Logo
Menu 

Ζήλια Ανάμεσα στα Αδέλφια

Αδέλφια: Πολύ Αγάπη αλλά και λίγο ''μίσος''

 Η σχέση μεταξύ αδελφών, είναι σχέση ζωής. Είναι μια σχέση που διαμορφώνει σε έναν μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα των παιδιών . Όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις έτσι και αυτή, έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά.

Τα αδέλφια κάνουν καλό

Τα παιδιά που έχουν αδέλφια προσαρμόζονται ευκολότερα όταν έρθει η ώρα τους να φύγουν από το σπίτι και να περάσουν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας στο νηπιαγωγείο, σε σχέση με αυτά που είναι μοναχοπαίδια. Επίσης όσα παιδιά έχουν τουλάχιστον ένα αδελφάκι είναι πιο κοινωνικά από εκείνα που είναι μόνα στο σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά αυτά δημιουργούν πιο εύκολα φιλίες, εμπιστεύονται πιο γρήγορα τους ανθρώπους, αποδέχονται τη διαφορετικότητα και έχουν μεγαλύτερη άνεση να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.

Νέο μέλος στην οικογένεια

Όταν έρχεται νέο μέλος στην οικογένεια το πρωτότοκο παιδί καλείται να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα.. Από μοναχοπαίδι, το οποίο χαίρει την αμέριστη αγάπη και προσοχή των γονιών του, ξαφνικά νιώθει πως βρίσκεται στο περιθώριο επειδή αποκτά αδελφάκι. Η αντιζηλία, δημιουργείται αναπόφευκτα καθώς πρέπει η αγάπη των γονιών να μοιραστεί με τον ίδιο τρόπο και στα δυο παιδιά. Όσον αφορά το πρώτο παιδί, όχι μόνο δεν βρίσκεται πλέον στο κέντρο της προσοχής, αλλά πρέπει να δείχνει χαρά και αγάπη προς το καινούργιο μέλος της οικογένειας.

Τα προβλήματα του μικρού

Από την άλλη πλευρά, το μικρότερο αδελφάκι έχει ως πρότυπο το μεγαλύτερο αδελφό, ενώ τα πρώτα παιδιά με τη σειρά τους δοκιμάζουν καινούργια πράγματα σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσουν.

Η αναπόφευκτη ζήλιαΑδέλφια: Πολύ Αγάπη αλλά και λίγο ''μίσος''

Η ζήλια είναι ένα από τα κυριότερα συναισθήματα που μπορεί να αισθανθούν τα αδέλφια μεταξύ τους με πιο συχνό θύμα το πρωτότοκο παιδί. Η ζήλια μεταξύ αδελφών είναι κάτι το αναπόφευκτο και φυσικό. Σπάνια αδέλφια δεν ζηλεύουν το ένα το άλλο. Είναι αναγκασμένα να μοιραστούν την αγάπη των γονιών, την αγκαλιά τους και τη προσοχή τους ενώ δεν το θέλουν.

Ο καθοριστικός ρόλος των γονιών

Καθοριστικός παράγοντας για να αντιμετωπιστεί αυτή η ζήλεια ανάμεσα στα αδέλφια είναι οι γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να ορίσουν κανόνες, ίσους για όλους συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού τους. Είναι ακόμα αναγκαίο να αποφεύγουν τις συγκρίσεις και να μπαίνουν ανάμεσα τους όταν υπάρχει μια διαφωνία. Θα πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να βοηθούν στην εκτόνωση και την διακωμώδησης της σοβαρότητας της κατάστασης σε περίπτωση έντονης διαμάχης. Σημαντικό επίσης είναι, να διαθέτουν προσωπικό χρόνο με το κάθε παιδί ξεχωριστά, και να αναδεικνύουν τα θετικά στοιχεία που κάνουν το κάθε παιδί μοναδικό και διαφορετικό. Τέλος θα πρέπει να ενθαρρύνουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία του κάθε παιδιού ξεχωριστά που θα τα βοηθήσει να εκφράζουν με άνεση τα συναισθήματα τους.

Print Friendly, PDF & Email