Logo
Menu 

Παιδική Παχυσαρκία, Χαμηλή Αυτοπεποίθηση

Το Υπερβολικό Βάρος: Χαμηλή Αυτοπεποίθηση και όχι ΆθλησηΠαιδική Παχυσαρκία, Χαμηλή Αυτοπεποίθηση 

Η κακή εικόνα των υπέρβαρων και παχύσαρκων μαθητών για το σώμα τους οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, γεγονός που οδηγεί τους μαθητές αυτούς στο να φοβούνται να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, καθώς μπαίνουν, ενδεχομένως, στη διαδικασία να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συμμαθητές τους, που ανήκουν στην κατηγορία του φυσιολογικού βάρους. 

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν, εξετάζοντας τη φυσική κατάσταση, τις διατροφικές συνήθειες και τις καθημερινές κινητικές δραστηριότητες παχύσαρκων- και μη- μαθητών των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, διαφόρων σχολικών μονάδων της χώρας.

Η έρευνα, έδειξε- μεταξύ άλλων- ότι σχεδόν το 1/3 των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν (28,3%) χαρακτηρίστηκαν από σωματικό υπέρβαρο και παχυσαρκία, γεγονός που επιβεβαιώνει πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα και δείχνουν ότι το φαινόμενο της παχυσαρκίας, που ξεκινά ήδη από την παιδική ηλικία, τείνει να εξελιχθεί σε μια επιδημική ασθένεια του σύγχρονου κόσμου.

Οι κυρίαρχοι λόγοι για τα παραπάνω, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι τα σχετικά χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει κάποιος παχύσαρκος ή υπέρβαρος, αλλά και ο τρόπος ζωής της σύγχρονης κοινωνίας, που χαρακτηρίζεται από καθιστικές καθημερινές συνήθειες και ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς, να στραφούμε όλοι στην αλλαγή των στάσεων και των αντιλήψεων για τη φυσική δραστηριότητα. “Σε έναν κόσμο, όπου τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, τα σχολεία θα πρέπει να είναι ο πρώτος χώρος, όπου θα διδαχθούν οι μαθητές την αξία της φυσικής δραστηριότητας και των υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών. Γίνεται, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων παρέμβασης σε θέματα υγείας- και όχι μόνο- από πολύ μικρές ηλικίες, ώστε να ενισχύσουμε τα βιώματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή τους, κάτι που θα επηρεάσει θετικά την υγεία τους σε μακροχρόνια βάση”, επισημαίνει.

Print Friendly, PDF & Email