Logo
Menu 

Ποιο Είδος Κολύμβησης σας Ταιριάζει;

Ποιο Είδος Κολύμβησης σας Ταιριάζει;Η πιο «δημοφιλής» δραστηριότητα του καλοκαιριού είναι το κολύμπι που είναι ένα από τα καλύτερα αερόβια αθλήματα, καθώς γυμνάζει τους μυς σε ολόκληρο το σώμα σας συμμετρικά. Ποιο στυλ ταιριάζει όμως στη φυσική σας κατάσταση και στις ικανότητες σας; Εσείς επιλέγετε κι εμείς σας ευχόμαστε «καλές βουτιές».

Ελεύθερο:

Είναι το πιο γρήγορο από πλευράς ταχύτητας στυλ κολύμβησης. Το σώμα βρίσκεται σε πρηνή θέση, παράλληλη με το βυθό. Η κίνηση στηρίζεται στα χέρια και τα πόδια, ενώ το κορμί στρίβει ελαφρά. Το κεφάλι σου βρίσκεται μέσα ή έξω από το νερό ανάλογα με την ικανότητα που έχετε ή την ταχύτητα που θέλετε να κολυμπήσετε.

Γυμνάζει όλο το σώμα, αλλά ιδιαίτερα τους μυς της πλάτης (ραχιαίους), τους ώμους με την κίνηση των χεριών, O κορμός κατά την εναλλαγή των χεριών στρίβει ελαφρώς δεξιά-αριστερά, ενεργοποιώντας τους πλάγιους κοιλιακούς, η κίνηση των ποδιών γυμνάζει τον τετρακέφαλο και τους οπίσθιους μηριαίους.

Tips:

  1. Μπορείς να αυξάνεις σταδιακά την απόσταση και το χρόνο που κολυμπάς, για να βελτιώσεις την αντοχή και τη δύναμή σου.
  2. Για να μην κουράζεσαι άσκοπα, μάθε σωστά την τεχνική της αναπνοής, για να μην αντιμετωπίζεις προβλήματα στην κολύμβηση.

Ύπτιο:

Είναι το δεύτερο σε ταχύτητα στυλ, μετά το ελεύθερο, όπου το σώμα βρίσκεται σε ύπτια θέση. Στηρίζεται στην εναλλασσόμενη κίνηση των χεριών και των ποδιών, ενώ το σώμα βρίσκεται σε ύπτια θέση (ανάσκελα), με την πλάτη στην επιφάνεια του νερού. Το πλεονέκτημα είναι ότι το κεφάλι βρίσκεται έξω από το νερό και έτσι διευκολύνεται η αναπνοή, κυρίως για τους αρχάριους.

Γυμνάζονται με τις κινήσεις των χεριών κυρίως οι μύες των ώμων, ενώ η κίνηση του κορμού γυμνάζει τους πλάγιους κοιλιακούς, τέλος η κινήσεις των ποδιών γυμνάζουν τον τετρακέφαλο, οπίσθιους μηριαίους και γλουτιαίους.

Tips: Μπορείς να καλύψεις μικρές αποστάσεις, γυμνάζοντας εναλλάξ τα χέρια, κρατώντας τα πόδια κλειστά, έχοντας τα χέρια τεντωμένα μπροστά και ενωμένα, χωρίς να σπρώχνουν το νερό, ή δίπλα στον κορμό.

Πρόσθιο:

Θεωρείται το πιο φυσικό στυλ κολύμβησης, διότι η θέση του σώματος είναι η πιο βολική μέσα στο νερό και μιμείται την κίνηση του βατράχου: ταυτόχρονη κίνηση των χεριών και των ποδιών.  Είναι το στυλ που μπορείτε να το εναλλάσσετε με το ελεύθερο, για να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις κατά την προπόνησή σας, και σας επιτρέπει καλύτερη οπτική επαφή και έλεγχο της πορείας σας, πράγμα που συμβάλλει στην ασφάλειά σας,

Γυμνάζει τους μυς της πλάτης, τους ραχιαίους, τους μυς του στήθους με την κίνηση των χεριών, και τους προσαγωγούς, τους τετρακέφαλους, τους κοιλιακούς και τους γλουτιαίους με την κίνηση των ποδιών.

Tips:

1.Προσπάθησε να συγχρονίσεις το τράβηγμα των χεριών με το τίναγμα των ποδιών, κρατώντας το κεφάλι έξω από το νερό.

2.Κάνε απλωτές κινήσεις, αναπνέοντας όσο πιο ρυθμικά μπορείς, και σιγά σιγά αύξανε τις αποστάσεις, πάντα παράλληλα με την ακτή.

Πεταλούδα:

Είναι το πιο δύσκολο από άποψη τεχνικής στυλ κολύμβησης. Iδιαίτερα πολύπλοκος είναι ο συνδυασμός τραβήγματος και επαναφοράς των χεριών και τινάγματος των ποδιών με το «σπάσιμο» της μέσης. Συμβάλλει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από κάθε άλλο στυλ, παρότι είναι αργό σε χρόνους. Είναι το πι θεαματικό στυλ. Η πεταλούδα απευθύνεται σε άτομα που κατέχουν καλά τα μυστικά της κολύμβησης.

 Γυμνάζει κυρίως τους μυς της πλάτης και του στήθους, τους κοιλιακούς και τους χαμηλούς ραχιαίους (στη μέση).

Tip: 

Δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με αυξημένο βάρος, εγκύους και άτομα με τραυματισμό ή κινητικά προβλήματα.

Μικρές αλλά χρήσιμες συμβουλές!

  • Μην ξεκινάς ποτέ κολύμβηση με γεμάτο στομάχι. Πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
  • Μην απομακρύνεσαι από την ακτή, ακόμη κι αν είσαι δεινή κολυμβήτρια, γιατί μπορεί να υπάρχουν ρεύματα που πιθανόν να σε παρασύρουν. Πάντα να θυμάσαι ότι στην επιστροφή θα είσαι πιο κουρασμένη.
  • Να αποφεύγεις τις βουτιές από βράχο σε περιοχές που δε γνωρίζεις το βάθος και τη διαμόρφωση του βυθού.
  • Αν κουραστείς κολυμπώντας, ξάπλωσε ανάσκελα στην επιφάνεια του νερού για να ξεκουραστείς.
  • Αν πάθεις κράμπα, δε χρειάζεται πανικός. Κάνε μασάζ στην περιοχή ή τράβα προς την αντίθετη μεριά τα δάχτυλα του ποδιού (αν είναι στη γάμπα) και μόλις νιώσεις καλύτερα, γύρνα με αργές κινήσεις στην ακτή.
  • Μην ξεπερνάς τις σημαδούρες που δείχνουν ότι έξω από τα όριά τους κινούνται ταχύπλοα σκάφη.
ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ 30ΛΕΠΤΑ
ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ 60 κιλά 70 κιλά 80 κιλά
Ελέυθερο (μέτριο) 252 kcal 295 kcal 336 kcal
Ελεύθερο (έντονο) 360 420 465
Ύπτιο 252 295 336
Πρόσθιο 315 368 420
Πεταλούδα 360 420 465

Θερμίδες που καταναλώνονται σε 30λεπτά με σωματικός βάρος 60 κιλών

Ελεύθερο: 270 kcal

Ύπτιο: 252 kcal

Πρόσθιο: 315 kcal

Πεταλούδα: 360 kcal

Print Friendly, PDF & Email