Logo
Menu 

Γιατί τα Μώρα Βάζουν τα Πάντα στο Στόμα τους;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το μωράκι σας βάζει στο στόμα τα ποδαράκια του, τα παιχνίδια του και ό,τι άλλο βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής του;

Γιατί τα Μώρα Βάζουν τα Πάντα στο Στόμα τους;

Να είστε βέβαιοι ότι όλα τα μωρά κάνουν το ίδιο και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Στην πραγματικότητα, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα υγιές βρέφος.

Σύμφωνα με τη Jill Stamm, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής Ψυχολογίας στην εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

“Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που αναζητά την καινοτομία. Τα πάντα είναι καινούρια για τα μωρά. Έχουν την ανάγκη να ξέρουν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα αντικείμενο ή αν θα είναι δυνητικά επιβλαβές για εκείνα. Χρειάζεται να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τα πάντα, είναι αυτό που απαιτεί ο εγκέφαλός τους”, 

Αλλά γιατί τα πάντα καταλήγουν στο στόμα του μωρού; Αυτό έχει να κάνει με τους αισθητήριους νευρώνες, οι οποίοι συμμετέχουν στη λήψη ερεθισμάτων από το περιβάλλον, μεταφέροντας τις πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα μωρά λαμβάνουν τις αισθητηριακές πληροφορίες από το περιβάλλον μέσω του στόματος και των χεριών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα έμβρυα πιπιλίζουν τους αντίχειρες τους ακόμα και μέσα στη μήτρα.

Παρά το γεγονός ότι κάθε μωρό έχει τη δική του κατάλληλη στιγμή ως προς τις διαδικασίες που αποτελούν ορόσημο για την ανάπτυξή του, τα περισσότερα αρχίζουν να μασούν αντικείμενα στην ηλικία των 3 μηνών, όταν θα έχουν αποκτήσει τον έλεγχο των χεριών τους. Εάν το μωρό σας δεν το κάνει μέχρι τους 6 μήνες, χρειάζεται να απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας.

Αυτή η φάση θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, έως ότου ο εγκέφαλος αρχίσει να κινείται προς άλλες κατευθύνσεις. Όταν ένα παιδί αρχίζει να αρθρώνει λεξούλες, σταματάει να βάζει αντικείμενα στο στόμα του, διότι είναι απασχολημένο με άλλα πράγματα που του αποσπούν την προσοχή.

Print Friendly, PDF & Email