Logo
Menu 

Υπευθυνότητα, Πόσο Αυτόνομο Είναι το Παιδί σας;

Υπευθυνότητα, Πόσο Αυτόνομο Είναι το Παιδί σας;

Ένα παιδί είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνει την αξία της υπευθυνότητας. Έτσι μαθαίνει να είναι αυτόνομο και να είναι ανεξάρτητο στο βαθμό που του το επιτρέπει η ηλικία του. Αυτό είναι στο χέρι των γονιών να το καθοδηγήσουν σωστά και να είναι δίπλα του να του μάθουν να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις ώστε να είναι ικανό να προστατευτεί από τους διάφορους κινδύνους.
Πόσο Αυτόνομο Είναι το Παιδί σας;
Ξέρουν πολλά-κάνουν λίγα

Πολλά παιδιά από πολύ μικρή ηλικία έχουν άνεση στην επικοινωνία και ωριμότητα στη σκέψη. Η αντίληψη τους είναι αυξημένη ενώ μας εκπλήσσει το γεγονός ότι έχουν γνώσεις στη χρήση της τεχνολογίας πράγμα που εμείς ως μεγαλύτεροι μας φαίνεται δύσκολο. Η χρήση του υπολογιστή είναι κάτι φυσικό για αυτά και η δεξιότητα τους αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.

Στον αντίποδα όμως αυτά τα ίδια παιδιά δυσκολεύονται σε καθημερινά πράγματα, όπως:

• Δεν μπορούν να ντυθούν μόνα τους.

• Χρειάζονται βοήθεια για να πάνε τουαλέτα.

• Δεν ξερόυν να δένουν τα κορδόνια τους

• Δεν έχουν καμιά επαφή με τη φύση (το χώμα, την άμμο κ.α).

• Φοβούνται να χαϊδέψουν ένα ζώο.

• Φοβούνται να πέσουν.

• Δεν αγγίζουν τα πάντα.

• Δε χρησιμοποιούν τα χέρια τους.

• Φοβούνται το ψαλίδι και οτιδήποτε κοφτερό.

• Δεν κάνουν τσουλήθρα αν δεν αδειάσει τελείως από τα υπόλοιπα παιδιά.

Με λίγα λόγια, θα λέγαμε πως είναι πανέξυπνα στο να χειρίζονται τις δύσκολες καταστάσεις αλλά δυσκολεύονται σε απλά καθημερινά πράγματα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχει αλλαγή στις εποχές. Οι ρόλοι αλλάζουν και τα παιδιά πολλές φορές ξεχνάνε να είναι παιδιά. Αυτή είναι μια ευθύνη που πρέπει να αναλάβουν οι γονείς. Το φορτωμένο πρόγραμμα της εμβομάδας τους στερεί τον ουσιαστικό χρόνο που πρέπει να περάσουν με τα παιδιά τους. Τα λάθη που γίνονται συχνά έχουν να κάνουν με ότι δεν δίνουν σημασία στις καθημερινές περιστάσεις (όπως στο να μάθουν τα παιδιά να δένουν τα παπούτσια τους), κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ανεξαρτητοποίηση τους. Αγνοούν ότι από τα απλά καθημερινά πράγματα τα παιδιά θα μάθουν να είναι υπεύθυνα και να στηρίζονται στα δικά τους πόδια κάτι που θα βοηθήσει στη σωστή εξέλιξη τους.

Χρειάζονται χρόνο

Κάθε παιδί χρειάζεται το χρόνο του. Να μάθει από την αρχή όλα τα πράγματα όπως μας τα έμαθαν και εμάς. Θα πρέπει οι γονείς ανεξάρτητα από την έλλειψη χρόνου να αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο να μάθουν στα παιδιά τους τις βασικές δεξιότητες ώστε να είναι αυτόνομα και να μην υποσκελίζεται η δυνατότητα τους να είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους.

Ένα παιδί πρέπει να μάθει να είναι εργατικό, να παλεύει για τα δικούς τους στόχους. Να είναι περήφανο για τα επιτεύγματα του. Να νιώθει σιγουριά για τον εαυτό του. Εξοικονομήστε λίγο χρόνο και σε συνδυασμό με το παιχνίδι δείξτε του εσείς το δρόμο της υπευθυνότητας.

 

Ελεύθερο παιχνίδιΠόσο Αυτόνομο Είναι το Παιδί σας;

Η ελευθερία είναι πολύ σημαντική για ένα παιδί. Μαθαίνει να προσέχει μόνο του τις κακοτοπιές και να προφυλάσσεται.. Αν εσείς είστε συνέχεια από πάνω του για να μην χτυπήσει, για να μη λερωθεί τότε του δημιουργείται ανασφάλεια και κλείνεται στον εαυτό του. Αν πέσει αφήστε το να σηκωθεί μόνο του και αν κλάψει δεν πειράζει. Όλα τα παιδιά χτυπάνε. Όλη αυτή η διαδικασία τα βοηθάει να «ατσαλωθούν» και να είναι σίγουρα για τον εαυτό τους.

Αναθέστε του Ευθύνες

Φέρτε το σε επαφή με τη φύση. Να παίξει με το νερό, με τη λάσπη ακόμη και με τα έντομα. Αναθέστε του μικρές δουλειές στο σπίτι και κάντε το υπεύθυνο για συγκεκριμένα πράγματα για να καταλάβει ότι είναι πολύ σημαντικό η ανάληψη ευθυνών και ότι πρέπει να το φέρει εις πέρας μέχρι το τέλος. Μια καλή ιδέα είμαι να του πάρετε ζωάκι και να είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτό. Θα μάθει να το ταΐζει να το καθαρίζει και να είναι υπεύθυνο για ένα πλάσμα που εξαρτάται από αυτό.

Αφήστε το να ζοριστεί

Μην το κακομαθαίνετε . Μην του δίνετε σημασία όταν κλαίει όταν δεν μπορεί να καταφέρει κάτι. Μάθετε του την αξία της υπομονής και επιμονής και στο τέλος θα είναι περήφανο για τον εαυτό του και σεις με τη σειρά σας θα είστε περήφανοι για αυτό. Μπορείτε να του δώσετε μια μικρή βοήθεια εφόσον δείτε ότι αυτό που κάνει είναι επικίνδυνο.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email