Logo
Menu 

Συνέντευξη με την Κάρμεν Ρουγγέρη

Ένα μεσημέρι Κυριακής, συναντήσαμε την κυρία Κάρμεν Ρουγγέρη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», όπου φέτος σκηνοθετεί την παράσταση «Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική εκστρατεία». Η κυρία Ρουγγέρη μας μίλησε πραγματικά για όλα… επαγγελματικά και προσωπικά!

Συνέντευξη:  Βίβιαν Χουβαρδά & Μπάρμπαρα Φάις & Γιάννης Τσιριγώτης

Οργάνωση Συνέντευξης & Φωτογραφίες: Γιώργος Βράτσος

Πείτε μας δύο λόγια για την παράσταση «Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική Εκστρατεία» που σκηνοθετείτε φέτος.

Κάθε χρόνο, εδώ στον «Ελληνικό Κόσμο» ταξιδεύουμε μέσα στη μυθολογία. Πέρσι είχαμε τους «Άθλους του Ηρακλή», ενώ φέτος σκεφτήκαμε πως είναι καλό να μάθουμε για τον Ιάσωνα και την «Αργοναυτική Εκστρατεία». Έτσι, σε αυτή την παράσταση, εξηγούμε από την αρχή με κάθε λεπτομέρεια στα παιδιά όλη την ιστορία.

Τι συναισθήματα πιστεύετε ότι προκαλούνται στα μικρά παιδιά μέσα από την παράσταση;

Πιστεύω πως τα παιδιά βλέποντας αυτή την παράσταση καταλαβαίνουν το μεγαλείο της Ελληνικής Μυθολογίας. Βλέπω πως φεύγουν ευτυχισμένα μιας και έχουν παρακολουθήσει ένα μοναδικό θέαμα και έχουν μάθει πολλά πράγματα. Παράλληλα το εικαστικό μέρος της παράστασης είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και αξίζει να τη δουν όλα τα παιδιά.

Γιατί ένα παιδί πρέπει να παρακολουθήσει την συγκεκριμένη παράσταση κατά την γνώμη σας;

Καταρχήν γιατί το θέατρο είναι πηγή γνώσης και ένα παιδί έχει μόνο να κερδίσει πηγαίνοντας στο θέατρο… πόσο μάλλον αν η παράσταση αφορά την Ελληνική μυθολογία που είναι η ωραιότερη στον κόσμο!

Πως προέκυψε στη ζωή σας το παιδικό θέατρο

Δε φανταζόμουν ποτέ πως θα ασχοληθώ ειδικά με το θέατρο για τα παιδιά. Κάποια εποχή βρέθηκα σε μία επιτροπή που αξιολογούσε παραστάσεις ώστε να τις παρακολουθήσουν σχολεία, είδα ότι το επίπεδο ήταν πολύ χαμηλό και σκέφτηκα πως ήταν ευκαιρία να σκύψω πάνω σε αυτό

Κάθε χρόνο ανεβάζετε παραστάσεις για παιδιά στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη… αλήθεια πως τα προλαβαίνετε όλα;

Όχι μόνο τα προλαβαίνω… αλλά μαγειρεύω και κάθε μέρα! Αν ένας άνθρωπος έχει πρόγραμμα στη ζωή του και ξέρει απόλυτα τι θέλει και τι κάνει μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Μου αρέσει να δημιουργώ… τίποτε άλλο

Ποιο είναι το βασικό συστατικό που θεωρείτε ότι πρέπει να έχει μια παιδική παράσταση;

Αρχικά, πρέπει να είναι άρτια εικαστικά. Δηλαδή τα σκηνικά και τα κοστούμια να είναι εξαιρετικού γούστου και ιδιαίτερα προσεγμένα. Επίσης, πρέπει το έργο να έχει ενδιαφέρουσα υπόθεση, να έχει πλοκή και φυσικά να έχει σωστές δόσεις μουσικής και χορού. Μία παράσταση που απευθύνεται στα παιδιά πρέπει να είναι πιο προσεγμένη από μία παράσταση που απευθύνεται στους μεγάλους.

Στο κοινό σας συγκαταλέγονται μόνο παιδιά ή υπάρχουν και ενήλικες θεατές;

Ασφαλώς έρχονται και μεγάλοι… είναι μία κανονική παράσταση. Μάλιστα πολλοί ενήλικες μου λένε στο τέλος πως θυμήθηκαν ενδιαφέροντα πράγματα και πως πέρασαν μοναδικά. Πολύ ταπεινά θέλω να σας πω, πως πρόκειται για την πιο ακριβή παράσταση της Αθήνας, αυτή τη στιγμή.

Πως βλέπετε το παιδικό θέατρο στην Ελλάδα… έχει την ανταπόκριση που του αξίζει;

Πιστεύω πως οι καλές παραστάσεις την έχουν. Όταν κάποιος κάνει σοβαρή δουλειά ανταμείβεται από την προσοχή και την προσέλευση του κόσμου.

Με ποιον τρόπο επιλέγετε τα έργα που ανεβάζετε για εμάς τα παιδιά;

Αντλώ θέματα από τη μυθολογία αλλά και από τα κλασικά παραμύθια… δεν είναι τυχαίο ότι είναι «κλασικά»… είναι «κλασικά» γιατί άντεξαν στο χρόνο. Με ενδιαφέρει πάντα οι θεατρικές παραστάσεις που ανεβάζω εκτός των άλλων, να προσφέρουν και γνώσεις στα παιδιά.

Θέατρο ή τηλεόραση; Τι σας ευχαριστεί περισσότερο;

Δεν το συζητάμε! Όλοι οι ηθοποιοί προτιμάμε το θέατρο… Μόνο στο θέατρο μπορώ να σας δω και να σας αγκαλιάσω. Το γυαλί είναι ένα άψυχο πράγμα. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση.

Τι προσόντα πρέπει να έχει ένας νέος άνθρωπος που θέλει να γίνει ηθοποιός;

Πρέπει να διαβάσει πολύ. Πρέπει να είναι ένας καλλιεργημένος άνθρωπος που παράλληλα θα έχει σπουδάσει και κάτι που θα του δώσει την ευκαιρία να κερδίσει και το ψωμί του. Άλλωστε από το θέατρο σπάνια ζει κανείς!

Στον ελεύθερο χρόνο σας, παρακολουθείτε θέατρο ή κινηματογράφο; Τι είδατε τελευταία;

Κυρίως θέατρο… Προσπαθώ να βλέπω όλες τις παραστάσεις που ανεβαίνουν!

Πόσες παιδικές παραστάσεις έχετε ανεβάσει μέχρι τώρα;

Νομίζω πως πλησιάζω πλέον τις 50… είναι πραγματικά πάρα πολλές.

Αν στ’  αλήθεια μία από τις νεράιδες των παραμυθιών σας ζωντάνευε, τι θα θέλατε να αλλάξει στην Ελλάδα με το μαγικό της ραβδάκι;

θα ήθελα να εξαφανίζει από τον κόσμο τα ναρκωτικά και το αλκοόλ! Όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλο τον πλανήτη.

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του KID’S FUN και στους γονείς τους;

Θα ήθελα να τους στείλω την αγάπη μου και να τους θυμίσω πως το θέατρο είναι τροφή ψυχής και πως ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες μέρες θα πρέπει να επιλέγουμε κάποιες «καλές» παραστάσεις.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email