Logo
Menu 

Κολατσιό, Απαραίτητο για όλα τα Παιδιά

Κολατσιό, απαραίτητο για όλα τα παιδιά

Καθώς η Νέα Σχολική χρονιά συνεχίζεται, οι Μαμάδες πρέπει να περάσουν τις εξετάσεις και να δώσουν ένα κολατσιό στα παιδιά τους που θα πάρει άριστα με τόνο.
Τι λένε οι αριθμοί;
Πάνω από το 50% των γονιών δεν γνωρίζουν ποιο είναι πραγματικά σωστό κολατσιό για τα παιδιά τους. Για την ακρίβεια οι τροφές που επέλεγαν είχαν έλλειψη σε ενέργεια, βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο. Συμπερασματικά, λοιπόν αυτό σημαίνει πως αν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επιλέγουν τις σωστές τροφές ποιος θα αναλάβει αυτή την ευθύνη;
Το κατάλληλο ποτό
Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες πριν αγοράσετε κάποιο αναψυκτικό ή χυμό για τα παιδιά. Ειδικά τα αναψυκτικά μπορούν να προσθέσουν ακόμα και 2,5 κιλά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς! Ακόμα και σχετικά «ανώδυνα» ποτά όπως το κρύο τσάι ή οι χυμοί, που περιέχουν ζάχαρη, είναι εξίσου επιβαρυντικά.
Άλλες επιλογές:
• Νερό (ακόμα και αυτά που είναι ελαφρά αρωματισμένα με βότανα)
• Γάλα (με χαμηλά λιπαρά)
• 100% φυσικούς χυμούς
• Σοκολατούχο γάλα (με χαμηλά λιπαρά)
• Συσκευασμένους χυμούς, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, ειδικά για παιδιά

Μαμάδες συνταγή: Από το προηγούμενο βράδυ ρίξτε μέσα στο μίξερ ½ φλ. νερό με 130 γραμμ. φρέσκα φρούτα. Διαλύστε τα, στραγγίστε το περιεχόμενο και κρατήστε σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι τον συμπυκνωμένο χυμό που έχει μείνει. Το πρωί, γεμίστε ένα μικρό μπουκάλι με ¾ από τον χυμό και ¼ νερό, με ελάχιστο μέλι. Ανακινήστε το μέχρι να διαλυθεί το μέλι και τα παιδιά σας θα σας… ευγνωμονούν για την μοναδική του γεύση.
Ενέργεια και απόδοσηΚολατσιό, απαραίτητο για όλα τα παιδιά
Το κολατσιό για τον μαθητή που περιμένει το μεγάλο διάλειμμα για να φάει, χρειάζεται υδατάνθρακες, που θα τους πάρει από το λευκό ή το ολικής άλεσης ψωμί, ή από τα ζυμαρικά. Για να βοηθήσετε το μυαλό του και να είναι γεμάτο ενέργεια ο μαθητής χρειάζεται πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά. Αυτά θα τα πάρει από το κρέας, τα αυγά, τα λαχανικά και το λάδι ή τα υπόλοιπα λιπαρά στοιχεία. Έτσι θα βοηθήσετε τα παιδιά να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό τους και να αισθάνονται ικανοποιημένα από τη γεύση!
Έξυπνες επιλογές για Κολατσιό είναι:
•Σάντουιτς με βραστή γαλοπούλα, αγγούρι και light μαγιονέζα
•Τυρί και ζαμπόν σε φέτες με 2 κρακεράκια
•2 κομμάτια σπιτική μακαρονόπιτα & 1 χυμός πορτοκάλι θα του δώσει την ενέργεια που χρειάζεται
Μαμάδες συνταγή για Μακαρονόπιτα
Υλικά Συνταγής: 1 πακέτο μικρές πένες, 1 κουτί μανιτάρια, 1 κρέμα γάλακτος, 1 αυγό 1 πακέτο φύλλα για πίτα, 250γρ. γκούντα , 250 γρ γαλοπούλα
Συνταγή:
Βράστε τα μακαρόνια με λίγο αλάτι. Στη συνέχεια στρώστε τα φύλλα σε βουτυρωμένο ταψί.
Σοτάρετε τα μανιτάρια με λίγο βούτυρο και ρίξτε τα με τη γαλοπούλα και το γκούντα και ανακατέψτε τα .
Στρώστε και τα αλλά φύλλα και από πάνω ρίξτε το αυγό και το ψήστε στον αέρα για 30′ περίπου.

Διατροφή με … ουσία
Μόνο ένα στα 4 παιδιά τρώει αρκετά φρούτα και λαχανικά καθημερινά. Γιατί να μην αλλάξετε αυτή την αναλογία; Μάλιστα μπορείτε να το κάνετε με απλούς και -το πιο βασικό- νόστιμους τρόπους, συνδυάζοντας τα μικρά γεύματα που σας προτείνουμε με υγιεινές επιλογές.
Επιλέξτε λοιπόν, από:
* Κομμάτια καρότου
* Σέλινο
* Φρουτοσαλάτα (φρέσκια)
* Μια ολόκληρη μπανάνα, ένα αχλάδι, μήλο κ.λπ.
* 3-4 ελιές
* Αμύγδαλα και σταφίδες (μια χούφτα)
* 5-6 πατατάκια εμπορίου (ψημένα και όχι τηγανισμένα!)

 

Print Friendly, PDF & Email