Ο Παιδικός Σταθμός – Προσχολική Αγωγή
Η κοινωνικοποίηση ενός ατόμου πρέπει να ξεκινάει από τη πρώτη παιδική ηλικία. Όταν δηλαδή, το παιδί αρχίζει να έχει συνειδητότητα. Για ένα παιδί λοιπόν, η κοινωνικοποίηση του είναι ένα σημαντικό βήμα, γιατί από τα πρώτα του χρόνια βάζει γερές βάσεις για την μετέπειτα εξέλιξη του σε σωματικό, διανοητικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Μέσω της κοινωνικοποίησης, το παιδί παίρνει τα κατάλληλα εφόδια για την ένταξη του στη κοινωνία και είναι ικανό να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της καθημερινότητας.
Πάνω σε αυτές τις βάσεις στοχοποιείται και η προσχολική αγωγή. Η προσχολική αγωγή με το πέρασμα των αιώνων και τις αλλαγές που αυτοί σηματοδότησαν έγινε κοινωνικό φαινόμενο. Με την είσοδο της γυναικάς στην αγορά εργασίας η ανάγκη ενός χώρου, οπού τα παιδιά θα είναι προστατευμένα, έγινε επιτακτικός.
Ο Παιδικός σταθμός δημιουργήθηκε πάνω σε αυτές τις αλλαγές. Όσο η κοινωνία εξελίσσεται και αλλάζει τις συνθήκες διαβίωσης τόσο οι άνθρωποι βρίσκουν δρόμους που θα καλύψουν τι ανάγκες τους. Μέσω του παιδικού σταθμού λοιπόν, βρήκε διέξοδο η οικογένεια για να στέλνει τα παιδιά της αφού εκείνοι είναι αναγκασμένοι να δουλέψουν για να ενισχύσουν τα ταμείο της οικογένειας.
Μια άλλη ανάγκη που οδήγησε στην ύπαρξη του παιδικού σταθμού είναι η ανάγκη κοινωνικοποίησης του παιδιού από μικρή ηλικία. Ένα παιδί πρέπει να συναναστρέφεται με παιδιά της ηλικίας του. Να λαμβάνει διάφορα ερεθίσματα που θα το βοηθήσουν να αναπτύξει τις δεξιότητες του και τη διανοητικές του ικανότητες. Αυτό το στάδιο αποχωρισμού γονέα και παιδιού δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να νιώσει το παιδί περισσότερη αυτονομία που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός σωστού χαρακτήρα και μιας σωστής κοινωνικής ανάπτυξης.
Μετά την οικογένεια, η πρώτη ουσιαστικά μικρογραφία της κοινωνίας την αποτελεί ο παιδικός σταθμός. Δηλαδή, αποτελεί την πρώτη μορφή κοινωνικοποίησης του. Η μετάβαση πρέπει να γίνει ομαλά για το παιδί. Το νέο περιβάλλον, τα νέα ερεθίσματα και γενικότερα κάθετι καινούριο τρομάζει το παιδί και δημιουργεί και ανησυχία στους γονείς. Η προετοιμασία λοιπόν, είναι σημαντική για να γίνει ομαλά η μετάβαση στη νέα καθημερινότητα.
Η ΕΞΙΔΑΝΙΚΕΥΣΗ
Οι γονείς λόγω της ανησυχίας τους για το πώς θα προσαρμοστεί το παιδί στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού εξιδανικεύουν το χώρο για να τους μειώσουν το άγχος. Αυτό όμως δεν αντίκειται στη πραγματικότητα. Ένα παιδί πρέπει να είναι προετοιμασμένο για το τι θα αντιμετωπίσει γιατί διαφορετικά θα απογοητευτεί και θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η προσαρμογή του.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Λέμε πάντα στην αλήθεια στο παιδί μας. Το προετοιμάζουμε για αυτό που θα έχει να αντιμετωπίσει και προσπαθούμε να εστιάσουμε στα θετικά στοιχεία χωρίς υπερβολές και εξιδανικεύσεις.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑΚΙΑ
Μια επίσκεψη στο χώρο του παιδικού σταθμού είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσετε να τον περιγράψετε στο παιδί σας.
Αποφύγετε να του υπενθυμίζετε ότι εκεί θα είναι μόνο του, χωρίς εσάς ή κάποιον που να γνωρίζει.
Εξηγήστε του ότι εκεί θα είναι και άλλα παιδάκια αλλά και δασκάλες και θα έχει παρέα.
Εξηγήστε του το ρόλο της δασκάλας.
Εξηγήστε του ότι δεν θα λείπει όλες τις ημέρες από το σπίτι και ότι θα περνάτε χρόνο μαζί.
Αποφύγετε τους συναισθήματισμους.
Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
Για να γίνει η προσαρμογή, είναι απαραίτητο να βρίσκεστε και σεις στις πρώτες μέρες μαζί του. Το παιδί είναι λογικό να έχει άγχος αλλά προσπαθήστε να εστιάσετε στα θετικά πράγματα και να το χαλαρώσετε. Πείτε του ποσό το εμπιστεύεστε και ότι το μεσημέρι θα είστε πάλι μαζί για να σας διηγηθεί τη μέρα του και για τα νέα πράγματα που έμαθε. Μην τρομάξετε αν κλάψει. Με αυτό το τρόπο σας δείχνει το δέσιμο του. Δείξτε του την αγάπη σας και εξηγήστε του ότι αυτό είναι το σωστό.
ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ
Μην το πιέσετε. Αφήστε το μόνο του να εξερευνήσει το χώρο και να αναζητήσει νέους φίλους και να γνωρίσει τη δασκάλα.
Σε περίπτωση που κλάψει, μην καθυστερήσετε να φύγετε γιατί λειτουργεί εκβιαστικά.
Πότε μην συγκρίνετε το παιδί σας με ένα άλλο που αντιμετωπίζει καλυτέρα τη διαδικασία αποχωρισμού. Θα νιώσει μειονεκτικά.
Να μην αργείτε να πάτε να το πάρετε. Ένα πρόγραμμα το βοηθάει να νιώθει ασφάλεια και να μην νιώθει παραμελημένο.