Logo
Menu 

Σωστές Μερίδες Φαγητού, Υγιεινή Διατροφή

Ξέρετε τι σημαίνει μία Μερίδα;Το πιο σημαντικό για τη διατήρηση του σωματικού μας βάρους είναι να ελέγχουμε τις ποσότητες στο φαγητό. Όταν οι διατροφολόγοι συνιστούν να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα, σε διάστημα περίπου 3 ωρών το ένα από το άλλο, δεν εννοούν ότι μπορούμε να υπερκαταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, αλλά να ξεγελάμε τον μεταβολισμό μας με μικρά γεύματα ώστε να τον ενεργοποιούμε και να κάνει τις καύσεις του.

Μια μερίδα

Η μερίδα έχει συγκεκριμένη ποσότητα και συνήθως όταν λέμε κανονική μερίδα εννοούμε μια ποσότητα φαγητού η οποία χωρά σε ένα μέτριο βαθύ πιάτο. Μια τέτοια ποσότητα μετριέται περίπου στα 250 γρ. Επίσης καλό θα είναι να τρώτε μόνο το φαγητό που έχετε βάλει εξαρχής στο πιάτο σας και να μην το ξαναγεμίσετε.

Κάθε ηλικία έχει την μερίδα της

Η μερίδα πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία , το φύλο, το ύψος, την καθημερινή δραστηριότητα καθενός από εμάς. Επίσης πολύ σημαντική είναι η ποσότητα λίπους που χρησιμοποιείται κατά την ετοιμασία οποιουδήποτε φαγητού. Έχει διαφορά όταν ένα φαγητό ετοιμάζεται με ελαιόλαδο και άλλη θερμιδική αξία όταν ετοιμάζεται με βούτυρο.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η ηλικία, ένα παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη δεν μπορεί να καταναλώνει τις ίδιες ποσότητες φαγητού με το μεγαλύτερο αδερφό του, καθώς και η σωματική διάπλαση, μια μικροκαμωμένη και νέα γυναίκα δεν μπορεί να τρώει την ίδια μερίδα με έναν ψηλό, νέο άντρα.

Μικρότερες Μερίδες …λιγότερα κιλά

Ο τόπος για να μην ξεφεύγουμε και να έχουμε αποτελέσματα είναι απλός . Μειώνοντας μόνο τις μερίδες που τρώμε καθημερινά μπορούμε όχι μόνο να διατηρήσουμε το ίδιο βάρος αλλά να χάσουμε και κιλά αρκεί να έχουμε κάποιους κανόνες :

Στο σπίτι:

• Χρησιμοποιούμε μέτριο μέγεθος πιάτου

• Τη μισή χωρητικότητα του πιάτου πρέπει να καταλαμβάνουν λαχανικά

• Το ¼ ψάρι, κρέας, ή πουλερικά

• Το υπόλοιπο ¼ τροφές όπως ρύζι, μακαρόνια, μια φέτα ψωμί

Έξω από το σπίτι:

• Στα περισσότερα εστιατόρια η μερίδα, ειδικά των ζυμαρικών, είναι σχεδόν διπλάσια από τη κανονική, φροντίστε να μην την τρώτε ποτέ ολόκληρη.

• Στις ταβέρνες συνήθως εκτός από την μερίδα μας, η παρέα προσθέτει και διάφορα ορεκτικά , χάνουμε την αίσθηση του μέτρου και τρώμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Για αυτό πρέπει να βάζετε πάντα στο πιάτο σας από την αρχή όλα όσα πρόκειται να φάτε για να έχετε τον έλεγχο.

Πώς μετράμε τη μερίδα;.

• Δημητριακά

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Ψωμί 30-35 γρ 1 φέτα του τόστ 70-80

Δημητριακά πρωϊνού 30 γρ 1 φλιτζάνι 120

Ζυμαρικά 250 γρ 2 φλιτζάνια 350

Ρύζι 250 γρ 2 φλιτζάνια 350

Πατάτες 200 γρ 2 μικρές πατάτες 180

• Γαλακτοκομικά

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Γάλα(1,5% λιπαρά) 225 γρ 1 φλιτζάνι 120

Γιαούρτι (2% λιπαρά) 200γρ 1 κεσεδάκι 140

Τυρί 30 γρ 1 σπιρτόκουτο 75

• Φρούτα

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Πορτοκάλι 170-180 γρ 1 μέτριο 80

Μήλο 140-170 γρ 1 μέτριο 80

Μπανάνα 75 γρ 1 μικρή 70

Ακτινίδιο 140 γρ 2 μέτρια 85

Αχλάδι 150 γρ 1 μέτριο 85

Σύκα 150 γρ 2 σύκα 100

Βερίκοκα 140 γρ 4 μικρά 80

Σταφύλια 80 γρ 16 ρόγες 60

Χυμός Πορτοκαλιού 200 γρ 1 φλιτζάνι 110

Ανάμεικτος χυμός φρούτων 200 γρ 1 φλιτζάνι 120

• Λαχανικά

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Μαρούλι 45 γρ 2 φλιτζάνια 10

Λάχανο 100 γρ 2 φλιτζάνια 25

Ντομάτα 85 γρ 1 μέτρια 15

• Όσπρια – Λαδερά

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Φακές 300 γρ 1 1/2 φλιτζάνι 350

Φασολάδα 300 γρ 1 1/2 φλιτζάνι 400

Αρακάς 350 γρ 2 φλιτζάνια 300

Φασολάκια 350 γρ 2 φλιτζάνια 100

Μπάμιες 350 γρ 2 φλιτζάνια 100

 

Print Friendly