Logo
Menu 

Συμβουλές για υγιή δόντια

 Τα υγιή και γερά δόντια είναι ο καθρέπτης του προσώπου για εμάς και για τα παιδιά μας. Ένα αστραφτερό και λαμπερό χαμόγελο κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις και είναι εύκολο να το αποκτήσουμε  εμείς αλλά και τα παιδιά φροντίζοντας καθημερινά τα δόντια μας.

Συμβουλές για υγιή δόντια

 

Βούρτσισμα πρωί – βράδυ 

Το σωστό και καθημερινό βούρτσισμα είναι ο καλύτερος φίλος των δοντιών όταν αυτό γίνεται, σύμφωνα με ειδικούς, για 2 λεπτά, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Σημαντικό στο βούρτσισμα είναι να μην γίνεται δυνατά γιατί αυτό μπορεί να ερεθίσει τα ούλα και τα δόντια. Κάντε λοιπόν το βούρτσισμα καθημερινή συνήθεια παρέα με τα παιδιά πρωί και βράδυ. Ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας αντιγράφουν γι΄αυτό ας τους δείχνουμε το “καλό” παράδειγμα κάθε μέρα!

Οδοντικό νήμα…. το απαραίτητο

Συνήθως η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει μέσα στις μικρές σχισμές που, δημιουργούνται ανάμεσα στα δόντια μας. Τα μικρά αυτά κενά είναι μικρές παγίδες για τις τροφές που συνήθως εγκλωβίζονται εκεί. Γι΄αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμαι  το λεπτό οδοντικό νήμα που θα βρούμε στο φαρμακείο ή στο  super market. Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη διαδικασία που μοιάζει με παιχνιδάκι και διαρκεί λίγα μόλις λεπτά. το οδοντικό νήμα δεν κοστίζει ακριβά και τις περισσότερες φορές  έχει ευχάριστη γεύση.

Μαλακή ή σκληρή;

Στο εμπόριο προσφέρονται οδοντόβουρτσες σε εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία μεγέθους, σχήματος και ποιότητας, οπότε συχνά δεν ξέρουμε ποια να επιλέξουμε. Καλό είναι να επιλέγουμε μια οδοντόβουρτσα, μαλακή ή μέτρια που είναι απαλή με τα δόντια μας και φιλική με τα ούλα. Αποφεύγουμε τις σκληρές οδοντόβουρτσες. Διαλέγουμε ένα μέγεθος και σχήμα που μας επιτρέπει να βουρτσίζουμε εύκολα ακόμα και τα πιο πίσω δόντια. Για τα παιδιά υπάρχουν οδοντόβουρτσες με χρώματα και σχέδια για να γίνεται  το βούρτσισμα παιχνίδι. Οι ειδικοί συνιστούν να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα περίπου κάθε 3 μήνες.

Φράουλα ή κεράσι;

Ακόμα πιο ευχάριστο κάνει το βούρτσισμα των δοντιών μας, μια οδοντόκρεμα με τη γεύση που μας αρέσει. Στο εμπόριο, υπάρχουν οδοντόκρεμες με δυνατές γεύσεις όπως δυόσμος, μέντα, σόδα, αλλά και οδοντόκρεμες ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά που έχουν τις αγαπημένες τους γεύσεις με φρούτα όπως φράουλα, κεράσι κ.α. Μια καλή ιδέα είναι στην επόμενη επίσκεψή μας στο σούπερ μάρκετ  να προ τρέψουμε τα παιδιά μόνα τους την γεύση που προτιμούν.

Σωστή διατροφή και δόντια

Όλοι μας έχουμε ακούσει ότι τα γλυκά και γενικότερα η ζάχαρη είναι επιβλαβείς για τα δόντια μας γιατί δημιουργεί οξέα στο στόμα που απειλούν την αδαμαντίνη των δοντιών μας. Αυτό όμως που οι περισσότεροι από έμας δεν γνωρίζουμε είναι ότι η ζάχαρη δεν βρίσκεται μόνο μέσα στα γλυκά, αλλά και στις τσίχλες, στα αναψυκτικά, στα μπισκότα, στο κέικ, στο ψωμί και σε ένα σωρό άλλες τροφές. Για αυτό καλό είναι  να ελέγχουμε την κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών. Αντίθετα, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα έχουν το ίδιο γλυκιά και ευχάριστη γεύση, χωρίς να είναι επιβλαβή για την υγεία των δοντιών μας. Καλό είναι να βουρτσίζουμε καλά τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα.

 

Ο ειδικός ξέρει καλύτερα

Η επίσκεψη μας στον οδοντίατρο μια φορά στους κάθε έξι μήνες είναι απαραίτητη. Εκείνος και μόνο εκείνος, μπορεί με ασφάλεια να μας ενημερώσει για την κατάσταση των δοντιών αλλά και των ούλων μας και να εξετάσει προσεκτικά όλα τα  σημεία του στόματός μας. Η προληπτική επίσκεψη κάθε έξι μήνες στον οδοντίατρο μας δίνει τη δυνατότητα να προλαμβάνουμε κάθε πιθανή επίθεση της πέτρας ή της τερηδόνας στα δόντια μας. 

Έξτρα Προστασία

Το στοματικό διάλυμα ολοκληρώνει με τον πιο φυσικό τρόπο την καθημερινή υγιεινή των δοντιών και των ούλων μας. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του, καταπολεμούν την ανάπτυξη της οδοντικής πλάκας και τη δημιουργία πέτρας, τερηδόνας και ουλίτιδα. Καταπραΰνει τους ερεθισμούς και ενισχύει τη φυσική αντοχή των ούλων. Η σωστή χρήση όμως πρέπει να γίνεται με τη γνώση και τη συμβουλή του οδοντιάτρου μας ώστε να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

 

Πότε πρέπει τα παιδιά να επισκέπτονται τον ορθοδοντικό;

Τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται τον ορθοδοντικό για πρώτη φορά γύρω στο 7ο έτος της ηλικίας τους, όταν έχουν ήδη βγει μόνο οι άνω και οι κάτω τομείς (κοπτήρες)  ενώ τα υπόλοιπα δόντια παραμένουν νεογιλά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τότε θα πρέπει να ξεκινήσει και η ορθοδοντική θεραπεία. Σε αυτή την ηλικία αν χρειαστεί θα γίνει μια πρώτη φάση θεραπείας κυρίως σε περιπτώσεις που η άνω γνάθος είναι πολύ στενή. Αυτό γίνεται γιατί η διαδικασία της διερεύνησης της άνω γνάθου σε μικρές ηλικίες είναι μια απλή εύκολη και γρήγορη  διαδικασία , που αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καλύτερα το πρόσωπο και η μόνιμη οδοντοφυΐα, και σε πολλές περιπτώσεις βελτιώνει και την αναπνοή.

 

Μετά τη θεραπεία τα δόντια μπορεί να ξανάστραβώσουν

Όποιες αλλαγές κι αν συμβούν είναι πολύ πιο ήπιες και ελέγχονται πολύ πιο εύκολα όταν η λειτουργική σχέση των δοντιών είναι καλή, απ΄ότι όταν υπάρχουν ορθοδοντικές ανωμαλίες. Σε καμιά πάντως περίπτωση τα δόντια δεν επανέρχονται στην αρχική ανωμαλία εκτός και αν η θεραπεία που ακολουθήθηκε δεν ήταν η σωστή.Για καλύτερο έλεγχο των μετακινήσεων των δοντιών,μετά το τέλος της θεραπείας, χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές συγκράτησης

 

 

Print Friendly, PDF & Email