Logo
Menu 

Πότε Πρέπει να Απογαλακτιστεί το Μωρό μου;

Τώρα που το μωρό σας θα κλείσει τον 6ο μήνα ζωής του θα πρέπει να βάλετε στην διατροφή του και άλλες τροφές εκτός από το βρεφικό ή μητρικό γάλα.Πόσο εύκολη είναι όμως η μετάβαση αυτή για το μωρό σας?Ο ισορροπημένος και σωστός απογαλακτισμός είναι το μυστικό για την εξασφάλιση της υγείας του παιδιού κατά τα επόμενα χρόνια. Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Η σταδιακή εισαγωγή των νέων τροφών στο μενού του μωρού είναι ένα σημαντικό στοιχείο, όπως και η ποσότητα και η αναλογία. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να μην ταλαιπωρηθείτε ούτε σεις αλλά ούτε και το μωράκι σας.

Πότε Πρέπει να Απογαλακτιστεί το Μωρό μου;

Με ποια τροφή πρέπει να ξεκινήσω;
Καλό θα ήταν να εισάγετε μια τροφή την φορά και να περιμένετε δύο με τρεις μέρες πριν προσθέσετε κάτι καινούργιο. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβετε εάν κάποια τροφή προκαλεί αλλεργία στο μωρό και να την εντοπίσετε.
– Από τον 7ο μήνα και μετά, θα μπορέσετε να προσθέσετε μία μεγάλη ποικιλία στο διαιτολόγιό του -εκτός από το βρεφικό γιαούρτι -δοκιμάζοντας πουρέ φρέσκων φρούτων. Ξεκινάμε με μικρές ποσότητες πουρέ μήλου, συνεχίζουμε με πουρέ αχλαδιού και προσθέτουμε λίγη μπανάνα στο τέλος. Την φρουτόκρεμα εμπλουτίζουμε με χυμό από πορτοκάλι και πουρέ βερίκοκου.
– Το μεσημεριανό γεύμα θα είναι αρχικά μία απλή αλλά πολύ θρεπτική χορτόσουπα που φτιάχνουμε με πατάτα, καρότο και κολοκυθάκι. Τα βράζουμε στο νερό ή στον ατμομάγειρα, χωρίς αλάτι, τα πολτοποιούμε και προσθέτουμε στο τέλος λίγο ωμό ελαιόλαδο.
– Μία εβδομάδα αργότερα μπορείτε να προσθέσετε στον πουρέ λαχανικών και λίγο σέλινο. Το κοτόπουλο (στήθος) και μοσχάρι είναι οι επόμενες καινούργιες τροφές που συνδυάζονται με τα λαχανικά που προαναφέρθηκαν.

Τι θα χρειαστείτε?
Θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα ειδικό κουταλάκι για τις νέες τροφές που θα εισάγετε στην διατροφή του παιδιού. Επίσης απαραίτητα είδη είναι το μπλέντερ, που πολτοποιεί εύκολα και γρήγορα τις τροφές, ένας ατμομάγειρας για να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά και η φυσική γεύση των τροφών, αρκετά μπολάκια – πιατάκια, σαλιάρες και το ειδικό ποτήρι για βρέφη με δύο λαβές.

Πότε μπορεί να φάει στερεά τροφή
Μεταξύ του 8ου και 12ου μήνα εισάγονται στο μενού του μωρού όλα τα φαγητά. Κυρίως όμως είναι το στάδιο που το μωρό περνάει από τα ρευστά στα στερεά, στα κομματάκια που πρέπει να μασήσει. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε βήμα – βήμα:

– 8ος μήνας: Μην λιώνετε τα πάντα στο μπλέντερ και λιώστε τα βραστά λαχανικά με το πιρούνι, αφήνοντας όλο και πιο χοντρά κομμάτια. Εισάγετε επίσης : σιμιγδάλι, ζυμαρικά.
– 9ος μήνας: Προσθέτετε στο διαιτολόγιο του μωρού πλιγούρι που είναι πιο πυκνό, νιφάδες δημητριακών, ζυμαρικά, μπισκότα ειδικά για τον απογαλακτισμό.
– 10ος – 11ος μήνας: Εισάγετε στο διαιτολόγιο του ντομάτες, κρόκο αυγού, ψάρι (φέτα), εσπεριδοειδή, φρέσκια τυριά.
– Πρώτος χρόνος: Ήρθε η ώρα για μικρά κομματάκια τυριού, μπουκίτσες βραστών λαχανικών, μπιφτέκια. Εκτός από την ικανότητα να μασά το μωρό εμφανίσει περισσότερη αυτονομία. Τώρα, πια, θέλει να τρώει μόνο του. Θέλει να είναι εκείνο ο «κυρίαρχος» του κουταλιού αλλά και να κρατά με τα χεράκια του τα μικρά κομματάκια φαγητού. Στην αρχή, θα βάλετε μπροστά στο μωρό ένα πιατάκι με μια μικρή ποσότητα φαγητού σε κομματάκια, η οποία το πιο πιθανό είναι να καταλήξει στο πάτωμα και όχι στο στομαχάκι του. Εισάγετε επίσης: γάλα εμπορίου, λάχανο, ασπράδι, μπισκότα, ροδάκινα, φράουλες, κεράσια, βερίκοκα, φακές, φασόλια.

Πόσο σημαντικό είναι το νερό?
Το παιδί ανακαλύπτει το νερό . Ένα εκπαιδευτικό ποτηράκι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του και θα το κάνει να ασχοληθεί περισσότερο, αφού σε αυτή την ηλικία (περίπου από 9 μηνών) ενδιαφέρεται περισσότερο για να παίξει παρά για να πιει. Η ιδανική ημερήσια ποσότητα υγρών πρέπει να φτάνει τα 140 ml για κάθε κιλό του βάρους του. Εάν παρά τη ζέστη το παιδί δεν θέλει να πίνει αρκετά, δοκιμάστε να στάξετε λίγες σταγόνες χυμού φρούτων στο ποτηράκι του με το νερό.

Για μωρά με όρεξη
Η διατροφή του μωρού περιλαμβάνει τώρα σχεδόν όλα τα φαγητά. Κυρίως όμως, πρέπει να το απολαμβάνει. Ένα παιδάκι που τρώει και το ευχαριστιέται, θα έχει μεγαλύτερη όρεξη να δεχτεί διαφορετικά φαγητά και γεύσεις από ένα άλλο. Γι’ αυτό φροντίστε να του ετοιμάζετε φαγητά που θα ικανοποιούν και τις πέντε αισθήσεις, μια και όσφρηση, ακοή, αφή και όραση επηρεάζουν την αίσθηση της γεύσης.
– Γεύση: Δοκιμάστε το φαγητό του παιδιού κατά την διάρκεια της προετοιμασίας και προσπαθήστε να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο νόστιμο, χωρίς να παραβιάζετε τους παιδικούς διατροφικούς κανόνες.
– Όσφρηση: Το άρωμα ενός φαγητού με ευχάριστη μυρωδιά διεγείρει τους σιελογόνους αδένες και ανοίγει την όρεξη του παιδιού, διεγείρει την πέψη και εντείνει την αίσθηση της γεύσης.
– Όραση: Τέρμα στους ανιαρούς ασπριδερούς ή πρασινωπούς χυλούς. Ζήτω το πορτοκαλί της κολοκύθας και του καρότου, τα πράσινα μπαλάκια του αρακά, το μοβ του παντζαριού. Και όλα αυτά στο χαρούμενο πιατάκι μου. Τα παιδιά θέλουν να βλέπουν ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων στο πιάτο τους. Παίξτε με τα φαγητά που βάζετε στο πιάτο του, σχηματίζοντας φατσούλες, καραβάκια ή σπιτάκι.
Αφή: Αφήστε το παιδί να πιάνει την τροφή του με τα χέρια αλλά φροντίστε να μην καταλήγει το περιεχόμενο του πιάτου του στο πάτωμα. Γι’ αυτό δώστε του τροφές που μπορεί εύκολα να πιάσει με το χεράκι του, όπως κοφτά μακαρονάκια, κεφτεδάκια και κομματάκια λαχανικών.
– Ακοή: Τα ωμά λαχανικά, το μήλο και οι νιφάδες δημητριακών κάνουν περίεργο ήχο όταν τα μασάει, κάτι που διεγείρει την περιέργεια του παιδιού.

Print Friendly, PDF & Email