Logo
Menu 

Παιδικές Αλλεργίες, είναι Επικίνδυνες;

Οι αλλεργίες ταλαιπωρούν πολύ συχνά τα παιδιά. Πως μπορούμε να καταλάβουμε ποτέ είναι επικίνδυνες και πότε όχι, και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ώστε να μην επηρεάζουν την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού;
Ποιες Αλλεργίες Είναι οι πιο Επικίνδυνες;
Τι είναι η αλλεργία;

Η αλλεργία είναι μια παθολογική αντίδραση του οργανισμού σε ξένες ουσίες, οι οποίες εισβάλλουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ουσίες αυτές λέγονται αλλεργιογόνες και ο οργανισμός προστατεύεται δημιουργώντας τα κατάλληλα αντισώματα. Τα διάφορα συμπτώματα, όπως τα κόκκινα μάτια, οι κοκκινίλες και το ερεθισμένο δέρμα, η μύτη που τρέχει κ.α, είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός αντιστέκεται και προσπαθεί να αποβάλλει τα ξένα σώματα που εισέβαλλαν μέσα του.

Αλλεργίες που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Καμία αλλεργία δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Πρέπει να επισκεφτούμε το κατάλληλο γιατρό για να μας δώσει τη θεραπεία που θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε σύντομα από τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Μερικές αλλεργίες μπορεί να αποδειχθούν αρκετά επικίνδυνες που θα θέσουν ,σε ακραία περίπτωση, τη ζωή των παιδιών σε κίνδυνο.

Τις αλλεργίες τις διακρίνουμε σε:

  • Τροφικές

Η τροφική αλλεργία μπορεί να αποδειχτεί επίπονη. Τα συμπτώματα είναι: έντονη φαγούρα και εξανθήματα στο δέρμα. Αίσθημα καψίματος στα αυτιά, μάτια και γλώσσα. Μπορεί να εμφανιστούν και γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια, εμετός και πόνος στη κοιλιά). Ακόμα μπορεί να νιώσουν ένα μικρό μούδιασμα στη γλώσσα.

Υπάρχουν κάποιες εξετάσεις με τις οποίες μπορούμε να βρούμε σε ποια τρόφιμα έχει αλλεργία το παιδί ώστε να αποφύγουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα αλλά και τη διατάραξη της υγείας του. Επίσης, ένας καλός τρόπος να εξακριβώσετε για το ποιες τροφές είναι υπεύθυνες για τις αλλεργίες φροντίστε να κρατάτε ένα αρχείο με τις τροφές που διαπιστώνετε ότι ο οργανισμός του παιδιού σας αντιδρά.

Τροφές που είναι πιο συχνά ένοχες για την πρόκληση αλλεργιών: το γάλα, τα αυγά, οι φράουλες και τα ροδάκινα καθώς και οι ξηροί καρποί.

  • Φαρμακευτικές

Οι αλλεργίες στα φάρμακα είναι συνήθως ακίνδυνες και εμφανίζονται ως δερματικά εξανθήματα τα οποία εξαφανίζονται σε λίγες μέρες. Το γεγονός όμως, ότι είναι ακίνδυνες δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να απευθυνθείτε στο παιδίατρο του, γιατί σε ακραία περίπτωση μπορεί το παιδί να πάθει αναφυλαξία.

  • Αλλεργίες από τσιμπήματα

Είναι ίσως η πιο συνηθισμένη μορφή αλλεργίας που μπορεί να εξελιχθεί σε θανατηφόρα. Το κεντρί της σφήκας και της μέλισσας εκκρίνουν αλλεργιογόνες ουσίες και μπορεί, αν το παιδί έχει αλλεργία, να πάθει αλλεργικό σοκ που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα αλλά και σε θάνατο. Γι’ αυτό πρώτο σας μέλημα είναι αν δείτε στο σημείο που έχει τσιμπηθεί είναι πρησμένο και εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο καλό είναι να το πάτε στο γιατρό για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις. Επικίνδυνο μπορεί να θεωρηθεί και το τσίμπημα της τσούχτρας. Έχετε μαζί σας αμμωνία και κάποια αλοιφή που θα μειώσει το πόνο αλλά και τον ερεθισμό.

  • Και το κρύο προκαλεί αλλεργία

Το κρύο μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Αυτό είναι μια σπάνια μορφή αλλεργίας που όμως μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη. Η απότομη έκθεση του παιδιού στο κρύο μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Απευθυνθείτε στο γιατρό αν το παιδί παρουσιάσει ερεθισμό στο δέρμα.

  • Προσοχή στο άσθμα Ποιες Αλλεργίες Είναι οι πιο Επικίνδυνες;

Το άσθμα είναι μια επικίνδυνη μορφή αλλεργίας που εμφανίζεται με δυσκολία στην αναπνοή και κρίσεις πανικού. Αποφύγετε να καπνίζετε μέσα στο σπίτι γιατί επιβαρύνετε το αναπνευστικό του σύστημα. Επίσης φροντίστε να αερίζεται καλά ο χώρος του σπιτιού ώστε ο αέρας να είναι καθαρός και φρέσκος. Απομακρύνετε όσο μπορείτε τη σκόνη και να μην επιτρέπεται στα κατοικίδια να μπαίνουν στο σπίτι. Σε περίπτωση που έχετε κατοικίδιο μέσα στο σπίτι καθαρίστε το χώρο από τρίχες. Επίσης η μούχλα είναι αρκετά επικίνδυνη για την πρόκληση άσθματος. Επίσης κάποια απορρυπαντικά μπορει να προκαλέσουν δυσφορία. Αποφύγετε να έρχονται σε άμεση επαφή με χλωρίνη αλλά και άλλα δυνατά καθαριστικά. Πάρτε τα μέτρα σας και προστατέψτε τα παιδιά σας.

  • Κατοικίδια και αλλεργίες

Τα κατοικίδια πολλές φορές είναι υπεύθυνα για αλλεργίες. Πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργία σε γάτες και σκύλους. Αυτό που προκαλεί την αλλεργία δεν είναι το τρίχωμά τους, αλλά τα δερματικά κύτταρα που αποβάλλουν τα ζωάκια. Για αυτό φροντίστε τα ζώα να μην μπαίνουν στο σπίτι και να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε πολύ καλά τους χώρους που αυτά κινούνται και μένουν. Επίσης, μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά να παίζουν με τα ζώα, αφού μάθει, ότι μετά πρέπει να αλλάξουν ρούχα και να πλύνουν καλά τα χέρια τους. Όσο καθαρό και αν είναι ένα ζώο έχει κάποιες ουσίες οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Για αυτό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σχολαστικοί στο θέμα της καθαριότητας και της απολύμανσης τόσο του χώρου όσο και των παιδιών μας.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email