Logo
Menu 

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Η άσκηση σωματικής βίας εναντίον των γυναικών αποτελεί ένα διαχρονικό φαινόμενο τόσο της ελληνικής, όσο και της διεθνούς πραγματικότητας.

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών και με την εμφανή αύξηση των κρουσμάτων, καλό είναι να ενημερωνόμαστε για τις μορφές βίας που υπάρχουν ώστε να βοηθήσουμε στην εξαφάνιση του φαινομένου. Οι πιο χαρακτηριστικές μορφές βίας είναι οι εξής:

1) Ψυχολογική Βία
Η ψυχολογική βία στοχεύει στην υπονόμευση της γυναικείας αυτοπεποίθησης κάνοντας την να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Η άσκηση ψυχολογικής βίας αναπτύσσει το αίσθημα κατωτερότητας, καθώς και συναισθήματα εξάρτησης, ανασφάλειας και ανικανότητας. Οι γυναίκες που δέχονται ψυχολογική βία νιώθουν πως δεν έχουν αξία και ό,τι και να πουν δεν είναι σωστό. Αισθάνονται ανίκανες και δέχονται συχνές προσβολές και βρισιές. Ανίκανες να αντιδράσουν υποβάλλονται σε ψυχολογικούς εκβιασμούς και διλήμματα.

2) Σεξουαλική κακοποίηση
Σεξουαλική κακοποίηση είναι η σεξουαλική πράξη η οποία γίνεται χωρίς τη θέληση την γυναίκας και κάτω από πίεση. Είναι τρομερά εξευτελιστική και υποτιμητική για τις γυναίκες όπως και κάθε μορφή κακοποίησης. Μία γυναίκα πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, όταν ο σύντροφος της α) την αντιμετωπίζει σαν σεξουαλικό αντικείμενο, β) την κατηγορεί ότι έχει εξωσυζυγικές σχέσεις, γ) υποβιβάζει το σώμα της, δ) την αναγκάζει να κάνει στριπτίζ. Υπάρχουν όμως και πιο αποτρόπαιοι εξαναγκασμοί όπως να την αναγκάζει να παρακολουθεί ταινίες ερωτικού περιεχομένου και να μιμείται πορνογραφικές πράξεις. Επίσης, την αναγκάζει να κάνει έρωτα ακόμη και με τους φίλους του και σε ακραίες περιπτώσεις την ωθεί στη πορνεία, την εξαναγκάζει σε απροστάτευτη συνουσία με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

3) Σωματική κακοποίηση
Με την άσκηση σωματικής βίας, προκαλείται φόβος και υποταγή στις επιθυμίες και στις διαταγές του δράστη. Συχνό είναι το φαινόμενο άσκησης βίας ως δείγμα τιμωρίας της συντρόφου επειδή δεν ακολούθησε κάποιον, φανταστικό πολλές φορές, κανόνα του δράστη. Μορφές σωματικής βίας μπορεί να είναι ένα χαστούκι έως και πιο ακραίες περιπτώσεις ξυλοδαρμού με τραυματισμούς όχι μόνο στα άκρα, αλλά και στο σώμα και στο πρόσωπο. Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρωποκτονίας που προκλήθηκαν από βαρύ τραυματισμό.

4) Χρησιμοποιώντας τα παιδιά
Πολλές φορές οι άντρες που κακοποιούν τις συντρόφους τους χρησιμοποιούν τα παιδιά για να αποφύγουν δικαιολογημένες αντιδράσεις τους, όπως για παράδειγμα τις απειλούν ότι σε περίπτωση που χωρίσουν αυτός θα κρατήσει την επιμέλεια των παιδιών ή το πιο συνηθισμένο, ότι δεν θα πληρώσουν διατροφή σε περίπτωση που τα κρατήσουν εκείνες. Ακόμα, υπάρχουν περιπτώσεις ανδρών που δωροδοκούν με διάφορους τρόπους τα παιδιά ώστε να πάρουν το μέρος τους.

5) Αποκλεισμό από την αγορά εργασίας
Ο αποκλεισμός από την αγορά εργασίας έχει συνήθως οικονομική μορφή. Ο οικονομικός έλεγχος και ο περιορισμός ανεξάρτητα από το οικονομικό επίπεδο της οικογένειας ή το ατομικό της γυναίκας, στοχεύει στο να γίνει οικονομικά εξαρτημένη από τον άντρα κάνοντας την ακόμα πιο ευάλωτη στην κακοποίηση, να παγιδευτεί περισσότερο στη σχέση και να μην μπορεί να βρει διεξόδους. Ο δράστης πηγαίνει συχνά στο χώρο εργασίας της και της δημιουργεί προβλήματα. Την αναγκάζει να του δίνει αναφορά για το πού και πώς ξόδεψε τα χρήματά της, την αναγκάζει να του δίνει το μισθό της, παίρνει δάνειο στο όνομά της, χρεώνει την πιστωτική της κάρτα, και την αναγκάζει να γράψει στο όνομά του την περιουσία της.

Η κακοποίηση των γυναικών στις περισσότερες χώρες τιμωρείται από τον νόμο και όλες οι γυναίκες που είναι θύματα κακοποίησης πρέπει να δείξουν θάρρος και να ονοματίσουν τον δράστη στις αρμόδιες αρχές. Υπάρχει πάντα διακριτικότητα και άμεση προστασία των γυναικών αλλά και των παιδιών τους.

Στην Ελλάδα υπάρχουν οργανώσεις που προστατεύουν κακοποιημένες γυναίκες παρέχοντάς τους ειδικά ψυχολογικά προγράμματα και νομική στήριξη.

Το φαινόμενο αυτό πρέπει να εξαλειφθεί δεδομένου ότι στην Ελλάδα το ποσοστό κακοποίησης γυναικών έχει αυξηθεί κατά 47% από τις προηγούμενες χρονιές, γι αυτό και δεν πρέπει να μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Όσο μεγάλος κι αν είναι ο φόβος, μην ξεχνάτε πως πάντα μπορεί να βρεθεί λύση.

Print Friendly, PDF & Email