Logo
Menu 

Διατροφή για Καλύτερη Μνήμη

Η καθημερινή διατροφή του παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο στις πνευματικές του επιδόσεις. Έτσι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς μία ισορροπημένη διατροφή που θα του προσφέρουμε, θα το βοηθήσει και στις σχολικές του επιδόσεις.

Τροφές που Βελτιώνουν τη Μνήμη των Παιδιών

Υπάρχουν τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη;

Σίγουρα η διατροφή παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην πνευματική τους ανάπτυξη. Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που θα δώσουν στο παιδί την ώθηση που χρειάζεται για το δύσκολο σχολικό του πρόγραμμα.

Σωστή και ισορροπημένη διατροφή πάνω από όλα

Για τη σωστή ανάπτυξη και την καλή υγεία του οργανισμού μας είναι βασικό να φροντίζουμε, ώστε η καθημερινή μας διατροφή να είναι υγιεινή, ισορροπημένη και να περιλαμβάνει στη σωστή ποσότητα όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Μελετώντας τη σύσταση των τροφών επιλέγουμε αυτές που θα μας δώσουν χρήσιμα συστατικά και την αναγκαία ενέργεια και καθορίζουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία. Η συχνή κατανάλωσή τους είναι απαραίτητη σε όλα τα στάδια της ζωής. Ειδικά για τα παιδιά οι συστάσεις των διαιτολόγων είναι τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά και αυτό γιατί η ανάπτυξη και οι λειτουργικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία απαιτούν και αντίστοιχη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ενέργεια προκειμένου να αναπληρώσουν τις φυσιολογικές «φθορές» με την παραγωγή νέων κυττάρων, να συμμετέχουν στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες και να αναπτυχθούν.

Βιταμίνες Β

• Η παρουσία των βιταμινών B (Β1, Β2, Β3, Β5,Β6, Β12) είναι απαραίτητη για τη διατροφή των παιδιών, καθώς η έλλειψή της δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα συγκέντρωσης αλλά και χαμηλή ικανότητα εκμάθησης.
• Αντιθέτως, η επαρκής πρόσληψη των βιταμινών B βοηθά τα παιδιά στο να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις και πιο συγκεκριμένα στο να έχουν καλή μνήμη αλλά και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
• Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β είναι το γάλα, το κρέας, τα ψάρια, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, η σόγια, το καλαμπόκι, οι ξηροί καρποί, οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες και τα δαμάσκηνα.

Υδατάνθρακες

Όταν αναφερόμαστε στους υδατάνθρακες μιλάμε για ουσίες που έχουν ως βάση τη γλυκόζη δηλαδή το κύριο καύσιμο κάθε κύτταρου και οργανισμού. Οι υδατάνθρακες είναι βασική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο και δίνουν 4 θερμίδες για κάθε γραμμάριο. Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας στη διατροφή των παιδιών.

Πλούσιες πηγές υδατανθράκων είναι:

  • Σιτηρά – δημητριακά:
    Ρύζι, αλεύρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη και ότι παράγεται από αυτά (ψωμί, ζυμαρικά, αλεύρι, δημητριακά κτλ)
  • Όλα τα φρούτα:
    Μήλα, μπανάνες, εσπεριδοειδή, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια κλπ.
  • Αμυλούχα λαχανικά:
    Πατάτες, καλαμπόκια
  • Όσπρια:
    Φασόλια, ρεβιθιά, φακές, μπιζέλια, φάβα, σόγια
  • Προϊόντα γάλακτος:
    Τυριά, γάλα, γιαούρτι, παγωτό κλπ

Ασκήσεις για καλύτερη μνήμη

Και η πνευματική άσκηση έχει τη σημασία της. Τα παιδιά μπορούν να λύσουν ένα σταυρόλεξο, να συναρμολογήσουν ένα πάζλ ή να απομνημονεύσουν πέντε αριθμούς τηλεφώνου συγγενικών προσώπων… είναι μερικές από τις «νοητικές ασκήσεις» που συνιστά ο δρ Γκάρι Σμολ, συγγραφέας του βιβλίου «Η βίβλος της μνήμης». Σύμφωνα με τον καταξιωμένο επιστήμονα, κάθε διανοητικό ερέθισμα βοηθά στον σχηματισμό νέων συνδέσεων ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου, και κατά συνέπεια βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη μας.

Πρωινό…το απαραίτητο

Η λήψη ενός πλούσιου πρωινού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσουμε την σχολική απόδοση. Πληθώρα μελετών επιβεβαιώνει ότι η σωστή διατροφή το πρωί οδηγεί το παιδί στην «επιτυχία». Τα παιδιά τα οποία τρώνε ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό έχουν γενικότερα καλύτερους βαθμούς σε τεστ, παρουσιάζουν δηλαδή καλύτερο δείκτη ευφυΐας και ικανότητα μάθησης, καθώς και καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, σε αντίθεση με τα παιδιά πού μένουν νηστικά το πρωί ή που τρώνε κάτι πρόχειρο. Επίσης, τα παιδιά τα οποία έχουν λάβει ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό παρουσιάζουν χαμηλότερους ρυθμούς κούρασης, εξασθένησης της απόδοσης, αφηρημάδας, και υπερκινητικότητας στο σχολείο.

Ναι στα συχνά γεύματα

Καλύτερα πολλά μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, παρά λίγα μεγάλα! Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν τον οργανισμό στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος, στην καλύτερη και μεγαλύτερη αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων, στον έλεγχο της πείνας και στη διατήρηση της ενεργητικότητας. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα μειώνουν την παροχή αίματος στον εγκέφαλο και μειώνουν την απόδοση των παιδιών.

Γλυκά & σοκολάτα

Τα γλυκά δεν πρέπει να απουσιάζουν από την διατροφή κανενός παιδιού. Πάντα όμως πρέπει να τηρείται το μέτρο. Η ζάχαρη, και ειδικότερα η γλυκόζη, βοηθάει στη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Βελτιώνει την μνήμη, την κινητικότητα και μειώνει τις ανεπιθύμητες εκδηλώσεις που προκαλεί το άγχος και το επιβαρυμένο πρόγραμμα. Η μαύρη σοκολάτα για παράδειγμα είναι μια καλή επιλογή για την άμεση τροφοδότηση του οργανισμού μας με ενέργεια, καθώς περιέχει σάκχαρα και μαγνήσιο, που, όπως επανειλημμένα έχουν δείξει έρευνες, σχετίζονται με την τόνωση. Ωστόσο, δεν πρέπει να την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, δεδομένου ότι ένα κομμάτι 20 γρ. μάς παρέχει περίπου 120 θερμίδες.

Print Friendly, PDF & Email