Logo
Menu 

Ασβέστιο Απαραίτητο για Σωστη Αναπτυξη του Παιδιού

Στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού, σημαντικό ρόλο παίζει το ασβέστιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ασβέστιο χτίζει γερά και υγιή οστά. Ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, το ασβέστιο χρησιμοποιείται για τη δόμηση των οστών, διαδικασία που ολοκληρώνεται περίπου στα είκοσι χρόνια.

Ασβέστιο Απαραίτητο για Σωστη Αναπτυξη του Παιδιού

Τι ειναι το Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται περισσότερο από κάθε άλλο στο σώμα μας και το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα οστά, τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου. Παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών και για αυτό είναι απολύτως απαραίτητο στον παιδικό οργανισμό που αναπτύσσεται διαρκώς.

Πόσο ασβέστιο πρεπει να καταναλωνει ενα παιδι καθημερινα?

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφή συνιστούν τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών να λαμβάνουν 800 mg ασβεστίου την ημέρα, ή περίπου 2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες ηλικίας 9-18 ετών χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο δεδομένου ότι τα οστά τους αναπτύσσονται περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής. Θα πρέπει να παίρνουν 1.300 mg ασβεστίου την ημέρα, ή περίπου 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα. Ένα ποτήρι γάλα των 0,25 l έχει περίπου 300 mg ασβεστίου, επομένως γύρω στα 4 ποτήρια γάλα την ημέρα σχεδόν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο.

Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα ασβεστίου:
l 1 – 3 χρονών _ 500 mg
l 4 – 8 χρονών _ 800 mg
l 9 -18 χρονών _ 1.300 mg

Τροφές πλουσιο σε ασβεστιο

Το γάλα καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Εκτός του ότι έχουν πολύ ασβέστιο παρέχουν και άλλες θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό, όλες απαραίτητες για την καλή υγεία του οργανισμού και την ανάπτυξη. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι το λάχανο, το μπρόκολο και ο χυμός πορτοκαλιού.

Γιαουρτι σνακ υψηλης θρεπτικής αξιας

Το γιαούρτι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες, και είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, φώσφορο και βιταμίνες. Αποτελεί μία εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή και για αυτό είναι σχεδόν απαραίτητο να το εντάσσουμε κάθε μέρα στο διαιτολόγιό μας. Ένα γιαούρτι κάθε απόγευμα πρέπει να μας γίνει συνήθεια γιατί βοηθάει την ανάπτυξή μας και ενισχύει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. 

Γερά Δοντια

Υπάρχουν τροφές που κάνουν καλό στα δόντια μας. Οι υψηλές σε ασβέστιο τροφές ωφελούν σημαντικά τα δόντια μας, τα κάνουν πιο δυνατά και αδρανοποιούν τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Η λήψη της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου καθημερινά από κατανάλωση τροφών, που είναι πλούσιες σε ασβέστιο σε συνδυασμό με συχνό και καλό βούρτσισμα θα μας χαρίσουν γερά και υγιή δόντια από μικρή ηλικία.

Δυνατα κοκκαλα γερα παιδια

Οι επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, εκτός από γερά δόντια, μας επιτρέπουν να έχουμε όμορφα και γερά νύχια, στιλπνά και δυνατά μαλλιά και προπαντός γερά κόκαλα. Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο κατάτη διάρκεια της προσχολικής, της σχολικής και της εφηβικής ηλικίας μας εξασφαλίζουν ένα γερό σκελετό για το μέλλον. Η έλλειψη ασβεστίου στην παιδική ηλικία μπορεί να προκαλέσει αργότερα προβλήματα όπως
ραχίτιδα και οστεοπόρωση. Και αυτό γιατί όταν δεν παίρνουμε αρκετό ασβέστιο από τις τροφές ο οργανισμός μας «δανείζεται»το ασβέστιο που χρειάζεται από τα οστά μας με αποτέλεσμα αυτά να ταλαιπωρούνται.

Print Friendly, PDF & Email