Logo
Menu 

Παιδί και Υγεία, Τι είναι ο Πνευμονιόκοκκος;

 

Τι Είναι ο Πνευμονιόκοκκος;O εμβολιασμός είναι η κατάλληλη ασπίδα για να προφυλάξουμε την υγεία του παιδιού μας. Τι ξέρετε για τον πνευμονιόκοκκο και πως μπορεί να απειλήσει τα παιδιά μας;

Τι είναι ο Πνευμονιόκοκκος;

Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα βακτήριο που προκαλεί σοβαρές ασθένειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τις ζωές πολλών ανθρώπων και όχι μόνο των παιδιών.

Γιατί πρέπει να ανησυχώ για τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις

Κάθε γονιός πρέπει να ανησυχεί για τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γιατί οι λοιμώξεις αυτές αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του παιδιού. Συγκεκριμένα, οι λοιμώξεις αυτές προσβάλουν άτομα που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι τα παιδιά αλλά και οι ενήλικοι άνω των 50 χρονών. Η προφύλαξη και η ενημέρωση σώζουν ζωές.

Ποιες ασθένειες προκαλεί ο πνευμονόκοκκος;

Ο πνευμονιόκοκκος, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, σηψαιμία και οξεία μέση ωτίτιδα. Συγκεκριμένα, στα παιδιά μπορεί να αφήσει βαριές σωματικές βλάβες οι οποίες υπάρχει πιθανότητα να είναι μόνιμες αλλά και νοητική καθυστέρηση. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και θάνατο.

Στους ενήλικες, εκτός των άλλων, μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα που μπορεί εξίσου να θεωρηθεί θανατηφόρα.

Γιατί τα μικρά παιδιά και οι ενήλικες άνω των 50 ετών απειλούνται περισσότερο από τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις;

Αυτό συμβαίνει γιατί τα μικρά παιδιά, κάτω από την ηλικία των 5 ετών δεν έχουν πλήρως αναπτυγμένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα με αποτέλεσμα να μην έχουν τα κατάλληλα αντισώματα για να προστατευτούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα σε τέτοιες λοιμώξεις.

Οι ενήλικες από την άλλη μέρια έχοντας καταπονημένο και αισθητά πιο επιβαρυμένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι και εκείνοι ευάλωτοι, ειδικά όταν έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλες ασθένειες.

Βάσει των συστάσεων του Υπουργείου Υγείας (21/12/2011, Αρ. Πρ. Τ1/Γ.Π.οικ.140958) αν ανήκετε στις παρακάτω ομάδες, τότε η πιθανότητα να νοσήσετε είναι μεγαλύτερη:

• • Παιδιά ηλικίας<5 ετών και ενήλικες > 50 ετών

• • Παιδιά έφηβοι και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

o Συγγενείς αντισωματικές ανεπάρκειες (κυρίως έλλειψη IgG2)

o Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)

o Μειονεκτική σπληνική λειτουργία ή ασπληνία π.χ. δρεπανοκυτταρική νόσο, υπερσπληνισμό, χειρουργική αφαίρεση του σπλήνα

o Νεφρωσικό σύνδρομο ή χρόνια αποφρακτική ανεπάρκεια

o Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

o Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

o Χρόνιες πνευμονοπάθειες, συμπεριλαμβανομένων του άσθματος και της κυστικής ίνωσης

o Χρόνιοι καπνιστές

o Διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από συγγενείς ή επίκτητες αιτίες

o Κοχλιακά εμφυτεύματα

Δεν είναι δυνατή η αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών με αντιβιοτικά;Τι Είναι ο Πνευμονιόκοκκος;

Ο πνευμονιόκοκκος μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτική αγωγή για αυτό και η έγκαιρη διάγνωση είναι υψίστης σημασίας. Αν η ασθένεια είναι προχωρημένη τότε η θεραπεία θα έρθει καθυστερημένα και υπάρχει περίπτωση να αφήσει πίσω της μόνιμες βλάβες στα σημεία που θα «χτυπήσει».

Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται με τα αντιβιοτικά είναι η ανοσία που μπορεί να έχει ένας οργανισμός! Αν κάποιος λαμβάνει χρόνια αντιβιοτικά ο οργανισμός του, εθίζεται και στο τέλος επέρχεται ανοσία και δεν μπορεί να του χρησιμέψουν σε τίποτα. Πόσες φόρες έχει τύχει να χρησιμοποιήσετε το ίδιο φάρμακο και στο τέλος να αντιληφθείτε ότι έχει πέσει η απόδοση του;

Για αυτό λοιπόν, η ενημέρωση, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό μπορεί να μας γλιτώσει από πολλούς κινδύνους.

Πόσοι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους λόγω πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων;

Συμφωνά με έρευνες που έχουν γίνει ο πνευμονιόκοκκος είναι υπεύθυνος για το θάνατο πάνω από 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, εκ των οποίων, το 1 εκατομμύριο είναι παιδιά κάτω από 5 ετών. Η μορφή που εμφανίζεται ως πιο θανατηφόρα είναι η μηνιγγίτιδα η οποία αναπτύσσεται ραγδαία και με επικίνδυνες συνέπειες.

Ένα 10% εκ των οποίων προσβάλλονται από το βακτήριο του πνευμονιόκοκκου πεθαίνει , ενώ 1 στους 4 παρουσιάζει μόνιμες βλάβες, είτε στην ακοή είτε στον εγκέφαλο.

Πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου ή τον εαυτό μου αν είμαι άνω των 50 ετών;

Η πλέον αποδεδειγμένη και κατάλληλη προστασία είναι να κάνει το παιδί όλα του τα εμβόλια. Ενισχύστε τον οργανισμό του ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε περίπτωση που έρθει σε επαφή μαζί του. Μην αγνοείται τα συμπτώματα Επισκεφτείτε ένα γιατρό, γιατί, όπως είπαμε και παραπάνω, η διάγνωση και η άμεση πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email