Logo
Menu 

Αντιμετωπίστε τους Πονοκεφάλους με Φυσικούς Τρόπους

Μήπως Έχετε Πονοκέφαλους;

Η καθημερινότητα όλων μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον οργανισμό μας. Έτσι και αυτός αντιδρά, με πονοκεφάλους που μας χαλάνε τη διάθεση να συνεχίσουμε με ενέργεια το πρόγραμμα της ημέρας. Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους πονοκεφάλους με φυσικό τρόπο, ούτως ώστε να μη χρειάζεται να αφήνουμε πίσω τις δραστηριότητες μας;

Είναι γυναικείο προνόμιο οι Πονοκέφαλοι

Έρευνες έχουν δείξει πως το ποσοστό των γυναικών που υποφέρουν από πονοκεφάλους είναι τριπλάσιο σε σχέση με εκείνο των αντρών. Επίσης η ημικρανία χτυπάει μόνο ένα 2 % των αντρών και για αυτό το λόγο αποκαλείται γυναικείος πονοκέφαλος. Όμως και οι άντρες έχουν το δικό τους πονοκέφαλο, τη λεγόμενη αθροιστική κεφαλαλγία, η οποία όμως, είναι σπάνια.. Το άγχος των γυναικών και η πίεση να ανταπεξέλθουν στους διάφορους ρόλους που έχουν στη ζωή τους κάνει τις γυναίκες πιο ευαίσθητες στο θέμα των πονοκεφάλων.

Είναι κληρονομικό?

Στην περίπτωση της ημικρανίας , η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο. Επίσης σύμφωνα με γιατρούς οι πονοκέφαλοι μπορεί να αποτελούν ψυχοσωματικές αντιδράσεις του οργανισμού. Δηλαδή, η εξωτερίκευση του άγχους και της πίεσης που νιώθει ο οργανισμός χτυπάει στο σώμα και συγκεκριμένα στο κεφάλι.

Δεν είναι πάντα ακίνδυνος

Οι πονοκέφαλοι που είναι αποτέλεσμα ενός άλλου προβλήματος που υπάρχει στον οργανισμό μας, δόντια, μάτια, αυτιά ίωση κλπ., είναι σπάνιοι και λέγονται δευτεροπαθείς.

Ο πονοκέφαλός σπάνια υποκρύπτει κάτι άλλο. Μόνο το 1% των πονοκεφάλων που εμφανίζονται σε όλους μας είναι δευτεροπαθείς..Μήπως Έχετε Πονοκέφαλους;

Χαρακτηριστικά δευτεροπαθών πονοκεφάλων.

● Εμφανίζεται για πρώτη φορά.

● Είναι οξύς (π.χ. σαν να υπήρξε ένα χτύπημα στο κεφάλι).

● Είναι διαφορετικός από παλαιότερους πονοκεφάλους μας.

● Έχει και άλλα συμπτώματα, όπως τάση προς εμετό, φωταψία( δηλαδή το φως χειροτερεύει τον πόνο, δυσκαμψία,. Αν παρατηρήσουμε αυτά τα συμπτώματα, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Η συναισθηματική μας κατάσταση.

Οι πονοκέφαλοι, συνδέονται με τη συναισθηματική μας κατάσταση (άγχος, μελαγχολία, θυμός, φόβος). Αυτό δεν σημαίνει ότι υποφέρουμε από πονοκεφάλους απλά επειδή βρισκόμαστε σε κακή ψυχολογική κατάσταση, αλλά ότι έχουμε προδιάθεση να παρουσιάζουμε πονοκεφάλους, και το άγχος ή η στενοχώρια τούς πυροδοτούν μια συγκεκριμένη στιγμή. Το στρες φαίνεται, όμως, ότι επηρεάζει, εκτός από τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια του πονοκεφάλου. Ένας άνθρωπος που ταλαιπωρείται συχνά από πονοκεφάλους, μπορεί να αρχίσει να ανησυχεί για το εάν και πότε θα ξανακάνουν την εμφάνισή τους. Η ανησυχία αυτή προκαλεί στρες και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλου. Αυτό λέγεται αυθυποβολή.

Αντιμετωπίστε τον

Βάλτε στην καθημερινότητα σας δράσεις και συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τους πονοκεφάλους. Φυσικά μην αγνοείται τον πόνο και μιλήστε με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε αλλαγή στη φύση του πονοκεφάλου.

Μείωσε τον καφέ και το αλκοόλ:

Μην το παρακάνετε με τους καφέδες και το τσάι. Όλα τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη διεγείρουν τα νεύρα του εγκεφάλου και προκαλούν πονοκέφαλο.

Μήπως Έχετε Πονοκέφαλους;Όχι στον θόρυβο:

Δεν είναι πάντα τόσο εύκολο, αλλά η φασαρία δεν βοηθούν καθόλου να βρείτε την ησυχία σας και να αποφύγετε τον πονοκέφαλο. Πολλές φορές και το έντονο φως “χτυπά” ανακλαστικά τα νεύρα στην περιοχή του εγκεφάλου και σας προκαλεί πονοκέφαλο. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της ημικρανίας η οποία δημιουργεί φωταψία.

Όχι στο στρες:

Είναι φυσικό να πιέζεστε από τις υποχρεώσεις, αλλά μπορείτε πάντα να ελέγξετε το άγχος μέσα σας. “Η ήπια άσκηση που περιλαμβάνει και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης όπως το μασάζ, μειώνουν τη λειτουργική αντιδραστικότητα του εγκεφάλου”

Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνετε:

Κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής είναι πιθανό να επιδεινώνουν το πρόβλημα. Τα αντισυλληπτικά στην περίπτωση των γυναικών μπορεί να αποτελέσουν αιτία εμφάνισης πονοκεφάλου.

Ναι στον οδοντίατρο και τον οφθαλμίατρο:

Ετήσιες επισκέψεις σε οφθαλμίατρο και οδοντίατρο, θα αποτρέψουν την παραμονή σάπιων δοντιών στην περιοχή της κεφαλής και διαθλαστικών ανωμαλιών που αυξάνουν την λειτουργική ευαισθησία του εγκεφάλου.

Χαλαρώστε – Κοιμηθείτε

Φροντίστε να κοιμάστε και να τρώτε επαρκώς και σε τακτικές ώρες.

Χαλαρώστε με δραστηριότητες που σας διασκεδάζουν και σας χαλαρώνουν όπως είναι η γυμναστική, μπάνιο κλπ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email