσοστό αυτών που έκαναν κάποιο λάθος ενώ χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο. Η προσοχή του οδηγού πρέπει να είναι πάντα στο αυτοκίνητο και οι συνεπιβάτες αυτό πρέπει να το τηρούν πάντα.

Τί αποσπά την πτοσοχή του οδηγού

Είναι πολλά αυτά που μπορούν να; αποσπάσουν την προσοχή ενός οδηγού. Έντονες συζητήσεις με επιβάτες, παιδιά που χοροπηδούν στο κάθισμα, το σωστά δεμένο στο πίσω κάθισμα μωρό μας που κλαίει, άναμμα και κάφτρες τσιγάρων, καφέδες-αναψυκτικά-φαγητά, ψάξιμο του σωστού cd, μακιγιάρισμα, χτένισμα, διάβασμα χάρτη-εφημερίδας-περιοδικού, ακόμα και η μεταφορά ελεύθερου ζώου μέσα στο αμάξι, είναι μόνο μερικά. Ταξιδεύοντας με 30 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (110 χμ/ώρα), αρκεί μία μικρή απροσεξία μας, ένα στιγμιαίο κοίταγμα κάπου αλλού για να γίνει το κακό. Περίπου 25-30% των ατυχημάτων* δημιουργούνται από κάποια “απόσπαση της προσοχής” του οδηγού.

Παιδικό κάθισμα….δεν είναι πολυτέλεια είναι ανάγκη

Καθώς το 25% της μάζας του σώματος ενός νηπίου είναι συγκεντρωμένη στο κεφάλι (έναντι 6% ενός ενήλικα), ο αυχένας δεν μπορεί να αντέξει την καταπόνηση σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης, η δομή της θωρακικής κοιλότητας του νηπίου, δεν είναι ακόμη κατάλληλη να προστατέψει τα όργανα σε περίπτωση βίαιης πρόσκρουσης με κάποιο αντικείμενο μέσα στο όχημα. Το κάθισμα αυτοκινήτου είναι απαραίτητο γιατί θα αναλάβει να συγκρατήσει το παιδί στη θέση του και να απορροφήσει την ενέργεια της πρόσκρουσης σε περίπτωση ατυχήματος.

10 Πράγματα που δεν ξεχνάμε ποτέ

1. Τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες κυκλοφορίας.

2. Ελέγχουμε την καλή λειτουργία του οχήματος που θα οδηγήσουμε.

3. Όταν πρόκειται να οδηγήσουμε δεν καταναλώνουμε ούτε ελάχιστη ποσότητα αλκοολούχων ποτών.

4. Δεν αναπτύσσουμε υπερβολική ταχύτητα, αλλά προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες του δρόμου.

5. Χρησιμοποιούμε τις ζώνες ασφαλείας σε όλους τους επιβάτες και το κράνος στους αναβάτες.

6. Για τη συγκράτηση των παιδιών χρησιμοποιούμε τα ειδικά καθίσματα, ανάλογα με την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.

7. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου, καθώς και η απόρριψη οποιουδήποτε αντικειμένου από το όχημα δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

8. Οι άδειοι δρόμοι της πόλης δεν προσφέρονται για υπερβολική ταχύτητα αλλά για καλύτερη εξυπηρέτηση στις μετακινήσεις μας.

9. Δεν οδηγούμε με ανοιχτά παπούτσια ή παντόφλες.

10. Θυμόμαστε ότι οι διακοπές δεν είναι μόνο για φέτος, αλλά θέλουμε να ζήσουμε πολλές ακόμα με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα από την κυκλοφορία.

Print Friendly, PDF & Email