Logo
Menu 

Η Διατροφή Βοηθά το Στρες των Μαθητών

Ποιες τροφές βοηθούν στη βελτίωση της μνήμη μας;

Έρευνες συσχετίζουν την ενίσχυση της μνήμης με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Η Διατροφή Βοηθά το Στρες των Μαθητών. Θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της μνήμης και γενικότερα την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία είναι η βιταμίνη C (φρούτα, λαχανικά), οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, θειαμίνη, φαλλικό οξύ, Β6, Β12. (φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μη επεξεργασμένα δημητριακά, γάλα) η βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, μαργαρίνη), ο σίδηρος (κόκκινο κρέας, αυγό), τα ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, μαργαρίνη) και ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα.

Τα Διατροφικά Όπλα του Μαθητή για το Στρες

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας:

  • Τα επίπεδα γλυκόζης μειώνονται το βράδυ κατά τον ύπνο. Όταν ξυπνήσουμε, αργούν να αυξηθούν. Η χαμηλή γλυκόζη αίματος έχει συσχετισθεί με φτωχή μνήμη, δυσκολίες της συγκέντρωσης και της μάθησης. Τρώγοντας λοιπόν πρωινό, αυξάνουμε τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να λειτουργεί κανονικά.
  • Τα συχνά, χαμηλά σε λιπαρά, γεύματα, αποτελούν μια σωστή επιλογή επειδή είναι πιο εύπεπτα, χωρίς να απασχολείται μεγάλη ποσότητα αίματος στο πεπτικό σύστημα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, δίνοντας τη δυνατότητα στο μαθητή να επιτελέσει τις πνευματικές του διεργασίες πιο αποτελεσματικά.
  • Η καφεΐνη του καφέ λειτουργεί ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που δραστηριοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Σε μικρές ποσότητες βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες γιατί προκαλεί εγρήγορση και ελαττώνει το αίσθημα της κόπωσης. Η υπερβολική κατανάλωσή της όμως ενοχοποιείται για εκδηλώσεις νευρικότητας, άγχους και αϋπνίας.
  • H σοκολάτα έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει. Επίσης, μετά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η σοκολάτα περιέχει το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη, η οποία μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και στη σεροτονίνη (νευροδιαβιβαστής με τονωτική δράση). Η σοκολάτα είναι καλή πηγή μαγνησίου, μικροστοιχείου που τονώνει τη μνήμη. Ενδείκνυται η κατανάλωσή της με μέτρο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε θερμίδες και λίπος.
  • Αν ακολουθείτε συχνά κάποιο αυστηρό πρόγραμμα αδυνατίσματος και ξεχνάτε συχνά, μη θεωρήσετε αυτά τα δύο εντελώς άσχετα μεταξύ τους. Ερευνητές έδειξαν ότι άτομα που ακολουθούν αυστηρές δίαιτες (crash diets), έχουν χαμηλότερη ικανότητα μνήμης συγκριτικά με άτομα που δεν επιδίδονται σε τέτοιου είδους δίαιτες.

Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής

Η λήψη συμπληρωμάτων πρέπει να συστήνεται αποκλειστικά από αρμόδιους επιστήμονες, όπου θα έχει ληφθεί υπόψη η κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του από το ημερολόγιο καταγραφής του μαθητή, για τυχόν θρεπτικές ελλείψεις.
Σε γενικές γραμμές τα συμπληρώματα βοηθούν στην πνευματική λειτουργία, πλην όμως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε κάποια που εμπεριέχουν καφεΐνη και μπορεί να υπερδιεγείρουν το νευρικό σύστημα.
Η συστηματική λήψη πολυβιταμινούχων, ειδικά σχεδιασμένων για παιδιά, συνιστάται κυρίως ως τακτική για να μη χάνεται χρόνος μέχρι την αποτελεσματική εφαρμογή των ανάλογων διαιτητικών μέτρων.

Η τακτική αυτή δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία, ενώ έχει μεγάλες πιθανότητες να ωφελήσει. Η λήψη συμπληρωμάτων δεν αποτελεί υποκατάστατο μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, αυτό παραμένει η τελική στόχευση.

Τα συμπληρώματα να δίνονται κατόπιν ιατρικής συνταγογράφησης και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Να επιλέγονται πολυβιταμινούχα που διατίθενται μέσω Φαρμακείου και παρασκευάζονται από αξιόπιστες εταιρίες, σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές GΜΡ.

Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

papachristos@mednutrition.gr, www.mednutrition.gr

Print Friendly, PDF & Email