Logo
Menu 

Ψείρες και Παιδί, τρόποι αντιμετώπισης

Ψείρες… ο Απρόσκλητος επισκέπτης του Σχολείου

Όλες οι Μαμάδες κάποια στιγμή καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν ανεπιθύμητο επισκέπτη που φέρνει το παιδί τους στο σπίτι. Και αυτός δεν είναι άλλος από τις ψείρες.
Έχει ψείρες τι να κάνω;
Οι πιθανότητες να κολλήσει και το δικό σας παιδί ψείρες είναι αρκετά μεγάλες, ειδικά όταν πηγαίνει στο σχολείο, και στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να το αποφύγετε ότι και να κάνετε. Απλά έχετε το νου σας και αν δείτε το παιδί σας να ξύνει επίμονα το κεφάλι του κάντε έναν έλεγχο, που είναι πολύ απλός. Ελέγξτε κοντά στις ρίζες της τρίχας και ειδικά πίσω από τα αυτιά και λίγο πάνω από τον αυχένα. Η καθαριότητα δεν παίζει κανένα ρόλο. Οι ψείρες διαλέγουν άλλους λόγους για να μολύνουν ένα κεφάλι. Μην πανικοβάλλεστε, στην αγορά υπάρχουν αρκετά σκευάσματα για την αντιμετώπιση τους, αν είναι η πρώτη φορά και θέλετε να είστε σίγουρες , συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Λίγα λόγια για τον ΄΄εχθρό΄΄
Η θηλυκή ψείρα κατά τη διάρκεια της ζωής της (περίπου 40 ημέρες) γεννά γύρω στα 300 αυγά με συχνότητα 7-10 καθημερινά. Τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες με ένα υλικό από χιτίνη, το οποίο εκκρίνεται από κάποιους αδένες του θηλυκού.
Η κατάλληλη θερμοκρασία για την εκκόλαψη δεν είναι μικρότερη από 31°C, γι’ αυτό και τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες κοντά στο δέρμα. Γι’ αυτό και το κοντό κούρεμα ήταν ένας τρόπος αντιμετώπισης πριν πολλά χρόνια που όμως απομακρύνει τις ψείρες και τις κόνιδες, όχι όμως σίγουρα και τα αυγά. Τα αυγά, γίνονται ψείρες σε 15-20 ημέρες.
Το άδειο κέλυφος του αυγού λέγεται κόνιδα και είναι άσπρο γι’ αυτό μπορούμε να τις μπερδέψουμε με πιτυρίδα, ενώ τα αυγά έχουν το χρώμα του δέρματος.
Στη διάρκεια της ζωής τους οι ψείρες τρέφονται με ανθρώπινο αίμα μία ή παραπάνω φορές την ημέρα. Μακριά από το δέρμα και το αίμα μας, δεν μπορούν να επιζήσουν για διάστημα μεγαλύτερο του 24ώρου.
Τέλος, αν η θερμοκρασία στο περιβάλλον ανέβει (π.χ. αν το παιδί έχει πυρετό), τότε οι ψείρες φεύγουν, γι’ αυτό και οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση θερμού αέρα με το πιστολάκι στο στέγνωμα των μαλλιών.
Πως κολλάει το Παιδί μας;Ψείρες… ο Απρόσκλητος επισκέπτης του Σχολείου
Αν και απίστευτο, οι ψείρες έχουν προτιμήσεις και εμφανίζονται πιο συχνά στα παιδιά απ’ ότι στους ενήλικες και μάλιστα προτιμούν τα κορίτσια από τα αγόρια. Το μήκος των μαλλιών δεν παίζει κανένα ρόλο. Αντίθετα μάλιστα, το μακρύ μαλλί εμποδίζει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων γίνεται με άμεση επαφή των κεφαλιών. Αντίθετα με τον ξεκάθαρο ρόλο της άμεσης επαφής, υπάρχουν επίσης μέσα μετάδοσης όπως είναι οι πετσέτες, τα σεντόνια, τα ρούχα, οι κορδέλες για το κεφάλι και τα φουλάρια, οι βούρτσες ακόμα και τα καπέλα.
Αντιμετώπιση
Συνήθως, ένα μολυσμένο κεφάλι έχει λιγότερες από 12 ζωντανές ψείρες, αλλά μπορεί να έχει εκατοντάδες ζωντανά, εκκολαπτόμενα και νεκρά αυγά.
Ευτυχώς υπάρχει θεραπεία, αν και οι ψείρες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ανοσία στα διάφορα φάρμακα, λόγω της αλόγιστης χρήσης διαφόρων παρασκευασμάτων που με ευκολία χρησιμοποιούν κάποιοι, ακόμα και για προληπτικούς λόγους!
Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η θεραπεία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από 7-12 ημέρες.
Οι κόνιδες απομακρύνονται με συχνό λούσιμο, με ειδικές χτένες που έχουν λεπτά δόντια (η απόσταση μεταξύ τους δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 3 χιλιοστά) ή απλές χτένες με βαμβάκι βουτηγμένο στο ξύδι. Πρόκειται, όμως, για μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλη υπομονή! Μπορεί να χρειαστούν πολλές ώρες κάθε βράδυ, για να καθαρίσουν καλά οι τρίχες, πάντα από τη ρίζα προς τα έξω.

Print Friendly, PDF & Email