Logo
Menu 

Αποταμίευση για Παιδιά, Φροντίζω Σήμερα για Αύριο!

Οι πειρασμοί για να ξοδεύουμε όλα τα χρήματα που κερδίζουμε, από την εργασία μας οι γονείς και από το χαρτζιλίκι τους τα παιδιά, είναι σίγουρα πολλοί γι’ αυτό η συνήθεια της αποταμίευσης, ειδικά στις μέρες μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Αποταμίευση Φροντίζω Σήμερα για Αύριο!  01Δημιουργήστε στόχους

Είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να αναρωτηθούν για τη χρησιμότητα της Αποταμίευσης. Μπορούμε με απλά λόγια να τους εξηγήσουμε τα θετικά που μας προσφέρει αυτή η συνήθεια δημιουργώντας τους στόχους που θα υλοποιήσουν με αυτή. Για παράδειγμα, μπορούν να συγκεντρώσουν από το χαρτζιλίκι τους τα χρήματα που χρειάζονται για να αγοράσουν ένα παιχνίδι που θέλουν πολύ η για να κάνουν ένα δώρο σε κάποιον φίλο τους .

 

Αποταμίευση VS τσιγκουνιά

Η αποταμίευση δεν έχει καμία σχέση με την τσιγκουνιά η οποία είναι μια συνήθεια που οδηγεί όσους την έχουν στη συγκέντρωση χρημάτων στερώντας ταυτόχρονα τον εαυτό τους από βασικές υλικές ή κοινωνικές ανάγκες. Με την Αποταμίευση κρατάμε ένα ποσό από αυτά που κερδίζουμε για παράδειγμα κάθε μήνα, χωρίς όμως να στερούμαστε κάτι από την καθημερινότητά μας, με σκοπό να πραγματοποιήσουμε κάποιο στόχο μας η για να έχουμε χρήματα για κάτι έκτακτο.

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης
η 31η Οκτωβρίου

Βόλτα στην τράπεζα

Οργανώστε μια βόλτα στην τράπεζα της γειτονιάς σας για να γνωρίσουν τα παιδιά από κοντά το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Έτσι θα εξοικιωθούν με το περιβάλλον και θα ακούσουν από τους ειδικούς πως ένα ποσό που αποταμιεύεις στην τράπεζα αυξάνεται από τους τόκους που κερδίζεις και πώς με αφορμή αυτό το ποσό θα έχεις και άλλα οφέλη από την τράπεζα.

Οι πιο γνωστοί τραπεζικοί όροι

• Κατάθεση: Βάζουμε χρήματα στον τραπεζικό μας λογαριασμό
• Ανάληψη: Παίρνουμε χρήματα από το λογαριασμό μας
• Τόκος: Η χρηματική επιβράβευση της τράπεζας για τα χρήματα που έχουμε αποθηκεύσει

Αποταμίευση Φροντίζω Σήμερα για Αύριο!  02Παροιμίες Εκφράσεις

Η Αποταμίευση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους Ανθρώπους και την καθημερινότητα τους, έτσι συναντάμε παροιμίες και εκφράσεις που αφορούν την αποταμίευση, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα.
Παροιμίες:
• Μάζευε και ας ειν’ και ρώγες
• Φασούλι το φασούλι γεμίζει
το σακούλι
• Των φρονίμων τα παιδιά
πριν πεινάσουν μαγειρεύουν
Εκφράσεις :
• Για την Κακιά ώρα
• Για να βάλει ένα κεραμίδι
στο κεφάλι της η οικογένεια
• Για να σπουδάσουν τα παιδιά
• Για καλά γηρατειά

Οργανώστε μια βόλτα στην τράπεζα
της γειτονιάς σας για να γνωρίσουν από κοντά το περιβάλλον και τους ανθρώπους

το ήξερες;

Στη φύση τα ζώα μας δίνουν παραδείγματα αποταμίευσης τα οποία αξίζει να προσέξουμε.
• Η καμήλα είναι ένα από τα ζώα που αποταμιεύουν για να ξεπεράσουν δυσκολίες που προκύπτουν από το περιβάλλον που ζουν. Μπορεί να μην συγκεντρώνουν χρήματα, όμως ΄΄αποταμιεύουν΄΄ στις καμπούρες τους λίπος, το οποίο σε δύσκολες συνθήκες χρησιμοποιούν και εξασφαλίζουν νερό και ενέργεια.
• Όλα τα ζώα που πέφτουν σε Χειμερία Νάρκη αποταμιεύουν για να έχουν τροφή τους μήνες που δεν τρέφονται.
• Η Λίμνη του Μαραθώνα είναι ΄΄αποταμιευτήρας΄΄ νερού, ένα από τα φυσικά αγαθά που αποταμιεύουν όλες οι σύγχρονες κοινωνίες για να μην πηγαίνει χαμένο το νερό που πέφτει κατά τους χειμερινούς μήνες

Αυξάνεται συνέχεια

Η τάση για αποταμίευση αυξάνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
Μέσα σε ένα χρόνο τα νοικοκυριά αύξησαν κατά 15% τις καταθέσεις τους, που ξεπερνούν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Μάιος 2008), τα 200 δισ. ευρώ. Σε σχέση μάλιστα με το 2003, το ύψος των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών έχει διπλασιαστεί.

Print Friendly, PDF & Email