Logo
Menu 

Ρόδι και η Ευεργετική Επίδραση του στον Οργανισμό

Έχετε προσέξει ότι η κορυφή κάθε ροδιού μοιάζει με κορώνα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ρόδι θεωρείται από την παράδοση το φρούτο που φέρνει καλοτυχία και αφθονία αγαθών σε κάθε σπίτι. Τα τελευταία χρόνια δε, έχει προσελκύσει το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω των εκπληκτικών θεραπευτικών ιδιοτήτων που έχει λόγω των συστατικών του. 
Ρόδι: ένα φρούτο θησαυρός
Ένα ρόδι την ημέρα….

Από την αρχαιότητα, το ρόδι είχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις των ανθρώπων, στη διατροφή και την αντιμετώπιση των ασθενειών. Στην αρχαία Ελλάδα, όπως και σήμερα, το ρόδι θεωρείται ως  το φρούτο της γονιμότητας. Στις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού έχουν αναφερθεί ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος. Ακόμη και στη μακρινή Κίνα, οι νιόπαντροι τρώνε ρόδι, την πρώτη μέρα του γάμου τους για να είναι ευλογημένος.

Τα ρόδια είναι από τα πλουσιότερα φρούτα σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες αποτελούν ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα του σώματός μας, προστατεύοντάς τα από την καταστροφική τους δράση και διευκολύνοντας τη σωστή λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, το ρόδι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ανθοκυανίνες και ελαγικό οξύ, ουσίες που του χαρίζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες ακόμη και ισχυρότερες από αυτές του κόκκινου κρασιού και του τσαγιού. Παράλληλα, είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C, Ε και Α. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατανάλωση ενός ροδιού είναι ικανή να καλύψει περίπου το 40% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C.

Ρόδι: ένα φρούτο θησαυρόςΑγαπάει την καρδιά

Ο καρπός ροδιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός θερμιδικά, έχει μόνο 68 θερμίδες ανά 100 γρ. καρπού και είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε υδατάνθρακες και κάλιο. Το κάλιο είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα μέταλλο του ενδοκυττάριου χώρου. Είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ρύθμισης του όγκου των ενδοκυττάριων υγρών καθώς και της οξεοβασικής ισορροπίας στα κύτταρα ενώ το κάλιο επηρεάζε την σύσπαση των λείων μυϊκών ινών και είναι απαραίτητο για την διατήρηση του σωστού καρδιακού παλμού.

Επίσης το ρόδι βοηθάει στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει τις πιθανότητες για ένα καρδιακό επεισόδιο. Έχει αποδειχτεί πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική πίεση έως και 36% ενώ την συστολική μέχρι και 5%. Οι ιδιότητες αυτές, σε συνδυασμό με την χαμηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε νάτριο και υψηλή σε κάλλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε υπερτασικούς ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα και έτσι έχουν αυξημένες απώλειες καλίου μέσω των ούρων

Κατά του καρκίνου του στήθους

Τα ρόδια όπως φαίνεται, έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύουν τις γυναίκες από την ανάπτυξη ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού και να βοηθήσουν τους άντρες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον καρκίνο του προστάτη. Στη πρώτη από τις μελέτες για τον Καρκίνο του Μαστού, πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα ρόδια περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού, με την ισχυρότερη δράση να ασκείται από το ελλαγικό οξύ. Η ουσία αυτή αναστέλλει την αρωματάση, ένα ένζυμο που σχετίζεται με την ανάπτυξη ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού.

Σύμμαχος κατά της αρθρίτιδας

Εκτός όλων των άλλων, ο χυμός του ροδιού, φαίνεται πως έχει ευεργετική δράση κατά της αρθρίτιδας. Πειράματα σε κουνέλια που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου στο Κλίβελαντ, έδειξαν ότι ο χυμός του ροδιού είχε αντιφλεγμονώδη δράση, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία αρθρίτιδας. Όπως γράφτηκε, οι ερευνητές χορήγησαν στα κουνέλια 175 ml χυμό από ρόδι και στη συνέχεια εξέτασαν τα επίπεδα δραστηριότητας πρωτεϊνών στο αίμα των ζώων, οι οποίες πυροδοτούν τις φλεγμονές. Διαπίστωσαν, ότι το ρόδι όχι μόνο μείωσε κατά το ήμισυ την συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά παράλληλα αύξησε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.

Προτάσεις με τα φύλλα της ροδιάς

Οι περισσότεροι από εμάς τρώνε τους καρπούς ενός ροδιού ή κάποιες φορές δοκιμάζουν ένα χυμό ροδιού που τελευταία κυκλοφορεί και στο εμπόριο. Η παράδοση όμως χρησιμοποιεί και τα φύλλα της ροδιάς για θεραπευτικούς λόγους.

● Φτιάξτε αφέψημα

Σε 1 λίτρο βραστό νερό, ρίχνετε 1 φλιτζάνι φλούδα ροδιού και βράζετε για 3΄. Περιμένετε να κρυώσει και σουρώνετε και το απολαμβάνεται.

Κάντε πλύσεις και γαργάρες

Τα φύλλα της ροδιάς χρησιμοποιούνται ακόμα και για τον πονόλαιμο. Σε ένα φλιτζάνι νερό, βάζετε 8-10 φύλλα και βράζετε για 10΄. Σουρώνετε και χρησιμοποιείτε για γαργάρες, 2-3 φορές την ημέρα.

 

Θρεπτική Σύσταση (ανά 100g)                         Καρπός Ροδιού

Ενέργεια σε kcal                                                            68

Νερό σε g                                                                    80,57

Υδατάνθρακες                                                             17,17

Πρωτεΐνες σε g                                                             0,95

Λιπαρά σε g                                                                  0,30

Ασβέστιο σε mg                                                              3

Σίδηρος σε mg                                                              0,30

Μαγνήσιο σε mg                                                             3

Φώσφορο σε mg                                                           0,30

Κάλιο σε mg                                                                 259

Νάτριο σε mg                                                                 3

Ψευδάργυρος σε mg                                                     0,12

Χαλκός σε mg                                                             0,070

Σελήνιο σε mcg                                                            41,2

Βιταμίνη Α                                                                   108

Βιταμίνη Ε                                                                   0,60

Βιταμίνη Κ                                                                    4,6

Α-Καροτένιο σε mg                                                       50

Β-Καροτένιο σε mg                                                       40

Print Friendly, PDF & Email