Logo
Menu 

Διαφωνίες Γονέων: Όταν η Μαμά Λέει Όχι και ο Μπαμπάς Ναι!

Όταν η Μαμά Λέει Όχι και ο Μπαμπάς Ναι!

Πολλές φορές οι γονείς διαφωνούν μπροστά στο παιδί για θέματα της καθημερινότητας αλλά και για θέματα που αφορούν την ανατροφή του παιδιού . Πως πρέπει όμως να το χειριζόμαστε τις Διαφωνίες Γονέων, για να μην μπερδεύουμε το παιδί;
Γιατί πρέπει οι γονείς να έχουν μια κοινή πορεία;
Και οι δύο γονείς είναι σημαντικό να δίνουν μπροστά στο παιδί να δίνουν ξεκάθαρα μηνύματα και να έχουν από κοινού συμφωνήσει έναν κατάλληλο δρόμο ανατροφής και αγωγής του παιδιού. Είναι απαραίτητο να έχουν μπει κανόνες εξ’ αρχής όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση του και να του προσφέρουν ένα ήσυχο περιβάλλον που δεν θα επηρεάσει τη ψυχολογία αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά του. Η απόλυτη συνέπεια στην τήρηση των κανόνων αλλά και το πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να διακατέχει τους γονείς είναι πολύ σημαντικά για την σωστή ανατροφή ενός παιδιού.
Πώς επηρεάζει το παιδί η διάσταση απόψεων;
Η διάσταση των απόψεων μπερδεύει το παιδί. Οι γονείς παίζουν το ρόλο του καλού και του κακού και το παιδί επιλέγει να ακούσει και να εφαρμόσει εκείνα που το βολεύουν. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, το παιδί να μάθει να ακολουθεί τον εύκολο δρόμο και να μην χρειάζεται να προσπαθεί για την πραγματοποίηση των στόχων του.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Οι γονείς οφείλουν να κάνουν μεταξύ τους μια συζήτηση προκειμένου να κατανοήσουν ποια είναι τα θέματα για τα οποία διαφωνούν και πόσο σημαντικά είναι τα θέματα αυτά. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι διαφωνίες μπροστά στο παιδί θα του δημιουργήσουν με τη σειρά τους προβλήματα στη συμπεριφορά του αλλά και στην επαφή του με άλλους ανθρώπους. Να αποφεύγεται, οι συγκρούσεις που αφορούν καθαρά τη δική τους σχέση, να επηρεάζει την ανατροφή του παιδιού και οι διαφωνίες να μεταφέρονται πάνω σε αυτό το πλαίσιο.
Χρήσιμες συμβουλές για Γονείς:
• Μην διαφωνείτε έντονα μπροστά στο παιδί.
• Αν επιμένετε και οι δύο σε απόψεις αντίθετες μεταξύ τους μπροστά στο παιδί, καλό θα είναι ο ένας από τους δύο να υποχωρήσει, ώστε να μην δοθεί μεγάλη έμφαση και προκύψει έντονη σύγκρουση.
• Συζητήστε με ειλικρίνεια και ηρεμία με τον σύντροφό σας σχετικά τις διαφωνίες σας πάνω στη δική του άποψη.
• Προσπαθήστε να ακολουθήσετε ένα κοινό δρόμο.
• Ακούστε τον άλλον με σεβασμό και προσοχή ακόμα και αν διαφωνείτε. Έτσι δείχνετε ότι υπολογίζετε τη γνώμη του.
• Το παν είναι η επικοινωνία. Επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας για τους προβληματισμούς σας. Αν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Print Friendly, PDF & Email