Logo
Menu 

Η Ντομάτα στη Διατροφή μας και η Αξία της

Ντομάτα ... Φρούτο ή Λαχανικό ;καρκίνοι , κυρίως  τουπροστάτη, μαστού, εντέρου, στοματικής κοιλότητας, παγκρέατος και ωοθηκών.

Τι ακριβώς είναι όμως το λυκοπένιο; Είναι μία ουσία που είναι αδυνατόν να κατασκευαστεί από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πρόκειται για φυσικοχημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για το χρώμα των φρούτων και των λαχανικών. Το β – καροτένιο αποδίδει το πορτοκαλί χρώμα, ενώ το λυκοπένιο το κόκκινο χρώμα. Η ντομάτα είναι το λαχανικό που είναι το πλουσιότερο σε λυκοπένιο, δικαιολογώντας και το κόκκινο χαρακτηριστικό της χρώμα.

Οι ντομάτες θέλουν ιδιαίτερη προσοχή γιατί, ως μαγειρεμένες ή σε μορφή σάλτσας,  χυμού και πολτού, περιέχουν 6 φορές μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπένιου από ότι η φρέσκια ντομάτα. Αυτό συμβαίνει διότι η κυτταρική μεμβράνη των φυτικών κυττάρων της ντομάτας, καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα ή την επεξεργασία, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται περισσότερο λυκοπένιο διαθέσιμο προς απορρόφηση από τον οργανισμό μας.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης

Εξαιτίας της σύστασής της,  η θρεπτικότητά της επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες κατά την ανάπτυξη του καρπού, αλλά  και μετά τη συγκομιδή του. Για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία, την ωριμότητα, την έκθεση της ντομάτας στον ήλιο, τη θερμοκρασία διατήρησης καθώς και τη μέθοδο χειρισμού και μεταφοράς.

Έτσι, οι φρεσκοκομμένες ντομάτες είναι πλουσιότερες σε βιταμίνες και καλό θα είναι να τις καταναλώνετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα από τη στιγμή αγοράς τους.

Πρέπει να γνωρίζετε επίσης, ότι πιο αρωματικές και πλούσιες σε ζωτικές ουσίες είναι οι ντομάτες εποχής και είναι διαθέσιμες στη χώρα μας από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Οι μικρότερες είναι συνήθως πιο νόστιμες από τις μεγαλύτερες, ενώ ιδιαίτερα γλυκά είναι τα μικρά ντοματάκια. Οι ντομάτες συνεχίζουν να ωριμάζουν στην κουζίνα, γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην διατηρούνται στη συντήρηση καθώς χάνουν το άρωμά τους.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το λυκοπένιο, γίνεται διαθέσιμο στον οργανισμό μόνο όταν θερμανθεί επαρκώς και

προστεθεί σε αυτό κάποια λιπαρή ουσία, π.χ. ελαιόλαδο. Έτσι, μια πολύ καλά βρασμένη σάλτσα ντομάτας είναι προτιμότερη από μια ωμή ντοματοσαλάτα, όσον αφορά την πρόσληψη της λιποδιαλυτικής ουσίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κατανάλωση της ντομάτας, είτε μαγειρεμένης είτε ωμής, έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και καλό θα ήταν να την απολαμβάνετε καθημερινά ανεξαρτήτου μορφής.

Οι ντομάτες είναι ιδανικές για σαλάτα και αποτελούν κύριο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, η οποία μπορεί να καταστεί ένα γεύμα, ελαφρύ και δροσιστικό, ιδανικό για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Αρχικά πλύνετε και έπειτα τεμαχίζετε τις ντομάτες πριν τις καταναλώσετε.

Έτσι θα διατηρήσετε τις πολύτιμες βιολογικές τους ουσίες. Μια μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα ντομάτας αποτελεί ιδανική γευστική αλλά και θρεπτική πρόταση για μεσημεριανό γεύμα. Τέλος, ο χυμός της ντομάτας, πλούσιος σε γεύση, πίνεται ευχάριστα σκέτος ή σαν βασικό συστατικό ενός Bloody Mary, αλκοολούχου ποτού, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σάλτσες, χυμούς, και διάφορα γλυκά.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΣΕΛΙΔΕΣ: 1 2