Logo
Menu 

Τροφές που Βοηθούν τη Γονιμότητα

Είστε ήδη φορτωμένη με βιολογικά φρούτα και λαχανικά, μένοντας μακριά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και αφού έχετε βεβαιωθεί ότι έχετε πάρει αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά για τη διατροφή σας, καθώς και τη λήψη μιας προγεννητικής βιταμίνης στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής αναρωτιέστε αν αυτό θα βοηθήσει να γίνετε πιο γόνιμη. Μπορεί λοιπόν, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων του κύκλου σας να ενισχύσουν τη γονιμότητά σας; Μερικοί ειδικοί λένε ναι!

Τροφές που Βοηθούν τη Γονιμότητα
“Οι διαφορετικές φάσεις του κύκλου απαιτεί το σώμα μιας γυναίκας να παράγει διαφορετικές ορμόνες και να περάσουν από χωριστές διαδικασίες», λέει η Jill Blakeway, κλινική διευθυντής στο The YinOva Center στη Νέα Υόρκη και συν-συγγραφέας της Κάνοντας μωρά: Ένα Αποδεδειγμένο 3μηνο Πρόγραμμα για μέγιστη γονιμότητα. “Έτσι, αν μια γυναίκα θέλει να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητές της για σύλληψη, είναι δυνατόν να τρώει τροφές που είναι επωφελής για κάθε φάση.”
Αλλά δεδομένου ότι πολλές συστάσεις διατροφής πριν από τη σύλληψη δεν είναι τίποτα περισσότερο από φήμες στο Διαδίκτυο, ζητήσαμε από τους εμπειρογνώμονες να μας πουν για το τι πρέπει να τρώνε κατά τη διάρκεια καθενός από τα τέσσερα αναπαραγωγικά στάδια.
Η έμμηνος ρύση
Όταν η περίοδός σας αρχίζει να ρέει, μπορεί να αισθάνεστε , φουσκωμένη, κουρασμένη και κυκλοθυμική. Μπορεί επίσης να καταστρέφουν τα αποθέματα του σιδήρου σας. Στην πραγματικότητα, η μέση γυναίκα χάνει 30-40 χιλιοστόλιτρα αίματος κατά τη διάρκεια τριών έως επτά ημερών. “ο σίδηρος συνδέεται με τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οπότε ο τρόπος που θα τον χάσετε είναι από αιμορραγία,” λέει η Elizabeth Ward, σύμβουλος διατροφής περιοχή της Βοστώνης και συγγραφέας του Αναμείνετε το καλύτερο: Ο οδηγός σας για υγιεινή διατροφή πριν, κατά και μετά από την εγκυμοσύνη (Wiley 2009).
Η έμμηνος ρύση είναι μια καλή στιγμή για να θυμηθούμε να επικεντρωθούμε σε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο.
Ενισχύστε τον οργανισμό σας:
Διαλέξτε το κρέας, τα φασόλια, τα ψάρια, τα λαχανικά και τους σπόρους. Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε σίδηρο, πρωτεΐνες ή και τα δύο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε ενδομητρίωση ή αιμορραγείτε έντονα. Και μερικά (όπως τα ψάρια, σπόροι και λαχανικά) έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην άμβλυνση των κραμπών ενθαρρύνοντας την υγιή ροή του αίματος. Μια άλλη ομάδα τροφίμων είναι: πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο, ακτινίδια, εσπεριδοειδή και άλλες πηγές τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. «Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο από τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Αποφύγετε:
Κρύα φαγητά (αν οι περίοδοι είναι επώδυνη), το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα πικάντικα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να κάνουν την αιμορραγία σας ακόμα πιο επώδυνη.

Λίγο πριν την ωορρηξία
Κατά τη διάρκεια της φάσης των ωοθυλακίων, το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να αναπτύξουν ένα κυρίαρχο ωοθυλάκιο και τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι σε άνοδο. Δυστυχώς, οι γυναίκες που παλεύουν με ινομυώματα και ενδομητρίωση συχνά έχουν πάρα πολλά οιστρογόνα (μια κατάσταση που ονομάζεται κυριαρχία των οιστρογόνων). Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο, το λάχανο και το κουνουπίδι περιέχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να μεταβολίζουν τα οιστρογόνα καλύτερα. Στην πραγματικότητα, τα συστατικά αυτά συνδέονται με περιβαλλοντικά οιστρογόνα όπως τα φυτοφάρμακα και οι ορμόνες στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, βοηθώντας να απελευθερώσει το σώμα παραπάνω οιστρογόνα. Απλά μην ξεχάσετε να έχετε κάποιες τροφές στην διατροφή σας όπως το ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί και σπόροι καθώς επίσης και πράσινα λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Ε, η οποία βρίσκεται στο υγρό του θυλακίου, που φιλοξενεί το αυγό σας.
Ενισχύστε τον οργανισμό σας:
Τα τρόφιμα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των ωοθυλακίων, όπως ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, τα αυγά και τα ψάρια.
Αποφύγετε:
Το αλκοόλ επηρεάζει την ορμονική ισορροπία. Είναι, επίσης, υπεύθυνο για την αφυδάτωση και την απώλεια του νερού από το σώμα καθώς επίσης μπορεί να κάνει την τραχηλική βλέννα πολύ παχιά.

Η ωορρηξία
Κοντά στην ωορρηξία, το σώμα χρειάζεται την αφθονία των βιταμινών Β και άλλα θρεπτικά συστατικά να υποστηρίξουν την απελευθέρωση του ωαρίου και την προώθηση της εμφύτευσης. Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει την κυτταρική διαίρεση και την παραγωγή προγεστερόνης και βιταμίνη C που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο θύλακα καθώς το ωάριο απελευθερώνεται και μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην παραγωγή της προγεστερόνης.
Αιθέρια λιπαρά οξέα είναι επίσης ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Η καλύτερη πηγή: ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια και τα συμπληρώματα ιχθυελαίου. Αυτά τα ουσιαστικά λιπαρά οξέα είναι γνωστά για την προώθηση της ροής του αίματος στη μήτρα και υποστηρίζει το άνοιγμα του θυλακίου για να απελευθερώσει το ωάριο. Το ιχθυέλαιο αραιώνει το αίμα σας και αυξάνει την κυκλοφορία σε τμήματα του σώματός σας. Πλέον, το ιχθυέλαιο αυξάνει την τεστοστερόνη στο σώμα σας-ναι, οι γυναίκες έχουν αυτή την ορμόνη πολύ-έτσι ώστε να μπορεί να ξυπνήσει πιο γρήγορα.
Ενισχύστε τον οργανισμό σας:
Με πράσινα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγά, όσπρια, κρέας, ψάρι (ή τα συμπληρώματα ιχθυελαίου) και το νερό. Το νερό παίζει βασικό ρόλο στη μεταφορά των ορμονών και την ανάπτυξη ωοθυλακίων. Βοηθά επίσης να αραιώσει την τραχηλική βλέννη, η οποία μπορεί να είναι λίγο πιο εύκολο για τους κολυμβητές του συνεργάτη σας για να φτάσετε στο στόχο τους.
Αποφύγετε:

Τα όξινα τρόφιμα όπως ο καφές, το αλκοόλ, το κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να κάνουν την τραχηλική βλέννη εχθρική προς το σπέρμα.

Η φάση μετά την ωορρηξία
Τώρα είναι η ώρα να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των κυττάρων. Η β-καροτίνη, η οποία βρίσκεται συνήθως στα πράσινα λαχανικά, καθώς και κίτρινες και πορτοκαλί τροφές (π.χ., καρότα, πεπόνι και γλυκοπατάτες), βοηθούν να κρατήσουν τις ορμόνες σας υπό έλεγχο και να αποτρέψουν την πρόωρη αποβολή.
Ένα φαγητό που παίρνει πολλή προσοχή κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης είναι ο ανανάς. Εκτός από την β-καροτίνη, ο ανανάς περιέχει μια ουσία που ονομάζεται βρομελίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την ήπια εμφύτευση μέσω των αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες της. Μετά από όλα, ο ανανάς είναι μια υγιεινή διατροφή με κανένα μειονέκτημα.” Οι ειδικοί αποθαρρύνουν τη λήψη βρομελίνη ως συμπλήρωμα, διότι αν η δόση μπορεί να είναι πολύ υψηλή, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική.
Ενισχύστε τον οργανισμό σας:
Τα ζεστά φαγητά, όπως οι σούπες και τα μαγειρευτά. Η φάση αυτή έχει να κάνει με τη δημιουργία υψηλότερων θερμοκρασιών για να βοηθήσει να κρατήσει μια εγκυμοσύνη.
Αποφύγετε:
Κρύα ή ωμά τρόφιμα, ιδιαίτερα παγωτά και παγωμένο γιαούρτι.

Print Friendly, PDF & Email