Logo
Menu 

Είναι το Παιδί σας Έτοιμο για το Σχολείο;

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι θυμόμαστε, ίσως για πάντα, ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα – ξεκινήματα που έχουμε κάνει, την πρώτη ημέρα στο Σχολείο. Γι αυτό ας φροντίσουμε για το παιδί μας αυτή η ημέρα να είναι όσο καλύτερη γίνεται.

Είναι το Παιδί σας Έτοιμο για το Σχολείο;

Πόση σημασία έχει η Ηλικία;

Η μετάβαση από την ανέμελη ζωή των πρώτων χρόνων στην πειθαρχία που απαιτεί το σχολείο, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, που όμως για αρκετά παιδιά έχει δυσκολίες.
Η ηλικία γύρω από τα έξι είναι μια δύσκολη και μεταβατική περίοδος. Τα παιδιά έχουν μεγαλώσει αρκετά όμως ακόμα και λίγοι μήνες έχουν μεγάλη σημασία. Ένα παιδί που έχει κλείσει τα έξι του χρόνια από την προηγούμενη άνοιξη είναι πιο έτοιμο να πάει στο σχολείο από ένα παιδί που θα τα κλείσει το προσεχή Νοέμβριο. Πλέον, τα παιδιά για να πάνε Α’ δημοτικού πρέπει απαραίτητα να έχουν κλείσει τα έξι τους.
Ωστόσο στην πρώτη τάξη του δημοτικού κάποια παιδιά αντιμετωπίζουν μαθητικές δυσκολίες. Μπορούν μεν να αναγνωρίσουν τα γράμματα και να τα γράψουν, δυσκολεύονται όμως να διαβάσουν. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί και στην Β’ δημοτικού και να τους προκαλέσει πρόβλημα σε όλο το δημοτικό.

Το είναι το Α τεστ;

Oι ειδικοί επιστήμονες – παιδίατροι και ειδικοί θεραπευτές – επισημαίνουν, ότι το κριτήριο της ηλικίας από μόνο του δεν αρκεί για την ομαλή φοίτηση του Παιδιού στην A΄ Δημοτικού, αφού κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και τις δικές του ιδιαιτερότητες.
Tο A-τεστ εφαρμόστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια σε ένα δείγμα 2.000 φυσιολογικών παιδιών ηλικίας 5-6 ετών σε 50 δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία της Αθήνας και αποδείχτηκε ότι η αξιοπιστία του φτάνει σε ποσοστό 99,8%.
Tο A τεστ δεν μετράει το IQ, ούτε την ευφυΐα γενικά και δεν καταλήγει σε κάποια διάγνωση. Ελέγχει αποκλειστικά και μόνο τη σχολική ετοιμότητα και απαντά με αντικειμενικό τρόπο στο ερώτημα:
“Είναι το παιδί έτοιμο να φοιτήσει στο σχολείο; Ναι ή όχι;”.
Η εξέταση γίνεται μόνο από Παιδιάτρους και Θεραπευτές που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά όπως Εργοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Ειδικοί Παιδαγωγοί και Λογοθεραπευτές.
Αν σας προβληματίζει η ετοιμότητα του παιδιού σας συζητήστε για το Α- Τεστ με τον παιδίατρο σας.

Ποιό Σχολείο του ταιριάζει;

Η επιλογή του σχολείου, είτε πρόκειται για Ιδιωτικό είτε για Δημόσιο, είναι μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις για το μέλλον του παιδιού μας. Αξίζει και πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο που χρειάζεται, ώστε να πάρουμε τη σωστή απόφαση.

Τι να προσέξετε:

Μια έρευνα αγοράς είναι απαραίτητη για την επιλογή του σχολίου του παιδιού μας. Επισκεπτόμαστε τα σχολεία που μας ενδιαφέρουν και ελέγχουμε ιδιαίτερα προσεκτικά τους χώρους, τα μέτρα ασφάλειας που τηρούνται, αλλά και το θέμα της καθαριότητας.
Καλό θα ήταν αν πρόκειται για ιδιωτικό να ζητήσουμε συνάντηση με τον υποψήφιο/α δάσκαλο/α του. Συζητάμε και ρωτάμε να μάθουμε για τα αθλητικά προγράμματα που έχουν και γενικά τις έξτρα δραστηριότητες εκπαιδευτικές η καλλιτεχνικές.
Επίσης, δεν διστάζουμε να πάμε και δεύτερη και τρίτη φορά στο ίδιο σχολείο αν δεν έχουμε λύσει όλες μας τις απορίες.

Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε με τους υπεύθυνους του σχολείου. Θέματα που αφορούν το ωράριο των μαθημάτων, τη μετακίνηση του παιδιού, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τη διδασκαλία και τις σχέσεις Δασκάλων-Μαθητών.

Χρήσιμες συμβουλές.

–        Να επικοινωνήσουμε με γονείς που στέλνουν ήδη τα παιδιά τους στα σχολεία που μας ενδιαφέρουν.

–        Να επιλέξουμε ένα σχολείο που θα βρίσκεται όσο δυνατόν κοντύτερα στο σπίτι σας, ο χρόνος της μετακίνησης είναι χαμένος χρόνος.

–    Να συζητάμε, είναι ο μόνος τρόπος το παιδί μας να μας μιλάει για τη ζωή στο σχολείο,

Και να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς γίνεται..

–   Το Παιδί μας πρέπει να αγαπήσει το σχολείο και όχι τους βαθμούς ας το βοηθήσουμε.

 Βάλτε τα παιδιά στο κλίμα.

Η επιστροφή στο σχολείο είναι μια περίοδος προσαρμογής που απαιτεί προετοιμασία. Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά να περάσουν από την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού στο νέο απαιτητικό ρυθμό του σχολείου γι’ αυτό και εμείς γονείς έχουμε καθοριστικό ρόλο στην καλή προετοιμασία των παιδιών. Ο ρόλος δεν περιορίζεται μόνο στην υλική προετοιμασία: η ψυχολογική προσέγγιση και καθοδήγηση από την αρχή της χρονιάς, έχουν τεράστια σημασία στην εξέλιξη, απόδοση και ικανοποίηση του παιδιού.

Προμηθευτείτε νέα Σχολικά είδη

Η κρίση μας έχει ακουμπήσει όλες λίγο, αλλά οι μαθητές χρειάζονται Σχολικά είδη.
Μια βόλτα στην αγορά είναι ότι πρέπει για την επιλογή στα καινούργια τετράδια, μολύβια και τα άλλα υλικά για το σχολείο.Τα καινούργια σχολικά είδη θα φτιάξουν τη διάθεση του παιδιού σας και θα τον γεμίσουν ενέργεια για τη νέα σχολική χρονιά.
Μεγάλη προσοχή θέλει στην επιλογή της τσάντας: πρέπει να είναι ελαφριά, να έχει φαρδιά λουριά και να φοριέται και στους δυο ώμους για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην πλάτη του παιδιού.

Συζητώντας με τα Παιδιά, μόνο κερδίζουμε.

Είναι σημαντικό να μιλάτε με το παιδί σας για να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το σχολείο. Δώστε του κίνητρα: θα μάθει να διαβάζει τις ιστορίες του, θα κάνει καινούργιους φίλους, …  Ακούστε τις ανησυχίες του και διηγηθείτε του την δική σας εμπειρία για πρώτη σας μέρα στο σχολείο. Πρέπει το παιδί σας να αισθάνεται σίγουρο και να μην έχει φόβους.

Φτιάξτε μαζί το Πρόγραμμα.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν ένα πρόγραμμα και κάποιους κανόνες. Ο πρώτος κανόνας είναι η ώρα που πάει για ύπνο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μικρά παιδιά χρειάζονται περίπου 9 ώρες ύπνου. Επίσης πρέπει να ξέρουμε τις συγκεκριμένες ώρες του διαβάσματος και τις ώρες της ξεκούρασης και του παιχνιδιού.
Πάρτε την συνήθεια να του ετοιμάζεται κάθε μέρα ένα καλό πρωινό. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε την διατροφή του παιδιού σας για την  καλή απόδοση του στο σχολείο και για την καλή ανάπτυξη του.

Έφτασε η πρώτη μέρα!!!

Ειδικά αν είναι ‘’πρωτάκι’’,συνοδέψτε το στο σχολείο ακόμα και αν πηγαίνει σε μεγαλύτερη τάξη πηγαίνετε μαζί τη πρώτη μέρα, σίγουρα θα του αρέσει..
Για να αισθανθεί σιγουριά, συνοδέψτε το την πρώτη μέρα μέχρι το προαύλιο. Η παρουσία σας θα το ανακουφίσει και θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί στο καινούργιο του περιβάλλον.

 

Print Friendly, PDF & Email