Logo
Menu 

Το μήλο στη Διατροφή των Παιδιών

Το παιδικό σώμα, όπως γνωρίζουμε, αναπτύσσεται και αλλάζει ταχύτατα και η ανάγκη για πλήρεις τροφές με υψηλή θρεπτική αξία είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής του.

Το μήλο στη Διατροφή των Παιδιών

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση 5 μικρομερίδων φρούτων και λαχανικών, δρα ευεργετικά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο διατροφικής συμπεριφοράς, κυρίως όσον αφορά στα παιδιά, τα μήλα αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική επιλογή για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών τους σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, νερό και φυτικές ίνες. Διαθέτουν όμως και άλλες ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες.

Τo μήλο λοιπόν βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης, της πίεσης, της υπεργλυκαιμίας, των καρδιοπαθειών, της όρεξης, του καρκίνου και των ιών.

 

 

 

Το μήλο στη Διατροφή των ΠαιδιώνΠοσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία:

Τα μήλα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες , βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει 65 kcal θερμίδες ανά 125 gr, ενώ αποτελείται από  νερό σε ποσοστό 84%.  Καθυστερούν τα νοσήματα φθοράς και παρέχουν αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία.

Πιο συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις, είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες που δρουν στο αίμα και τους ιστούς. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η κατανάλωση μήλων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να ωφελεί το παιδί μελλοντικά προστατεύοντάς το από άσθμα και άλλες ασθένειες, κυρίως λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται. Γενικά το μήλο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και είναι επομένως ιδανικό το φθινόπωρο και το χειμώνα, που οι ιώσεις και τα κρυολογήματα ταλαιπωρούν την υγεία των μικρών παιδιών.

Από την άλλη πλευρά, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και σύμφωνα με μελέτες, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχύ εντέρου και τη μείωση της δυσκοιλιότητας. Επίσης βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Έτσι, είναι προτιμότερο να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και στην γρηγορότερη πέψη απομακρύνοντας τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας.

Όσο για τις διαλυτές φυτικές ίνες φαίνεται να προκαλούν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, κυρίως λόγω της αυξημένης απέκκρισης χολικών αλάτων αλλά και της πηκτίνης που περιέχεται.  Πρόσφατα, Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τρώγοντας 2-3 μήλα ημερησίως, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνης μέχρι και 10%.  Επομένως είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε παιδιά που έχουν αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΜΗΛΟ

Θερμίδες  65 kcal/125gr

ΠΡΩΤΕΪΝΗ                         0,3 gr Ø 1%
ΛΙΠΟΣ                               0,0 gr Ø 0%
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ               17,0 gr  Ø 6%
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ                  0,0 mg Ø 0%ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ                   3,0mg Ø12%
ΝΑΤΡΙΟ                             1,0 mg Ø0%ΧΑΛΚΟΣ                             0,0 mg Ø2%ΝΙΑΣΙΝΗ                           0,1 mg Ø1%ΘΕΙΑΜΙΝΗ                        0,0 mgØ1%ΒΙΤΑΜΙΝΗ C                     5,7 mgØ10%ΒΙΤΑΜΙΝΗ K                     2,8 mcgØ3%BITAMINH Α                    67,5  IU Ø1%ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ                 0,0 mg Ø2%ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ                    3,8 mcgØ1%

ΚΑΛΙΟ                           134,0 mgØ4%

ΣΙΔΗΡΟΣ                          0,1mg Ø 1 %

ΜΑΓΓΑΝΙΟ                        0,0mgØ 2%

ΜΑΓΝΗΣΙΟ                       6,3mg Ø 2 %

ΑΣΒΕΣΤΙΟ                        7,5mg Ø 1 %

ΦΩΣΦΟΡΟΣ                    13,8mg Ø 1 %

 

Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.
ΠΗΓΗ: nutritiondata.com

Επίσης, υπάρχει και η κερκετίνη, η οποία είναι πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία και φαίνεται να διαθέτει προστατευτικές ιδιότητες ως προς τη καρδιαγγειακή λειτουργία (J Arg Food Chem, 2004).

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, 2-4 μήλα ημερησίως προφυλάσσουν από τις κυτταρικές βλάβες και βοηθούν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου. Φαίνεται μάλιστα ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου αποκαθιστά τη χαμένη ενέργεια και μειώνει τη σωματική αλλά και πνευματική κούραση. Επομένως, για τα παιδιά που εμφανίζουν μια έντονη σωματική  δραστηριότητα και μια αστείρευτη πνευματική ανησυχία, η κατανάλωση μήλων είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ακόμη, περιέχουν τη πηκτίνη, μια ουσία που επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.  Σε πιθανή υπογλυκαιμική φάση ένα μήλο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και εξαλείφει την ατονία ή τη ζάλη που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης. Ιδιαίτερα τα παιδιά που είναι σε μια διαδικασία μάθησης και απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, το μήλο, προβάλλει ως μια καλή επιλογή έναντι κάποιου άλλου φρούτου ή χυμού. Μάλιστα τα φρέσκα μήλα είναι προτιμότερα από τους χυμούς, καθώς προσδίδουν μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας.

Τέλος, το μήλο, αν καταναλώνεται με τη φλούδα, αποτελεί εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό για τα δόντια, ενώ φαίνεται να έχει και αντισηπτικές ιδιότητες. Πιθανόν να προλαμβάνει και την εμφάνιση της ουλίτιδας.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης:

Το μήλο είναι ένα εξαιρετικό φρούτο και από τα πλέον ευεργετικά. Καλό θα ήταν να το καταναλώνετε ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα του, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες. Μπορεί να καταναλωθεί και ως χυμός. Προτιμάτε τους φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά. Τέλος, αποτελεί ιδανική λύση για το σχολικό κολατσιό του παιδιού ή το απογευματινό του σνακ.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης:

Τα μήλα ωριμάζουν το Φθινόπωρο κι έτσι θα βρούμε φρέσκα από τον Σεπτέμβρη έως και τον Δεκέμβρη. Να προτιμάτε τα μήλα εγχώριας παραγωγής και να αγοράζετε όσα έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος και σε μικρή ποσότητα ανάλογα με το πόσα θα καταναλώσετε άμεσα. Θα πρέπει να δείχνουν  καθαρά, συμπαγή και λαμπερά. Παρ’ όλ’ αυτά, χρειάζονται προσεκτικό πλύσιμο με άφθονο νερό. Επιλέξτε μήλα χωρίς εμφανή χτυπήματα και αλλοιώσεις, με καθαρή μυρωδιά. Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα καθώς είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Print Friendly, PDF & Email