Logo
Menu 

Καθαρισμός και η Φροντίδα της Μύτης του Μωρού

Υγιεινή της μύτης

Ο καθαρισμός και η φροντίδα της μύτης του μωρού σας είναι ένα σημαντικό μέρος για την καθημερινή του ευεξία.

Η μύτη, στην πραγματικότητα, εκτελεί πολλές χρήσιμες λειτουργίες:

– φιλτράρει τις ακαθαρσίες από τον αέρα, προστατεύοντας έτσι την αναπνευστική οδό από τους ιούς και τα βακτήρια που ως επί το πλείστον παγιδεύονται στη βλέννα
– ρυθμίζει την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες και εξασφαλίζει σταθερή ταχύτητα, υγρασία και θερμοκρασία (~37°).

Η υγιεινή της μύτης απαιτεί προσοχή, και πολύ περισσότερο στα μικρά μωρά που μέχρι την ηλικία του ενός έτους, αναπνέουν μόνο από τη μύτη τους και δεν είναι σε θέση να τη φυσήξουν από μόνα τους, τουλάχιστον μέχρι τη προσχολική ηλικία.
Γι’ αυτό το λόγο, πολλές ακαθαρσίες και ρύποι συσσωρεύονται στην μύτη του μωρού και συνεπώς πρέπει να εξαλειφθούν με προσεκτικό καθαρισμό ώστε να εξασφαλιστεί η υγιεινή και η ενυδάτωση.

chicco

Πώς να εξασφαλίσετε την υγιεινή της μύτης

Παρακάτω θα βρείτε τι πρέπει να κάνετε:

– Στάξτε προσεκτικά αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα στο ένα ρουθούνι και αφήστε το να βγει από την άλλη, αφού στρέψετε το κεφάλι του παιδιού. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία στο άλλο ρουθούνι.
– Μετά από τον καθαρισμό της μύτης, βάλτε να καθίσει το παιδί ελαφρώς γυρισμένο προς τα εμπρός. Αυτό θα διευκολύνει την απομάκρυνση του διαλύματος και τον πλήρη καθαρισμό.

Σε μεγαλύτερα παιδιά , ειδικά σπρέι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση της υπερβολικής βλέννας.

Σε επίμονες περιπτώσεις, μετά τον καθαρισμό, ένας ρινικός αποφρακτήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέστε απαλά τυχόν υπολείμματα, απελευθερώνοντας τη μύτη εντελώς.

Το κλάμα του μωρού δεν πρέπει να αποθαρρύνει την πρακτική αυτή. Αν καθιερωθεί ως συνήθεια, αργότερα θα γίνει αποδεκτή ως ένα παιχνίδι. Δεν είναι μια επώδυνη ή επικίνδυνη λειτουργία και πραγματικά βοηθά την ευεξία του παιδιού σας.

Οι ρινικές πλύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση των ρινικών κοιλοτήτων καθαρών από ακαθαρσίες, εισπνεόμενα αλλεργιογόνα και εκκρίσεις, προλαμβάνοντας τις λοιμώξεις του αυτιού, την ιγμορίτιδα, την αδενοειδίτιδα και πιθανές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.

Ειδικότερα, στην περίπτωση του κρυολογήματος, θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να απαλλαγεί από τυχόν υπερβολικές βλέννες της μύτης: αυτό διασφαλίζει ότι το παιδί σας μπορεί να αναπνέει κανονικά και να απολαμβάνει έναν ήσυχο ύπνο και εύκολο θηλασμό ενώ επιπλέον διατηρεί τη φυσική προστατευτική δράση του ρινικού βλεννογόνου.

Αν η μύτη είναι πολύ βουλωμένη πρέπει να καθαρίζεται πριν από κάθε γεύμα ή πριν τον ύπνο για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπνέει ελεύθερα.

PhysioClean

Η Chicco προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων για την καθημερινή ρινική υγιεινή και φροντίδα των μωρών: από το ρινικό αποφρακτήρα μέχρι το φυσιολογικό διάλυμα και τα μαντηλάκια, ικανοποιούν την όποια ανάγκη του μωρού.

Το Κιτ Αναρρόφησης για τη μύτη της Chicco προσφέρει μια άμεση λύση για την μητέρα ώστε να κρατήσει τη μυτούλα του μωρού ξεβουλωμένη. Το εργονομικό σχήμα με τη λαβή, κάνουν ευκολότερη τη δράση καθαρισμού και τα ακροφύσια, φτιαγμένα από μαλακό και εύκαμπτο υλικό, είναι ιδανικά για την απαλή και ευαίσθητη μυτούλα των μωρών. Επιπρόσθετα, τα ανταλλακτικά περιέχουν ένα απορροφητικό φίλτρο που εξασφαλίζει τέλεια υγιεινή. Πρόκειται για μια ιατρική συσκευή.

chicco 1

Προτ. Λιανική Τιμή 5,20€

chicco2
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον απλό Αποφρακτήρα Μύτης.
Προτ. Λιανική Τιμή 3,95€

 

Ο καθαρισμός και η φροντίδα με το φυσιολογικό διάλυμα είναι μια βασική βοήθεια για την καθημερινή ρινική υγιεινή του μωρού. Η καθαριστική του δράση βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας βλέννας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξωτερική υγιεινή των ματιών και για τη θεραπεία αερολύματος.

cicco3

Προτ. Λιανική Τιμή 1,99€

Τα μαντηλάκια της σειράς physioclean έχουν συστατικά κατάλληλα για την φροντίδα της μύτης. Με μολόχα, χαμομήλι και αλόη, καθαρίζουν ενώ ενυδατώνουν την μυτούλα.

cicco4
Προτ. Λιανική Τιμή 1,99€

Με την επίβλεψη του Βρεφικού Ερευνητικού Κέντρου Chicco

 

Print Friendly, PDF & Email