Logo
Menu 

Πορτοκάλι, η πηγή βιταμίνης C για το Παιδί σας ….

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών. Είναι ευεργετικό για την υγεία τους καθώς είναι πηγή βιταμινών, απαραίτητες για την καταπολέμηση ιώσεων, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Τα θρεπτικά αυτά στοιχεία βοηθούν την ανάπτυξη των παιδιών και βελτιώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. 

Ένα Πορτοκάλι την Ημέρα….

Το πορτοκάλι και ο χυμός του, έχουν εδώ και χρόνια ταυτιστεί με την βιταμίνη C και με τις όποιες ευεργετικές επιδράσεις, συνεπάγεται η κατανάλωση αυτής της βιταμίνης. Ένα μεγάλο ποτήρι χυμού πορτοκαλιού (250 ml) μπορεί να δώσει σε μικρούς και μεγάλους, έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη, το πορτοκάλι όμως περιέχει δεκάδες άλλες πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμόμας και θα ήταν καλό να τις γνωρίζαμε. Στο αγαπημένο μας φρούτο, υπάρχουν πάνω από 170 ουσίες με  αντιοξειδωτικές επιδράσεις, οι οποίες βοηθούν στη καλή διατήρηση και ανάπτυξη των κυττάρων μας. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Τα φλαβονοειδή, τα λιμονοειδή και τα καροτενοειδή.

1) Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που υπάρχουν μόνο στις φυτικές τροφές. Έρευνες έχουν δείξει πως τα φλαβονοειδή έχουν  θετικές επιδράσεις στην υγεία μας, βοηθώντας στη καταπολέμηση των φλεγμονών και στη διακοπή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

2) 38 διαφορετικά λιμονοειδή εμπεριέχονται στο πορτοκάλι και κυρίως στη φλούδα του. Αυτό σημαίνει πως καταναλώνοντας μόνο τον χυμό του πορτοκαλιού, δεν λαμβάνουμε σημαντικά ποσά αυτών των αντιοξειδωτικών στοιχείων. Τα πολύτιμα αυτά τερπενοειδή στοιχεία, φαίνεται να συμβάλλουν στην προστασία διαφόρων μορφών καρκίνου

Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για τον παιδικό οργανισμό  που εμπεριέχει το πορτοκάλι, είναι και το φυλλικό οξύ. Ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και παρεμβαίνει ουσιαστικά στην πορεία της κυτταρικής διαίρεσης και ειδικότερα στην αιμοποίηση. Επίσης, μία εγκυμονούσα επαρκής σε φυλλικό οξύ, μειώνει το ρίσκο που διατρέχει να γεννήσει παιδί με προβλήματα νευρολογικής φύσεως, ενώ παράλληλα κρίνεται απαραίτητη για την μείωση των υψηλών επιπέδων ομοκυστεϊνης, ενός ανεξάρτητου παράγοντα καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το πορτοκάλι είναι πλούσια πηγή πηκτίνης. Η πηκτίνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε επιστημονικές εφημερίδες, έδειξαν πως η αυξημένη κατανάλωση πηκτίνης από εσπεριδοειδή, συμβάλλει στην μείωση της «κακής» LDL-χοληστερόλης

Ποιά είναι η συνιστώμενη δόση ημερησίως;

Η ημερήσια προτεινόμενη δόση είναι καθημερινά ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού ή η κατανάλωση 1-2 πορτοκαλιών.

Προτιμήστε Πορτοκάλι

Επιστήμονες διατροφολόγοι ανακάλυψαν πως το να καταναλώσετε ένα πορτοκάλι αποτελεί καλύτερη τακτική από το να πάρετε βιταμίνη C σε χάπι, ή άλλου είδους πολυβιταμίνες.Αυτό συμβαίνει διότι το μοναδικό μείγμα αντιοξειδωτικών που περιέχεται στο πορτοκάλι δρα πολύ πιο αποτελεσματικά για στον οργανισμό μας, απ’ ότι τα χάπια που μπορεί να πάρει κάποιος ξεχωριστά.

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να καταναλώσετε ένα ποτήρι χυμού φρούτων;

Αδιαμφισβήτητα, ένα ποτήρι φυσικού χυμού φρούτων αποτελεί το ιδανικό συστατικό του πρωινού. Προσφέρει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας, ενώ ταυτόχρονα τον προμηθεύει με σημαντικό μέρος των βιταμινών που χρειάζεται καθημερινά.

Τι  περιέχει ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι (250 ml)

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

1,76 g

ΛΙΠΟΣ

0,496 g

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

25,792 g

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

0,496  g

 
ΑΣΒΕΣΤΙΟ

27,280 mg

ΣΙΔΗΡΟΣ

0,496 mg

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

27,280 mg

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

42,160 mg

ΚΑΛΛΙΟ

496,000 mg

ΝΑΤΡΙΟ

2,480 m

 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

124 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1

0,223 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2

0,074 mg

ΝΙΑΣΙΝΗ

0,992 mg

ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ

0,471 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

0,099 mg

ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ

74,400 μgr

Αρχίστε και σήμερα

Εμπλουτίστε το διαιτολόγιο του παιδιού σας με πορτοκάλια και βοηθήστε τον οργανισμό του ώστε να απορρόφησει τον σιδήρο των φυτικών τροφών ευκολότερα, ο οποίος και έιναι πολύ καλή ασπίδα για τα καρδειαγγειακά προβλήματα.

Print Friendly, PDF & Email