Logo
Menu 

Παιδί και Τηλεόραση: Τα Συν και τα Πλην

Τις τελευταίες δεκαετίες η τηλεόραση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας και ενημέρωσης όλης της οικογένειας. Η τηλεόραση έχει θετικές και αρνητικές επιδράσεις στα παιδιά, ανάλογα με τη χρήση της, ποιοτικά και ποσοτικά. Εδώ έρχονται οι γονείς και ειδικά οι Μαμάδες να ορίσουν τα όρια και τους κανόνες που κάνουν την τηλεόραση ‘’θετική’’ παρέα.

Παιδί και Τηλεόραση: Τα Συν και τα Πλην

Παχυσαρκία και όχι μόνο
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τον περιορισμό της παρακολούθησης τηλεόρασης, βίντεο και ταινιών και της χρήσης παιχνιδιών στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε όχι περισσότερο από μία με δύο ώρες την ημέρα.
Ο υπερβολικός χρόνος παρακολούθησης έχει συνδεθεί με:

• Παχυσαρκία: Τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση πάνω από δύο ώρες την ημέρα είναι πιο πιθανό γίνουν υπέρβαρα.
• Άτακτο ωράριο ύπνου: Όσο περισσότερο βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιστέκονται στο να πάνε για ύπνο και να έχουν πρόβλημα στο να κοιμηθούν.
• Προβλήματα συμπεριφοράς: Τα παιδιά που παρακολουθούν υπερβολικές ώρες τηλεόραση, σε σχέση με αυτά που δεν κάνουν κάτι τέτοιο, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα συγκέντρωσης και σημάδια κατάθλιψης ή άγχους.
• Μειωμένη απόδοση στο σχολείο: Μαθητές του Δημοτικού που έχουν τηλεοράσεις στα δωμάτιά τους τείνουν να γράφουν χειρότερα στα τεστ του σχολείου σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν.
• Λιγότερο χρόνο για παιχνίδι: Η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης μειώνει το χρόνο δραστήριου και δημιουργικού παιχνιδιού.

Ποιες εκπομπές είναι κατάλληλες;
Φυσικά πρέπει να είναι παιδικές εκπομπές και να απευθύνονται στην συγκεκριμένη ηλικία. Αν πρόκειται για κάποια ιστορία επιλέξτε κάτι με απλή πλοκή και ευχάριστο τέλος.
Μην επιλέξετε κάτι που είναι σε συνέχειες. Τα παιδιά τα αγχώνει πολύ αν πρέπει να περιμένουν για το τι θα γίνει σε μια επόμενη φορά! Δείτε παρέα παλιά κλασικά καρτούν. Πολλά από αυτά έχουν αρκετή δράση και όχι πολύπλοκο λόγο. Ιστορίες με ζώα, αλλά και ντοκιμαντέρ για μικρά παιδιά. Οι εικόνες από την φύση και το ζωικό βασίλειο έχουν πολύ ενδιαφέρον. Υπάρχουν εξαιρετικές σειρές όπως αυτές του NationalGeografic ή του BBC .

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε το χρόνο παρακολούθησης

Ο χρόνος που βλέπει το παιδί σας τηλεόραση καθημερινά μπορεί να είναι μεγαλύτερος απ’ ότι συνειδητοποιείτε. Ξεκινήστε να τον ελέγχετε. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να κάνετε μικρά βήματα για να ελαττώσετε το χρόνο παρακολουθεί το παιδί τηλεόραση, ταινίες και βιντεοπαιχνίδια:

• Να έχετε κλειστή την τηλεόραση όταν δεν παρακολουθείτε κάτι συγκεκριμένο. Αν η τηλεόραση παραμένει ανοιχτή στο χώρο, είναι πιθανό να αποσπά την προσοχή του παιδιού.
• Να μην έχετε συσκευές τηλεόρασης και ηλεκτρονικού υπολογιστή στα υπνοδωμάτια. Τα παιδιά που έχουν τέτοιες συσκευές στα δωμάτιά τους βλέπουν περισσότερες ώρες τηλεόραση σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν.
• Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση. Επιτρέποντας στο παιδί σας να τρώει μπροστά στην τηλεόραση, αυξάνεται ο χρόνος παρακολούθησης. Αυτή η συνήθεια ενθαρρύνει επίσης το «τσιμπολόγημα», το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.
• Να θέσετε κανόνες για τις ημέρες που τα παιδιά έχουν σχολείο. Τα περισσότερα παιδιά έχουν περιορισμένο χρόνο μέσα στην εβδομάδα. Μην τα αφήνετε να τον σπαταλούν όλο μπροστά από μια τηλεόραση ή μια οθόνη υπολογιστή.
• Προτείνετε άλλες δραστηριότητες. Από το να στηρίζεστε στην τηλεόραση για την διασκέδαση των παιδιών, καλύτερα βοηθείστε τα να βρουν άλλα πράγματα για να κάνουν. Σκεφτείτε κάποιες κλασικές δραστηριότητες, όπως διάβασμα, αθλητισμό ή επιτραπέζια παιχνίδια.
• Δώστε το καλό παράδειγμα. Γίνετε εσείς ένα καλό πρότυπο. Μειώστε το χρόνο που εσείς παρακολουθείτε τηλεόραση.

Μικρά μυστικά
• Είναι σημαντικό να ελέγχετε την ποιότητα των προγραμμάτων και όχι μόνο τη διάρκεια που το παιδί θα καθίσει μπροστά στην τηλεόραση.
• Διαλέξτε τα κατάλληλα προγράμματα για την κατάλληλη ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού σας. Όσο μεγαλώνει διατηρείστε ποικιλία στις επιλογές σας με διαφορετική θεματολογία για να υποστηρίξετε την ανάπτυξή του.
• Αν και το λεξιλόγιο των μικρών παιδιών είναι περιορισμένο ακούνε και καταλαβαίνουν αρκετά. Για αυτό το λόγο συζητήστε μαζί τους μετά για το τι είδατε.
• Παιδιά κάτω των 3 χρονών μπορεί να μπερδέψουν φαντασία με πραγματικότητα κάτι που μπορεί να ξεκαθαριστεί με μία σύντομη συζήτηση αφού κλείσει η τηλεόραση.
• Εάν το παιδί χαίρεται με κάτι που είδε ή ανακάλυψε μέσω της τηλεόρασης μοιραστείτε τη χαρά μαζί του και δείξτε τον δικό σας ενθουσιασμό.

Η τηλεόραση είναι ένα μέσο που μπορεί σε μικρή ηλικία να μην ωφελεί τα παιδιά, όσο όμως αυτά μεγαλώνουν μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Το θέμα είναι πώς θα χειριστεί ο γονιός το ζήτημα, μέχρι ποιο σημείο θα αφήσει την τηλεόραση να «επέμβει» στην ανάπτυξη του παιδιού.

Χρησιμοποιήστε την τηλεόραση ως εργαλείο για να «πάτε κάπου πιο πέρα» με τα παιδιά σας και μην αφήσετε ποτέ να σας χρησιμοποιήσει εκείνη.

Print Friendly, PDF & Email